Κόντρα Μέρκελ - Κουρτς για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 21:12
UPD:21:19
EPA/FILIP SINGER

Φωτογραφία αρχείου

Δάνεια και όχι επιδοτήσεις θα πρέπει να χορηγεί το Ταμείο Ανάκαμψης, γράφει στο Focus ο αυστριακός καγκελάριος. Από τη πλευρά της η Α. Μέρκελ δηλώνει στο Τύπο ότι αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξακολουθεί να απορρίπτει επιχορηγήσεις της ΕΕ προς επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας  που πλήττονται από την πανδημία Covid-19 όπως έχουν προτείνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ. Από αυτά τα 500 δις ευρώ θα διατίθενται στη μορφή επιδοτήσεων, που δεν θα πρέπει να επιστραφούν, και τα 250 δις ευρώ ως δάνεια. 

«Ειδική απάντηση σε μια ιδιάζουσα κατάσταση»

Θα πρέπει να αποφευχθεί να μετατραπεί η ΕΕ σε «μόνιμη ένωση χρεών» δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε άρθρο γνώμης στο γερμανικό πολιτικό περιοδικό Focus. Η «επείγουσα βοήθεια» θα πρέπει να έχει σαφή προθεσμία και να δοθεί υπό τη μορφή δανείων αντί επιδοτήσεων. Οι κυβερνήσεις «έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους φορολογούμενους» τους και «ήδη πρέπει να επωμιστούν ένα μεγάλο βάρος λόγω της ύφεσης» στις ίδιες τους της χώρες, τονίζει ο Σεμπάσταν Κούρτς. Της ίδιας άποψης είναι και οι κυβέρνησεις της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Διαφορετική άποψη έχουν, ως γνωστόν, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξη της καγκελαρίου σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες η καγκελάριος καλεί τους αντιπάλους των επιχορηγήσεων να αναθεωρήσουν τη θέση τους. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πλήττονται σε διαφορετικό βαθμό από την πανδημία Covid-19, δηλώνει. Χώρες με υψηλά χρέη όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επωμιστεί ήδη ένα «τεράστιο βάρος». Πρόσθετα δάνεια θα επιδείνωναν τη δημοσιονομική τους κατάσταση. Η παροχή επιχορηγήσεων είναι ένδειξη βοήθειας και αλληλεγγύης. Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά σύμφωνα με την κ. Μέρκελ «μια ειδική απάντηση σε μια ιδιάζουσα κατάσταση.» Πάντως, αναμένει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ θα είναι «δύσκολες».

Πηγή: DW



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα