Ποιες μετοχές απογειώθηκαν... χάρη στην πανδημία

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 16:53
UPD:23:22
REUTERS/Brian Snyder

Moderna, φαρμακευτική που συμμετέχει στην κούρσα για το εμβόλιο με υψηλές προσδοκίες

Ακόμη και στις πιο σκληρές στιγμές του πρώτου εξαμήνου για τις αγορές, κάποιες μετοχές συνέχιζαν ακάθεκτες το ράλι τους. Το εντυπωσιακό τους άλμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη νέα πραγματικότητα που με την οποία μας έφερε αντιμέτωπους αιφνιδίως η πανδημία του Covid-19 και τα lockdown.

Οι επενδυτές βλέποντας την δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες να παγώνει, στράφηκαν με ζήλο στις εταιρείες τεχνολογίας και ειδικά σε εκείνες, που φρόντιζαν να υποκαταστήσουν τη φυσική παρουσία με εξ αποστάσεως εργασία/ επικοινωνία/ ψυχαγωγία. Στο ραντάρ τους μπήκαν βεβαίως και οι φαρμακευτικές που δίνουν αγώνα δρόμου για το εμβόλιο και τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού. 

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που ο μεγάλος κερδισμένος της εφετινής χρονιάς φέτος δεν είναι άλλος από τη Zoom. Η μετοχή εξασφάλισε κέρδη 277% το πρώτο εξάμηνο. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η Moderna, φαρμακευτική που συμμετέχει στην κούρσα για το εμβόλιο με υψηλές προσδοκίες. Βλέπει τη μετοχή της να έχει ενισχυθεί περισσότερο από 200% από τις αρχές του έτους. Στην τρίτη θέση συναντάμε, σύμφωνα με το Reuters, τη Shopify, με κέρδη περίπου 140%, ενώ ακολουθεί ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα η Docusign. Tην πρώτη πεντάδα, με την αξία της μετοχής της να έχει επίσης υπερδιπλασιαστεί, συμπληρώνει η Teladoc Health. 

Οι μετοχές των εταιρειών που μας ψυχαγωγούν από τον καναπέ μας είναι επίσης μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων με τις Netflix και Amazon να καταγράφουν κέρδη 36% και 45% αντίστοιχα. 

Στον αντίποδα συναντάμε εταιρείες που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό και τις μεταφορές. Οι εταιρείες κρουαζιέρας Carnival και Royal Caribbean είδαν τις μετοχές τους να κάνουν βουτιά 69% και 66% αντίστοιχα. Απότομη προσγείωση με απώλειες άνω του 65% και για την AirCanada. Tη χειρότερη επίδοση όλων, ωστόσο, εμφάνισε η Wirecard σε μία εξέλιξη που δεν έχει να κάνει με την πανδημία. Η γερμανική εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών θα μπορούσε μάλιστα να είναι από τους ευνοημένους της εποχής, εάν δεν είχε έρθει στο φως το λογιστικό σκάνδαλο των 2 δισ. δολαρίων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα