Talk of the market: Οι ανησυχίες νέας εξάπλωσης της πανδημίας δίνουν τον τόνο στο κλείσιμο του μήνα

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 11:07
UPD:11:12

Μία συνεδρίαση και σήμερα για να κλείσει ο χρηματιστηριακός μήνας και το εξάμηνο. Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων έδειξε περιορισμένο ενδιαφέρον των επενδυτών που φαίνεται να δεσμεύουν ρευστότητα εν όψει ομολογιακών εκδόσεωνΣήμερα αρχίζει η δημόσια προσφορά για το ομολογιακό της ΓΕΚ Τέρνα, μέχρι 500 εκατ. ευρώ με εύρος απόδοσης 2,5% έως 3% ενώ μετά θα πάρει σκυτάλη η Lamda Development. 

Το κλίμα ωστόσο διαμορφώνουν τα νέα αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας, τα οποία εγείρουν ανησυχίες εν όψει και της σταδιακής απελευθέρωσης των διεθνών ταξιδιών, αν και οι Βρυξέλλες διατηρούν ακόμη περιορισμούς για χώρες υψηλού κινδύνου. Από την άλλη μεριά η Ελλάδα έχει ανάγκη τις εισροές ξένων επισκεπτών για να τονώσει τα τουριστικά έσοδα. Είδομεν…

Σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων 625 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει την Τετάρτη, 1η Ιουλίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Θα επιδιώξει να αντλήσει έως 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020.

Αύριο είναι η προγραμματισμένη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο θέμα της ενίσχυσης της τράπεζας με νέα κεφάλαια και την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. να προχωρήσει σε σχετικό σχεδιασμό μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. 

Με αναστολή δόσεων δανείων για 179.000 ωφελούμενους, παροχή κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ, από την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και διοχέτευση κεφαλαίων από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ο τραπεζικός κλάδος ανταποκρίθηκε το προηγούμενο διάστημα στις προκλήσεις της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση (+1%) τον Μάιο, φτάνοντας τα 148,1 δισ. ευρώ, έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 8,6 δισ. ευρώ το 2019. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ (-15% τον Μάϊο) στα 11,3 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος μειώθηκαν τον Μάιο κατά 346 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 159,4 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης επιταχύνθηκε σε 4% τον Μάιο από 2% τον Απρίλιο και 0,7% τον Μάρτιο.

Ορκίστηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο Γιάννης Στουρνάρας, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από σήμερα επανεκκινούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και συγκεκριμένα: χώροι κατασκήνωσης, κυλικεία, δραστηριότητες διοργάνωσης συνεδρίων, κινηματογράφοι, συναυλίες και καζίνο.  

Η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ άναψε πράσινο φως για την αλλαγή του καταστατικού ως προς τον σκοπό της εταιρείας ώστε να μπορεί να επεκταθεί στην εμφιάλωση και εμπορική διάθεση πόσιμου νερού αλλά και στη διαχείριση και συντήρηση τρίτων επιχειρήσεων νερού σε άλλες πόλεις της χώρας. 

Σε σταδιακή κατάργηση από 1η Ιουλίου οδηγούνται οι λιγνιτικές μονάδες ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Ι,ΙΙ,ΙΙΙ και IV, νωρίτερα από τον προγραμματισμό της ΔΕΗ για οριστική απόσυρσή τους από το 2022. Ο λόγος έχει να κάνει με την συμμόρφωσή τους έναντι περιβαλλοντικών όρων. Στις συγκεκριμένες μονάδες, έγιναν επενδύσεις για ξηρή αποθείωση, χωρίς ωστόσο η τεχνική αυτή να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μείωσης των αέριων ρύπων. Η προθεσμία συμμόρφωσης λήγει 30 Ιουνίου του 2020 και συνεπώς οι μονάδες αυτές τίθενται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 1.500 ωρών ανά έτος έως το 2022.

Ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της ONEX Shipyards εκδήλωσε ο αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός DFC.gov. Την είδηση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που δημοσιοποίησε επίσημη επιστολή, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων (DFC) Άνταμ Μπόλερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα