Οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας, Λουξεμβούργου και Ιρλανδίας διασταυρώνουν τα ξίφη τους, διεκδικώντας τη θέση του επόμενου επικεφαλής του Εurogroup, σε μια εποχή που η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το Συμβούλιο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης(Eurogroup) βρίσκεται σε αναζήτηση του επόμενου προέδρου, καθώς η θητεία του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο εκπνέει στις 13 Ιουνίου, έπειτα από δυόμισι χρόνια στο «τιμόνι».
Η Νάντια Καλβίνο από την Ισπανία, ο Πασκάλ Ντόνοχιου από την Ιρλανδία και ο Πιέρ Γκραμένα από το Λουξεμβούργο αποτελούν τους τρεις υποψηφίους για την προεδρία του Eurogroup. Ο επόμενος που θα αναλάβει στο «τιμόνι» του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον δέκα σε σύνολο 19 ψήφων.
Το Eurogroup έχει ήδη εγκρίνει μέτρα ύψους 540 δισ. ευρώ για το μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας. Η επόμενη πρόκληση αφορά την έγκριση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άντληση 750 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές για τη στήριξη των χωρών-μελών και των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19.
Tο συγκεκριμένο σχέδιο έχει διχάσει τις χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ αλλά και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένες χώρες θεωρούν ότι το σχέδιο παραείναι γενναιόδωρο –ειδικά όσον αφορά τις επιχορηγήσεις των 500 δισ. ευρώ- και ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι κάθε χώρα που θα λάβει οικονομική βοήθεια θα φροντίσει να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά.
Κάποιες άλλες χώρες, από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν η ευρωπαϊκή στήριξη να έλθει με τη μορφή πακέτων διάσωσης και την υπογραφή μνημονίων, ξυπνώντας τις μνήμες της κρίσης χρέους του 2012.
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις παραπάνω προκλήσεις, όπως και τη χάραξη ενός οδικού χάρτη προς την ανάκαμψη. Ένα άλλο μείζον ερώτημα είναι το πώς οι χώρες-μέλη θα αποπληρώσουν τα νέα χρέη μετά τα μαζικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.
Υπάρχουν όμως και εξωτερικές προκλήσεις που απειλούν την Ευρωζώνη, όπως το Brexit και η διαμάχη με τις ΗΠΑ στα «μέτωπα» του εμπορίου και της ψηφιακής φορολόγησης.
naftemporiki.gr