Sinopec: Σχέδια για πώληση ρεκόρ ομολόγων

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007 08:14

ΣΧΕΔΙΑ για τη μεγαλύτερη πώληση εταιρικών ομολόγων στην Κίνα κάνει η China Petroleum & Chemical Corp. στο πλαίσιο των προτάσεων για άντληση ποσού έως 50 δισ. γιουάν (6,7 δισ. δολ.) με στόχο τη χρηματοδότηση έργων στον τομέα του φυσικού αερίου και των χημικών.

Το μεγαλύτερο διϋλιστήριο της Ασίας, γνωστό και ως Sinopec, θα ζητήσει από τους μετόχους τον Νοέμβριο να εγκρίνουν την έκδοση ανταλλάξιμων ομολόγων σε μετοχές, αξιας 30 δισ. γιουάν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή του είδους που δεν προέρχεται από την κυβέρνηση ή από κινεζική τράπεζα. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Sinopec μία άλλη πώληση ομολόγων αξίας 20 δισ. γιουάν που εγκρίθηκε από τους μετόχους, θα δρομολογηθεί.

Τα ομόλογα θα βοηθήσουν την εταιρεία να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της που προβλέπεται να αυξηθούν φέτος κατά 38% φθάνοντας στα 110 δισ. γιουάν. Η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία της Ασίας από πλευράς πωλήσεων, άρχισε αυτόν τον μήνα την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά αερίου από την Πουγκουάνγκ, νοτίως της Κίνας στη Σαγκάη, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για πιο καθαρά καύσιμα. Ο αγωγός μήκους 1.700 χλμ., θα κοστίσει 62,7 δισ. γιουάν.

Εως τα τέλη του προηγούμενου έτους τα αποθέματα στην Πουνγκουάνγκ ήταν 356 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Sinopec, Wang Tianpu, τον μήνα που πέρασε. Η εταιρεία ενδέχεται να αυξήσει τα αποθέματά της κατά περίπου 100 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με τον Chen Deming, αντιπρόεδρο της National Development and Reform Commission, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία θα εκδώσει 300 εκατ. ομόλογα εξαετούς διάρκειας ανταλλάξιμα με μετοχές Class-A και με αναλογία μία μετοχή για κάθε δύο ομόλογα. Οι μέτοχοι θα ερωτηθούν για να εγκρίνουν την πώληση ύψους 30 δισ. γιουάν κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.

Το σχέδιο άντλησης 20 δισ. γιουάν για την Πουγκουάνγκ, θα περιλαμβάνει την πώληση ομολόγων δεκαετούς διάρκειας 10 δισ. γιουάν και ομολόγων πενταετούς διάρκειας 10 δισ. γιουάν, που θα διαπραγματεύονται στην αγορά ομολόγων των τραπεζών, σύμφωνα με την Sinopec η οποία δεν αναφέρθηκε στο κουπόνι που αυτά θα πληρώνουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα