Αρνητικό τρίμηνο

Από ανησυχίες για επιβράδυνση στον πιστοληπτικό τομέα
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

TIΣ ΠΡΩΤΕΣ τριμηνιαίες απώλειες σε ένα έτος κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το νέο ιστορικό χαμηλό του δολαρίου έναντι του ευρώ στο 1,4224 και το υψηλότερο κόστος δανεισμού αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για επιβράδυνση στον πιστοληπτικό τομέα, με επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στο τραπεζικό σύστημα. Η Wall Street υποχώρησε, ανακόπτοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του Σεπτεμβρίου από το 1998.

Τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά που καταγράφει το δολάριο έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη γηραιά ήπειρο, καθώς «εξανεμίζεται» η αξία των πωλήσεων των ευρωπαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ και καθιστά τις εξαγωγές τους πιο ακριβές. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν στις 13 από τους 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,30%, στις 6.466,80 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,31% στις 5.715,69 μονάδες, ενώ ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 7.861,51 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% στις 376,55 μονάδες. Ο εν λόγω δείκτης έχει περιορίσει στο 4,4%, από 11% τις απώλειες που έχει καταγράψει από τις 29 Ιουνίου, χάρη στη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων αλλά και στα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη των επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ.

Η μετοχή της Tate & Lyle έκανε «βουτιά» 28%, μετά και την ανακοίνωσή της βρετανικής εταιρείας ζάχαρης, ότι το «αποδυναμωμένο» δολάριο θα επηρεάσει τα κέρδη της.

Η L'Oreal ηγήθηκε της πτώσης μεταξύ των επιχειρήσεων που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις τους επί αμερικανικού εδάφους.

Οι Barclays και Societe Generale ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού.

Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των προσωπικών δαπανών για τον Αύγουστο κατεύνασε τις ανησυχίες για επιπτώσεις της κρίσης των subrime και της αδύναμης αγοράς εργασίας στο κομμάτι αυτό της οικονομίας. Ο δομικός δείκτης πληθωρισμού, εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% τον Αύγουστο, με αύξηση 1,8% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,3%, στις 16.785,69 δολάρια.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα