Ενοποίηση όλων των Ταμείων για τους μισθωτούς στο ΙΚΑ

Η βασική στρατηγική του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007 09:15

ΤHN ENOΠΟΙΗΣΗ όλων των Ταμείων για τους μισθωτούς στο ΙΚΑ βλέπει ως βασική στρατηγική στην προσπάθεια ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

«Το ΙΚΑ είναι ένα καλό μοντέλο για τους μισθωτούς. Οταν μιλάμε λοιπόν για ενοποίηση Ταμείων, σημαίνει ότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν προϋποθέσεις ΙΚΑ, που είναι ικανοποιητικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις». Aυτό τόνισε χθες, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Οικονομίας, δίνοντας ένα στίγμα για την κατεύθυνση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε ως προτεραιότητες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της χρηματοδότησης του συστήματος συντάξεων την καλύτερη διαχείριση των Ταμείων, την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, θέματα που είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός κατά την προεκλογική περίοδο.

Παραδέχθηκε επίσης και την δυσκολία στην προσπάθεια ενοποίησης των Ταμείων. Είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν διαφορετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις από Ταμείο σε Ταμείο, παρότι πρόκειται για ομοειδή Ταμεία, για ομοειδείς ασφαλισμένους, είτε μισθωτούς είτε ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας ή και μείωσης του ύψους των συντάξεων, χωρίς να το αποκλείσει σαφώς, είπε ότι τα θέματα αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα. Ως παράδειγμα σε αυτό ανέφερε το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Εκεί -είπε - δεν άλλαξαν τα όρια ηλικίας. Δεν άλλαξαν οι εισφορές. Αυτό όμως που έγινε είναι ότι ενοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ για τους νέους ασφαλισμένους. Δεν εθίγησαν τα δικαιώματα των παλαιών ασφαλισμένων, αυτών που είχαν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

¶φησε όμως ανοικτό το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το γενικό επίπεδο των ορίων ηλικίας, που είναι τα 65, όπως γνωρίζετε, και τα 60 για τις γυναίκες, δεν είναι προτεραιότητα να αλλάξει και αυτό το γενικό όριο για πάρα πολλούς δεν είναι δεσμευτικό».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της επιτροπής Αναλυτή -με τον οποίον συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας-, απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας ότι ακόμη η κυβέρνηση επισήμως δεν έχει πάρει το πόρισμα της επιτροπής. «Περιμένουμε να δοθεί η πρόταση και θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα συνεκτιμηθούν στο διάλογο και από την κυβέρνηση και από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και από τους υπόλοιπους πολιτικούς φορείς», είπε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα