Market Beat: Εβδομάδα με πληροφορίες για την πανδημία και την παγκόσμια οικονομία

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 08:56
UPD:09:03

Η εκτίμησή μας με βάση τη στατιστική επιστήμη μετά από μελέτη, κυρίως στα στοιχεία επί των λοιμώξεων και των επιδημιών που γίνονται πανδημίες, είναι ότι από την ώρα που δεν υπήρξε μια συντονισμένη παγκόσμια αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της νόσου, ο στόχος της γρήγορης εξάλειψής της, χάθηκε. Καθώς σχηματίστηκαν θύλακες που συντηρούν την δράση και την δυνατότητα του COVID19 να μεταλλάσσεται. Σημειώναμε την περασμένη Δευτέρα και οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν πλήρως αυτή τη θέση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και οι προθεσμίες για την ανανέωση ορισμένων μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης τον Ιούλιο, θα μπορούσαν να αποδειχτούν βασικές αιτίες για την ανάκαμψη των μετοχών, που έχει παρουσιάσει σημάδια εξάντλησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 αυξήθηκε περίπου 34% από τα χαμηλά του στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη έχουν επιβραδυνθεί τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προσδοκίες για περαιτέρω τόνωση και βελτίωση των δεδομένων που θα λειτουργήσουν κατά της επανεμφάνισης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θεσμικοί θα εξετάσουν μια πληθώρα δεδομένων των ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων στοιχείων για την απασχόληση, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις κατασκευές, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με το αν η νεογέννητη ανάκαμψη στην οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανέπαφη.

Οι βελτιώσεις σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες, όπως οι πωλήσεις κατοικιών, η κατασκευαστική δραστηριότητα και μια απροσδόκητη ανάκαμψη στα δεδομένα για την απασχόληση τον περασμένο μήνα, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βοήθησαν στην συνέχιση του ράλι στα χρηματιστήρια. Όμως άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης από το αναμενόμενο μείωσης των αξιώσεων για επιδόματα ανεργίας, αντικατοπτρίζουν μια προσωρινή για την ώρα ανάκαμψη.

Η διεθνής κεφαλαιαγορά έχει αρχίσει να προβληματίζεται αναφορικά με τις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών, εν μέσω πανδημίας. Καθώς φάνηκε από το πλήθος των νέων κρουσμάτων, πως δεν την ξεφορτώνονται εύκολα κράτη που δεν χρησιμοποίησαν έγκαιρα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Ενώ είναι τα μόνα που περιορίζουν την μόλυνση στα πρώτα στάδια της εμφάνισης της νόσου. Μεταξύ μας, η παραμονή των δεικτών στις αγορές των ΗΠΑ πολύ κοντά στα ανώτερα του βίου τους επίπεδα, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των αγοραίων στην έμπνευση της διοίκησης Τραμπ, γιατί αποδείχθηκε ικανή να προκαλεί ανακούφιση και θετικές προσδοκίες στους διαχειριστές κεφαλαίων. Τώρα που απόμειναν τρεις μήνες για να διαμορφωθεί η τάση ως τις Προεδρικές εκλογές, όλοι περιμένουν πως θα “φροντιστεί” η αγορά μετοχών, που ο Πρόεδρος θεωρεί τον καλύτερο δείκτη της επιτυχούς πολιτικής του στην οικονομία.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν καθοδική με εξαίρεση μερικά ασιατικά χρηματιστήρια και η τρέχουσα ξεκίνησε με συντονισμένες πιέσεις σε αυτά. Την τάση φυγής από το ρίσκο προκάλεσαν τα δεδομένα από την αδιάκοπη εξάπλωση του κοροναϊού που προκάλεσε την αμφισβήτηση της πρόσφατης αισιοδοξίας τους για την παγκόσμια οικονομία, ωφελώντας τα assets που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά λιμάνια όπως τα ομόλογα και το δολάριο ΗΠΑ. Ένα πιο ελπιδοφόρο μήνυμα εκπέμπουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 που αναίρεσαν τις αρχικές απώλειές τους με άνοδο +0,3% προσωρινά και κατόπιν επανήλθαν σε αρνητικό πεδίο με μεταβολή στις 8:00 δική μας ώρα -0,2%. Τα ΣΜΕ του FTSE100 έπεσαν -0,2%.

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας που πέρασε, είχαμε μια πτωτική σύνοδο με χαμηλό τζίρο, που το κλείσιμο έγινε στο κατώτερο μέρας, τις 641,95 μονάδες, με αναζήτησή του σταθερά μετά τις 11:00. Η συνεδρίαση περιλάμβανε πορεία της αγοράς σε θετικό πεδίο για το μεγαλύτερο διάστημα αλλά και εμφάνιση απωλειών πολύ νωρίτερα από τα υπόλοιπα στην Ευρώπη. Και αυτά ωστόσο τα επηρέασε το μέγεθος των πιέσεων στη Wall Street μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών εκεί.

Πρώτα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον COVID19 φάνηκε πως αυξάνεται στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας ορισμένες πολιτείες να καθυστερήσουν τα σχέδια επανέναρξης της κανονικής οικονομικής δραστηριότητας. Για τους επενδυτές που ελπίζουν ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό, αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό εμπόδιο. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συνέχισαν να δείχνουν ότι δεν είναι πιθανή μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Οι αρχικές εβδομαδιαίες αξιώσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν στα 1,48 εκατομμύρια, στην 14η εβδομάδα στη σειρά με τις αιτήσεις πάνω από 1 εκατομμύριο.

Ενώ λοιπόν οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνότερες, οι ξένοι θεσμικοί αγοράζουν αμερικάνικες, συντηρώντας τους δείκτες με ετήσιες απώλειες που για τον S&P500 είναι -6,9% και για τον 25άρη -32,6%! Μέσα σε μια δεκαετία αυτή η ασυμμετρία θα διορθωθεί και θα είναι μακάριοι όσοι την έχουν εκμεταλλευθεί έγκαιρα. Αλλά ποιος νοιάζεται για τις αποδόσεις σε τόσο μακρινούς ορίζοντες, όταν η διάθεση για ρίσκο αλλάζει με τη ροή των ειδήσεων για τη νόσο, που με τη σειρά τους ειδοποιούν για το βάθος της ύφεσης, το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ας μην πάμε μακριά, ποιες ήταν, πριν την άρση των περιορισμών, οι εκτιμήσεις για τη σαιζόν των διακοπών φέτος. Πόσο άλλαξαν με την αναγγελία και πού έφθασαν τώρα που ανοίξαμε μεν, αλλά περιμένουμε σχεδόν ολομόναχοι.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Εβδομάδα ρωγμών στο φρόνημα των αισιόδοξων

Πρώτα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον COVID19 φάνηκε πως αυξάνεται στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας ορισμένες πολιτείες να καθυστερήσουν τα σχέδια επανέναρξης της κανονικής οικονομικής δραστηριότητας. Για τους επενδυτές που ελπίζουν ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό, αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό εμπόδιο. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συνέχισαν να δείχνουν ότι δεν είναι πιθανή μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Οι αρχικές εβδομαδιαίες αξιώσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν στα 1,48 εκατομμύρια, στην 14η εβδομάδα στη σειρά με τις αιτήσεις πάνω από 1 εκατομμύριο. Οι συνεχιζόμενες αξιώσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν στα 19,5 εκατομμύρια από 20,3 εκατομμύρια, κάτι που δεν προσέφερε μεγάλη άνεση.

Τα κρούσματα όρισαν νέους νικητές

Ήταν την Τετάρτη, όταν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έπεσαν όλοι πάνω από -2%. Ο Nasdaq έσπασε ένα σερί οκτώ ανοδικών συνεδριών. Ο Dow έχει πτώση στις τέσσερις από τις τελευταίες επτά συνεδρίες. Το ξεπούλημα ήρθε ακριβώς όταν το πλήθος των αισιόδοξων επενδυτών άρχισε να συσσωρεύεται. Η έρευνα «Investors Intelligence» για τη διάθεση για ρίσκο, η οποία αξιολογεί επαγγελματίες επενδυτές, ανήλθε στο 57,3% για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου. Οποιαδήποτε ανάγνωση άνω του 55%, ανέφερε η εταιρεία, είναι μια «ζώνη κινδύνου» που απαιτεί αμυντικά μέτρα. Γενικότερα, η αγορά έχει την τάση να ταλαντεύεται, όταν πάρα πολλοί παίκτες συσσωρεύονται στη μία πλευρά της διαπραγμάτευσης.

Επειδή αυτή την εβδομάδα οι συναλλαγές στρίμωξαν τους ταύρους των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι δεν έχουν απομείνει αισιόδοξοι διαχειριστές. Μια άλλη έρευνα, από την Αμερικανική Ένωση Ιδιωτών Επενδυτών, είχε τους μικροεπενδυτές με αισιόδοξες προσδοκίες αυτήν την εβδομάδα μόλις στο 24%, πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 38%.

Νικητής της εβδομάδας αναδείχθηκαν… τα μετρητά κάτω από το στρώμα. Ο δείκτης δολαρίου WSJ έχει αυξηθεί σε οκτώ από τις 11 προηγούμενες συνεδρίες, επωφελούμενος από επενδυτές που δεν ήταν στην ομάδα που πόνταραν σε γρήγορη ανάκαμψη, καθώς και από εκείνους που ξαφνικά αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ρευστά ως αντιστάθμιση στην αισιοδοξία τους. Την Τετάρτη, ο δείκτης WSJ Dollar Index αυξήθηκε +0,6%, στην καλύτερη ημέρα του σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς το χρηματιστήριο… αποπληθωρίστηκε.

Ανάμεσα στο πλήθος που επέλεξαν τα ρευστά είναι πολλές εταιρείες. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, οι εταιρείες του S&P 500 είχαν συνολικά 1,68 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices. Αυτός ο αριθμός πιθανότατα άλλαξε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά όχι πολύ. Αναμένεται να μειωθούν κάπως τα επίπεδα μετρητών καθώς οι εταιρείες ξοδεύουν χρήματα για να αντισταθμίσουν τα έσοδα που χάθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά θα τα ανακτήσουν με νέα μετρητά μέσω δανειακών προσφορών και της γενικά φθηνής χρηματοδότησης.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου, το 16,7% των δεικτών που παρακολουθούμε, τρεις ασιατικοί δείκτες, εμφάνισαν κέρδη, ενώ ακόμα, μόνο ο Nasdaq δεν έχει απώλειες στο 2020. Όμως σε bear market παραμένει μόνο ο ΙΒΕΧ (απώλειες άνω του -20%). Ο S&P500 με μεταβολή -2,96% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -6,86%. Ο Dow, με απώλειες -3,49%, αποδίδει στο 2020 -12,34%. Ο S&P400 με μεταβολή -3,66%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -16,66%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας κατά -2,72%, έχει απώλειες -17,36% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε πτώση -1,67%. Στο 2020 είναι ο πρώτος δείκτης που εμφανίζει κέρδη +8,74%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -2,12% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -18,34%. Ο DAX υποχώρησε -1,96%, και στο 2020 αποδίδει -8,75%, ο CAC είχε μεταβολή -1,40%, ενώ στο 2020 αποδίδει -17,87%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -3,18%, και στο έτος επίδοση -24,83%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -2,52%, στο έτος πέφτει -18,64%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 χάνοντας -1,95%, στο 2020 υποχωρεί -13,83%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -2,83%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -18,86%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,53%, χάνει φέτος -14,03%. Ο χρυσός με κέρδη +1,63%, βρέθηκε στα 1784,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +17,18%. Σημειώθηκε πτώση -3,22%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 38,16 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -37,50%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,15%, στο 2020 χάνει -4,84%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,31%, με επίδοση στο έτος -2,87%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +1,27%, και στο 2020 χάνει -14,74%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -0,38%, και στο 2020 υποχωρεί -12,91%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,40% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 -2,31%.

Ο αντίλογος στην πτώση

Οι αποτιμήσεις είναι ήδη οι υψηλότερες μετά από τη φούσκα των dot-com. Αλλά με μηδενικά επιτόκια κλειδωμένα και τις αποδόσεις των ομολόγων στο πάτωμα, τα χρηματοοικονομικά μοντέλα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις για τις ασφαλέστερες μετοχές. Χωρίς οικονομικά μαθηματικά, το επιχείρημα είναι ότι η τρέχουσα τιμή προβλέπει μελλοντικά κέρδη ή μερίσματα, με μια έκπτωση που εφαρμόζεται για να αντικατοπτρίζει τόσο το κόστος του χρήματος όσο και τους κινδύνους. Όσο χαμηλότερο είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο, τόσο υψηλότερη είναι η μελλοντική αξία των κερδών. Και το κόστος χρήματος μέρος του προεξοφλητικού επιτοκίου - στην ουσία η απόδοση των ομολόγων - δεν ήταν ποτέ χαμηλότερο.

Ο Christopher Rossbach, διευθυντής επενδύσεων στην J. Stern & Co. του Λονδίνου, για παράδειγμα επιμένει: «Κάθε μέρα που περνάει είναι μια ακόμα χαμένη ευκαιρία να αγοράσετε Nestlé».

Επειδή αναμένει ότι ο ελβετικός γίγαντας τροφίμων θα συνεχίσει να αυξάνεται γρηγορότερα από τον πληθωρισμό, υποστηρίζει ότι μια δίκαιη αποτίμηση είναι 50 φορές τα κέρδη, υποθέτοντας ότι τα επιτόκια επιστρέφουν σε αυτό που υπολογίστηκε κάποτε ως κανονικό. Εάν παραμείνουν κοντά στο μηδέν, θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερα.

Δεν αναμένει ότι η αποτίμηση της Nestlé θα αυξηθεί από τα τρέχοντα επίπεδα που αντιστοιχούν σε 23 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, αλλά δεν το αποκλείει. Και το να μπορεί να δικαιολογήσει μια πολύ υψηλότερη αποτίμηση τον κάνει να μην ενοχλείται από τις ανησυχίες που αφορούν σε πολλά από τα υψηλά πολλαπλάσια της αγοράς των ΗΠΑ.

Γιατί λοιπόν δεν είναι η αποτίμηση ακόμη μεγαλύτερη; Γιατί τα μοντέλα δεν λειτουργούν καλά όταν οι τιμές είναι χαμηλές. Όσο πιο μακριά βγαίνουμε στο μέλλον, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι πως κάτι αδιανόητο μπορεί να συμβεί. Και ίσως αυτά να έρθουν από απλά πράγματα, όπως η νέα τεχνολογία, οι φόροι και οι έλεγχοι κεφαλαίων ή από σημαντικά γεγονότα όπως η περιχαράκωση σε εθνικά σύνορα, οι πόλεμοι ή ο υπερπληθωρισμός. Όσο χαμηλότερο είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο, τόσο περισσότερο πρέπει να σκεφτούμε στο μέλλον, αλλά τα μοντέλα δεν το αντικατοπτρίζουν. Σημείωσε ο James Mackintosh στην WSJ την Πέμπτη.

Οι μικρές αλλαγές στα επιτόκια έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στα υπολογιστικά μοντέλα όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, κάνοντας τα κέρδη στο ευρύ μέλλον να έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις τιμές των μετοχών. Αλλά αυτό δικαιολογεί υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου, διότι οι κίνδυνοι που βρίσκονται στο μέλλον γίνονται επίσης πιο σημαντικοί αφού η ιστορία είναι γεμάτη από καταστροφές που φαινόντουσαν αδιανόητες ακόμη και λίγα χρόνια πριν την εμφάνισή τους, πόσο μάλλον δεκαετίες.

Η εβδομάδα που έρχεται

Τα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και οι προθεσμίες για την ανανέωση ορισμένων μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης τον Ιούλιο, θα μπορούσαν να αποδειχτούν βασικές αιτίες για την ανάκαμψη των μετοχών, που έχει παρουσιάσει σημάδια εξάντλησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 αυξήθηκε περίπου 34% από τα χαμηλά του στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη έχουν επιβραδυνθεί τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προσδοκίες για περαιτέρω τόνωση και βελτίωση των δεδομένων που θα λειτουργήσουν κατά της επανεμφάνισης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θεσμικοί θα εξετάσουν μια πληθώρα δεδομένων των ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων στοιχείων για την απασχόληση, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις κατασκευές, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με το αν η νεογέννητη ανάκαμψη στην οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανέπαφη.

Οι βελτιώσεις σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες, όπως οι πωλήσεις κατοικιών, η κατασκευαστική δραστηριότητα και μια απροσδόκητη ανάκαμψη στα δεδομένα για την απασχόληση τον περασμένο μήνα, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βοήθησαν στην συνέχιση του ράλι στα χρηματιστήρια. Όμως άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης από το αναμενόμενο μείωσης των αξιώσεων για επιδόματα ανεργίας, αντικατοπτρίζουν μια προσωρινή για την ώρα ανάκαμψη.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναζητούν επίσης ενδείξεις για το κατά πόσον οι νομοθέτες είναι πιθανό να προωθήσουν περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης τις επόμενες εβδομάδες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε άλλο ένα νομοσχέδιο ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο, αλλά η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους δεν έχει υιοθετήσει το πακέτο της Βουλής και οι νομοθέτες, δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε άλλο νομοσχέδιο σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID19, μέχρι κάποια στιγμή τον Ιούλιο. Ο Μάικλ Γουίλσον, επικεφαλής στη χάραξη της στρατηγικής επί των μετοχών των ΗΠΑ στην Μόργκαν Στάνλεϊ, δήλωσε ότι: «Οι εκτιμήσεις μας για τις προοπτικές της οικονομίας χωρίς περαιτέρω ώθηση, πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξουν».

ΧΑ

Πτωτική εβδομάδα λόγω ανησυχιών… “εισαγωγής”

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, από το μέτωπο των εξελίξεων στο εσωτερικό, δεν είχαμε κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τη διάθεση των επενδυτών ριζικά. Τα μερίσματα, που αφορούσαν ορισμένες εκ των εισηγμένων, επηρέασαν ανά περίπτωση, αλλά αυτό που καθόρισε την στάση των θεσμικών ήταν το κλίμα που επικράτησε παγκόσμια. Άρα, σε μεγάλο βαθμό το καθόρισαν τα χρηματιστήρια της Wall Street, των οποίων την τάση διαμόρφωσαν οι ειδήσεις για την αύξηση των νέων κρουσμάτων του COVID19 και την ακολούθησαν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Στην πρώτη σύνοδο, η Αθήνα αφού οι επενδυτές απελευθερώθηκαν από τις υποχρεωτικές κινήσεις που προκλήθηκαν από σειρά αλλαγών σε δείκτες της αγοράς μας και από την εκπνοή των σειρών Ιουνίου, έδωσαν στις συναλλαγές ένα τόνο ανεξαρτησίας από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,42%), αλλά ο ΓΔ με μεταβολή +0,30% οδηγήθηκε στις 670,36 από 668,34 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1622,13 από 1617,92 με κέρδη +0,26%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,280 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,650 εκατ., σε σύνοδο με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,485 από 46,367 δις ευρώ την Παρασκευή 19/6.

Την Τρίτη, η άνοδος σφράγισε τις συνεδριάσεις των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων, αλλά εδώ είχαμε μια ακόμα συνεδρία ανοδική μεν, που κατέληξε ωστόσο, σε συσσώρευση. Αν και επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,08%), ο ΓΔ με μεταβολή +0,85% οδηγήθηκε στις 676,04 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1634,52 με κέρδη +0,76%. Το ανώτερο μέρας, στις 681,58 μονάδες, ήταν και υψηλό εβδομάδας. Είχαμε ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,910 δις ευρώ, που ήταν το ανώτερο στη βδομάδα επίπεδο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,132 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,370 εκατ.

Την Τετάρτη επικράτησαν οι ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Θεωρήθηκαν πιθανή αιτία για επιστροφή σε lockdown, που θα πολλαπλασίαζε την ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και άρα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Παράλληλα, η διοίκηση Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως θα επιβληθούν δασμοί σε προϊόντα από την Ευρώπη, για διαφωνίες που υπάρχουν στο μέτωπο της βιομηχανίας αεροπλάνων. Οι συναλλαγές επιδείνωσαν την στατιστική εικόνα των blue chip, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 17) έναντι των καθοδικών (21 από 5) με κανένα στα αμετάβλητα. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,68%). Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,63% οδηγήθηκε στις 665,01 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1609,61 με πτώση -1,52%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,405 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,844 εκατ.

Την Πέμπτη ο πτωτικός βηματισμός μεγάλωσε και με οριακά χαμηλότερο τζίρο, στα 48,872 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,504 εκατ., η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 45,332 δις ευρώ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,33%) και η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 4) έναντι των καθοδικών (21 από 21) με δυο τις ΕΥΔΑΠ ΤΙΤC στα αμετάβλητα. Ο ΓΔ με μεταβολή -2,17% οδηγήθηκε στις 650,60 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1569,23 με πτώση -2,51%. Στην τελευταία σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιουνίου, επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,10%). Το κατώτερο της συνόδου και της εβδομάδας εμφανίστηκε στις 17:12 και οι 641,95 μονάδες, αποτέλεσαν και τιμή κλεισίματος. Ο 25άρης έκλεισε στις 1548,59 με πτώση -1,32% και ο ΓΔ είχε μεταβολή -1,33%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 45,099 από 46,910 δις ευρώ την Τρίτη. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,2 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 2,7 εκατ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -3,95% με επίδοση Ιουνίου -1,63%, ο 25άρης έπεσε κατά -4,29%, στο μήνα, χάνει -1,46%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,10%, υποχώρησε στον μήνα -1,84%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -29,97%, ο 25άρης -32,61% και ο FTSEM -28,91% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η στατιστική εικόνα των μεταβολών των blue chip μετά την τελευταία εβδομάδα του μήνα και ενώ απομένουν ως το τέλος του δυο συνεδριάσεις χειροτέρεψε. Διαμορφώνοντας ένα σαφή διαχωρισμό των μετοχών που ο μήνας ευνόησε, έναντι των καθοδικών τον Ιούνιο. Οι νικητές της εβδομάδας ελάχιστοι ήτοι: ΦΡΛΚ +9,90% στον μήνα (+8,21%), ΟΛΠ +2,52% και (-7,68%), ΑΔΜΗΕ +0,88% και (-2,14%). Ακολουθούν τα blue chip με εβδομαδιαία πτώση το πολύ ως -1,5% που είναι: ΕΥΔΑΠ -0,68% και (+3,09%), ΟΤΕ -0,82% και (-4,74%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,87% και (+10,65%), ΕΧΑΕ -1,22% και (-7,03%), ΕΕΕ -1,47% και (-1,34%). Υπάρχει ομάδα με απώλειες πάνω από -2% αλλά μικρότερες των βασικών δεικτών που την αποτελούν οι: ΤΕΝΕΡΓ -2,38% και (-5,98%), ΕΛΠΕ -2,42% και (-5,31%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,76% και (+0,84%), ΒΙΟ -3,05% και (0,00%).

Μεταβολές της τάξης των βασικών δεικτών είχαν οι ΟΠΑΠ -3,70% και (+2,14%), ΑΡΑΙΓ -3,73% και (-6,54%), ΔΕΗ -3,89% και (+2,37%), ΜΠΕΛΑ -4,24% και (-3,19%). Ξεχώρισαν οι μετοχές με πτώση σε πέντε συνόδους από -5% ως -9,6% ήτοι οι: ΠΕΙΡ -9,60% και (+9,75%), ΜΥΤΙΛ -9,21% και (+1,12%), ΑΛΦΑ -8,45% και (+17,12%), ΣΑΡ -7,69% και (+3,83%), ΕΤΕ -7,49% και (+6,29%), ΜΟΗ -7,39% και (-14,00%), ΛΑΜΔΑ -6,37% και (-5,92%), ΕΥΡΩΒ -5,17% και (+5,79%), ΤΙΤC -5,00% και (-5,84%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τα short στοιχήματα κυριάρχησαν με χαμηλούς όγκους

Στην τελευταία σύνοδο της τέταρτης βδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως τις 15:29 σε θετικό και κατόπιν, σε αρνητικό πεδίο ως το τέλος. Τον έκλεισαν τελικά, 20,64 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 1548,59 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1587,97, εμφανίστηκε στις 10:37. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1559,98. Το κλείσιμο στις 1548,59 από 1569,23 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,32% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,072 από 7,227 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου ανήλθε σε 548 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1578,00 μονάδες, κατώτερο τις 1533,25 και τελευταίες πράξεις στις 1536,25 από 1563,00 μονάδες, ενώ σχηματίστηκαν 4726 από 4712 ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 82 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο τις 1569,25 μονάδες, κατώτερο τις 1543,00 και τελευταίες πράξεις στις 1543,00 από 1560,25 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 193 από 193.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον διατηρήθηκε στα δικαιώματα αγοράς. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 125 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1625 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 22 συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 31 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης στις 1550 και τις 1650 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 20 συμβόλαια για τη σειρά Αυγούστου με τιμές εξάσκησης στις 1550 και τις 1625 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 35704 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 10445 για ΠΕΙΡ και στα 500 για ΜΥΤΙΛ.

Στην τάση για μείωση της συμμετοχής αξίζει να προστεθούν οι πληροφορίες για γεγονότα στο άμεσο μέλλον, που θα τραβήξουν κεφάλαια από την αγορά. Εκτός της νέας ομολογιακής έκδοσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως €500 εκατ. που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται το ομόλογο της ΛΑΜΔΑ (350 εκατ. ευρώ) και πιθανολογείται η αναχρηματοδότηση του ευρώ-ομολόγου (λήξεως 2021) της TITC (300 εκατ. ευρώ). Επίσης θα λειτουργήσουν εις βάρος της προσπάθειας για άνοδο οι αποκοπές μερισμάτων. Τη Δευτέρα 29/06 η ΚΑΡΕΛΙΑΣ (€9,40) και τα ΕΛΠΕ (€0,25) ακολουθεί την Τρίτη η ΕΥΔΑΠ (€0,38), την Τετάρτη η ΜΠΕΛΑ θα κόψει το υπόλοιπο μερίσματος ύψους €0,062, την Πέμπτη 2/7 οι ΕΕΕ ΠΛΑΙΣ και ΙΝΤΕΡΚΟ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα €0,62, €0,02 και €0,36 αντίστοιχα. Την Παρασκευή 3/7 έχουν σειρά τα ΠΛΑΚΡ (€0,365)”.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε χαρακτηριστικά: “Την πρώτη κρίσιμη περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξη των 650 μονάδων έχασε ο ΓΔΧ.Α., καταγράφοντας νέες απώλειες σε αντίθεση με τους Ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε χαμηλότερα των μέσων όρων των τελευταίων ημερών. Στις ΗΠΑ, μικτά είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται ενώ δεν εντοπίζουμε ουσιαστική διαφοροποίηση στην συνολική εικόνα”. Σαν σε συνέχεια ακολουθούν οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Το αφήγημα των Διεθνών Αγορών συνεχίζει να αφίσταται από τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, με τους δείκτες να παραμένουν σε ανοδική διάθεση. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η 3η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ίσως διαταράξει την επενδυτική ψυχολογία”.

Ο  Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services μεταξύ άλλων παρατήρησε: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ένα ρηχό και Τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, που είναι “ασήμαντο” για την Ελληνική Οικονομία. Η κεφαλαιοποίησή του είναι κάτω από το 18% του ΑΕΠ της Χώρας, με το μέσο όρο της Ευρώπης να είναι στο 50% και τα Ανεπτυγμένα Χρηματιστήρια να φτάνουν το 100% (στην Αμερική το ξεπερνούν κατά πολύ). Με αυτό τον τρόπο οι Τράπεζες χειρίζονται όλη τη χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων, είτε αυτή αφορά δανεισμό, είτε αφορά επιδοτήσεις, είτε ακόμα και απευθείας επενδύσεις…” ενώ για τη βραχυπρόθεσμη τάση σημείωσε: “Προσωρινά φαίνεται να υπάρχει ανυπέρβλητη αντίσταση στις 680 με 690 μονάδες, ενώ στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 636, 612 και το επίπεδο των 600 μονάδων. Θα είναι δύσκολο να οδηγηθούμε πάλι σε επίπεδα κάτω από τις 580 μονάδες, εκτός εάν αλλάξουν προς το χειρότερο τα σημερινά δεδομένα. Αυτό δημιουργεί ένα ευρύ διάστημα διαπραγμάτευσης που προσφέρεται για trading, πάντα με τα απαραίτητα stop loss και take profit”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

“Η κατοχύρωση κερδών από τα ιστορικά υψηλά των δεικτών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για το βαθμό της ύφεσης το 2020 από το ΔΝΤ, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις την εβδομάδα που πέρασε. Η έλλειψη σημαντικών εγχώριων νέων αύξησε το βαθμό συσχέτισης με τις Ξένες Αγορές, οι οποίες παρά την αυξητική πορεία των κρουσμάτων Covid- 19 κράτησαν την επαφή τους με τα πρόσφατα υψηλά. Από την άλλη πλευρά, η ρηχή εικόνα της Ελληνικής Αγοράς επέτεινε την πίεση κατά περίπτωση και έτσι ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στο σημείο εκκίνησης των αρχών του μήνα.

Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των κυριότερων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, ήταν ένα ακόμα στοιχείο που στέρησε από την Εγχώρια Αγορά την δυνατότητα αυτονόμησης από το εξωτερικό και της εμφάνισης επιλεκτικού ενδιαφέροντος. Η καλή πορεία, ωστόσο, που εμφανίζει η Ελληνική Αγορά μετά τον Μάρτιο, “άνοιξε την όρεξη” για νέες εκδόσεις οι οποίες θα απαιτήσουν ρευστότητα, που μοιραία θα περάσει και μέσα από την Αγορά.

Ξεκινώντας από τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες (Trastor 72,6 εκατ. ευρώ και Pasal 7,5 εκατ. ευρώ), ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα έντονος καθώς εκτός από την δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (500 εκατ. ευρώ)

Στο χορό της άντλησης κεφαλαίων δεν αποκλείεται να υπάρξει και μετάταξη Εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, που όπως και να έχει θα δεσμεύσει κεφάλαια για κάποιο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λήξεις, ή εξαγορές εταιρικών ομολόγων, που ενδεχομένως να κινηθούν προς την κάλυψη των νέων εκδόσεων, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να μην επηρεάσει την ροή χρήματος προς την Υποκείμενη Αγορά, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται.

Τεχνικά, η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, καθώς ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. Θεωρητικά η ζώνη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η “ζώνη της αδιαφορίας”, αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση. Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με αυτή την άποψη είναι και οι ταλαντωτές, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στο μέσον της ουδετερότητας.

Τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικά χαμηλότερα από τις 630 μονάδες, ή υψηλότερα από τις 680, σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου. Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή την ισορροπία έχει συμβάλει και η περίοδος της αποκοπής μερισμάτων, η οποία έχει στερήσει και πιθανότατα θα συνεχίσει να στερεί μονάδες από το Γενικό Δείκτη, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Επομένως το σενάριο πλάγιας κίνησης για τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις παραμένει ως το επικρατέστερο, με το στρες να μεταφέρεται πλέον στους αγοραστές, οι οποίοι έχουν αποτύχει δύο φορές να κάμψουν την αντίσταση των 680 μονάδων και πλέον θα κληθούν να υπερασπίσουν την βάση υποστήριξης της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Την προσεχή Τρίτη 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις “window dressing” στο ταμπλώ, όπου είναι εφικτό και βγάζει νόημα, καθώς έως την Παρασκευή 29 μετοχές εμφάνιζαν θετική απόδοση, ενώ 125 ήταν χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Το τέλος του εξαμήνου θα σημάνει και την λήξη της διορίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2019, με 65 Εταιρείες να βρίσκονται ακόμα εν αναμονή ανακοινώσεων.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά στο κλείσιμο του Μαΐου (650 μονάδες) και αν καταφέρει να κλείσει πάνω από το αυτό επίπεδο, θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας. Επίσης ο Ιούνιος παραμένει φαβορί για να σπάσουν οι Τράπεζες το σερί των πέντε συνεχόμενων αρνητικών μηνιαίων κλεισιμάτων, καθώς ο κλαδικός δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 14%.

Σήμερα

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα με επιφυλάξεις που οδηγούν σε ρευστοποιήσεις θέσεων σήμερα Δευτέρα, καθώς η αδιάκοπη εξάπλωση του κοροναϊού έκανε τελικά τους επενδυτές να αμφισβητήσουν την πρόσφατη αισιοδοξία τους για την παγκόσμια οικονομία, ωφελώντας τα assets που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά λιμάνια όπως τα ομόλογα και το δολάριο ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,6% και απομακρύνθηκε από την κορυφή για το τετράμηνο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στις 8:30 δική μας ώρα, η μεταβολή ήταν -1,06%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,3%. Στις 8:30 δική μας ώρα, η μεταβολή ήταν -1,99% και οι κινεζικές μετοχές όπως δείχνει ο Σύνθετος δείκτης της Σαγκάης ήταν στο -0,74%. Ο KOSPI έπεφτε κατά -1,60% και το χρηματιστήριο της Αυστραλίας -1,92%.

Η Wall Street είχε πτώση την Παρασκευή, καθώς ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ επανεξέτασαν τα σχέδια επανέναρξης. Ο αριθμός θανάτων από το COVID-19 παγκόσμια έφτασε το μισό εκατομμύριο ανθρώπους την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters. Περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων μέχρι στιγμής εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περιπτώσεις που εκτινάχθηκαν σε μερικές Πολιτείες νότια και δυτικά που κατάργησαν τα λουκέτα νωρίτερα.

Τα κρατικά ομόλογα επωφελήθηκαν από την αναζήτηση ασφαλείας με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ να πέφτουν στο 0,64%, έχοντας φτάσει το 0,96% στις αρχές Ιουνίου.

Το αμερικανικό δολάριο πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση, φθάνοντας στις 97,461 μονάδες έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από ένα χαμηλό στις 95,714 νωρίτερα τον μήνα.

Είναι μια σημαντική εβδομάδα για τα δεδομένα των ΗΠΑ με τον δείκτη ISM την Τετάρτη και τις μισθοδοσίες την Πέμπτη, πριν από τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell καταθέτει επίσης την Τρίτη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα