Market Beat: Η προσέγγιση ισχυρών στηρίξεων επιτρέπει επιστροφή στην ανάληψη ρίσκου

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 09:47
UPD:10:01

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά από μια συνεδρίαση που όριζαν τις τιμές για την απορρόφηση της υπερβάλλουσας προσφοράς οι αγοραστές, δηλαδή ήταν ξεκάθαρα καθοδική, σήμερα το διεθνές κλίμα βοηθά να αλλάξει η σχέση προσφοράς και ζήτησης μετοχών. Χθες δεν υπήρξε διάστημα που η ζήτηση να έφερε άνοδο έστω ενδοσυνεδριακή  υπογραμμίζοντας την απόφαση των ισχυρών θεσμικών να αφήσουν τις τιμές να κατρακυλήσουν χωρίς αναχώματα. Οδηγοί της καθόδου ήταν οι Τράπεζες αλλά χθες στις ΗΠΑ αυτός ήταν ο κλάδος που στο τέλος της συνεδρίασης οδήγησε τους δείκτες σε άνοδο. Τα κέρδη της Πέμπτης σε ΗΠΑ και Ευρώπη ώθησαν σήμερα τις ασιατικές αγορές ψηλότερα και δεν αποκλείεται και στην Αθήνα σήμερα να αναστραφεί ο ρόλος των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.

Δεν υπάρχει αναλυτής που να μην τονίζει πως η πραγματικότητα των δεδομένων που δημοσιεύονται δίνει την αίσθηση πως η πανδημία δεν θα έχει την επίδραση που αρχικά υπολογιζόταν, αλλά μεγαλύτερη και για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Όπως τονίζεται σε σχόλιο της  Νατάσας Στασινού σχετικά με την τοποθέτηση της Moody's:  Η βαθύτατη εφετινή ύφεση, που απαιτεί γενναίες δόσεις επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και η αυξανόμενη αίσθηση ότι η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει δεν θα είναι τύπου V, αλλά μία πιο μακρά και επίπονη διαδικασία δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Τα καμπανάκια από τους ειδικούς αλλεπάλληλα, με το πιο πρόσφατο να έρχεται από τον οίκο Moody's. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα μείνει όπως όλα δείχνουν στην ιστορία ως το χειρότερο τρίμηνο για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να θέτουν σε επανεκκίνηση τις οικονομίες τους, αλλά γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βιαστούν. Και τούτο γιατί πρέπει να φροντίσουν πρώτα να θωρακίσουν την δημόσια υγεία.

Ωστόσο, τα τεχνικά δεδομένα επιτρέπουν μια σχετική αισιοδοξία έστω και προσωρινά. Χθες στην Αθήνα, το rebound από τις 651,80 που ήταν το κατώτερο από το πρώτο ημίωρο, τον έστειλε στις 658,25, ήτοι χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 665,01. Η εξήγηση που προέκυπτε τεχνικά, είχε σχέση με το μέγεθος των απωλειών του ΔΤΡ που ήταν της τάξης του -2,5%. Ο συνδυασμός των χαμηλών ρυθμών στις συναλλαγές και της αδυναμίας για μια αντίδραση με ορατό αποτέλεσμα σε επίπεδο μεταβολής των ΓΔ και FTSE25, ενώ στην Ευρώπη οι αγορές χαμογελούσαν μουδιασμένα, άπλωσε τις επενδυτικές επιφυλάξεις… “επί δικαίων και αδίκων”. Αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε στη σχέση ανοδικών πτωτικών μετοχών, που ήταν 26/66 μετά από 4 ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οι επιλογές των θεσμικών δεν επέτρεψαν στις τιμές να αλλάξουν πίστα, ακόμα και τη μέρα που τα μηχανήματα για τα χωματουργικά έργα στο Ελληνικό… έπιασαν δουλειά.

Η εκτίμησή μας είναι πως οι θεσμικοί του ελληνικού χρηματιστηρίου επειδή δεν περιμένουν κάποια είδηση καταλυτική ως προς τη δράση στο φρόνημά τους, θα επιλέξουν τις κινήσεις που “επιτρέπει” η απληστία τους, με όρια που θα καθορίζονται από τη στατιστική προϊστορία. Μια βόλτα ως τις 645 μονάδες δεν αποκλείεται, αν συνεχιστεί η τάση φυγής που φάνηκε πως όσο γρήγορα επέστρεψε, τόσο σύντομα μπορεί να φύγει. Διαφορετικά ακόμα και οι 630 μονάδες ως πυθμένας, μπορεί να εμφανιστεί. Χαμηλότερα  ωστόσο, θα τρομάξει κόσμος και κοσμάκης με αποτέλεσμα να δούμε τον πυθμένα του Μαΐου στη ζώνη μεταξύ 585 και 595 μονάδων.  Όσο για το κλειδί που καθορίζει την κίνηση των βασικών δεικτών, τις Τράπεζες, θα ήταν ευχής (και ισχυρών θεσμικών) έργο να παραμείνει ο ΔΤΡ ψηλότερα από την επί δίμηνο  σχηματιζόμενη ζώνη μεταξύ των 365 και 370 μονάδων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αν και ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουνίου υποχώρησε οριακά σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα παρέμεινε ωστόσο σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Στο μεταξύ, η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα κατέγραψαν νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια μέρα, με ειδήμονες να διευκρινίζουν πως αυτό δεν οφείλεται στα αυξημένα τεστ.

Επιπλέον, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησε κατά 5% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των «λουκέτων» που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 2008, όταν η οικονομία είχε συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο κατά 8,4%.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +1,18% ή 299,66 μονάδες, στις 25.745,60, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,1% στις 3.083,76 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,09% στις 10.017,00 μονάδες.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,9% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,68%.

ΕΥΡΩΠΗ

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις και στις εταιρικές ειδήσεις, ξεπερνώντας τις ανησυχίες που προκαλούν οι μετρήσεις των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Βελτιωμένη εμφανίζεται η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών τον Ιούλιο, το αποτέλεσμα να είναι ενισχυμένο κατά 9 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Οι οικονομικές προοπτικές επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, στο 8,5, ενισχυμένες κατά 18,9 μονάδες. Οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν κατά 12,3 μονάδες, στο 6,6.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ πήρε το ρίσκο τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη να κλιμακώσει λίγο περισσότερο την ένταση τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευρύνοντας περαιτέρω τον κατάλογο των ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία απειλεί να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «ανησυχία» της χθες βράδυ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,72% στις 359,74 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,38% στις 6.147,14 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,69% στις 12.177,87 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,97% στις 4.918,58 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στα 1,1220 δολάρια.

ΧΑ

Με ανεξαρτησία έναντι των διεθνών, επιστροφή στις 650 μονάδες με κούρεμα 1 δις ευρώ       

Στην προτελευταία σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιουνίου, μετά από άνοιγμα στις 661,39 με πτωτικό  χάσμα  (3,62 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (665,01), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να μείνει μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 17:11 και ήταν οι 650,23 από 661,67 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 661,39 από 674,04 την Τετάρτη δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό καθώς εμφανίστηκε τις 10:30 μετά από νευρικό ξεκίνημα με άμεση πτώση και αμέσως μετά εκτίναξη  που μετακίνησε τον ΓΔ από τις 652 και τον οδήγησε στις 658 μονάδες στις 11:25.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, επειδή κινήθηκαν επιφυλακτικά, κατάφεραν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με μεγάλη πτώση που διέφερε από τις μεταβολές των υπολοίπων στην Ευρώπη,  με αμφισβητούμενη την προβλεπόμενη πτώση στις αγορές των ΗΠΑ, που στο άνοιγμα επιβεβαιώθηκε. Αλλά ανατράπηκε σε άνοδο στα πρώτα 20 λεπτά, δικαιώνοντας τη σταθερή εξασθένιση των πιέσεων στην Ευρώπη. Συνεπώς είχαμε ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η πτώση εδώ ήταν κυρίαρχη από την αρχή ως το τέλος, και δεν άλλαξε κατόπιν, από την κυριαρχία των εντολών αγοράς, στη Νέα Υόρκη. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 στις 650,5 μονάδες, μετά από  σταθερής κλίσης πλάγια κίνηση από τις 11:25 ως τις 17:11 που εμφανίστηκαν οι 650,23 μονάδες. Με κάθοδο ικανής κλίσης από τις 16:40  και ενίσχυση των πιέσεων στο τελευταίο πεντάλεπτο. Στις δημοπρασίες, είχαμε μικρή υπεροχή στις εντολές πώλησης και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος πλησιέστερα στο χαμηλό της διακύμανσης της συνόδου.

Μια ώρα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με σχετικά μικρή νευρικότητα. Εδώ,  ήταν  εμφανής η διάθεση αναζήτησης  για χαμηλά ημέρας μετά το μέσον της συνεδρίας, αλλά και η απουσία τάσης για κατάκτηση τιμών σε ανώτερα επίπεδα από το πρώτο λεπτό. Έτσι ήταν χωρίς αποτέλεσμα οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών, για να υπάρξει επιπλέον  υπολογίσιμη απομάκρυνση του μέσου όρου από το χαμηλό του.

Εμφανίστηκε ένα πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, άξιο να αναφέρουμε, από 15:30 ως τις 16:50 με τον μέσο όρο μεταξύ των 651 και 653,5 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης υστέρησαν ελαφρά από τις εντολές αγοράς, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 0,60 μονάδες ψηλότερα από τις 650 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν κυρίως πλάγια όσο λειτουργούσε το ΧΑ και εκτινάχθηκαν στο τέλος. Με νευρικότητα στη δυναμική των τιμών, πέρασαν σε σημαντικές απώλειες κατά το διάστημα ως τις 12:00 δική μας ώρα, αλλά γρήγορα οι επενδυτές, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο από τις αγορές των ΗΠΑ, μείωσαν την πτώση τους.  Εμφάνισαν επίσης εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Αντίθετα η Αθήνα, κράτησε τον ΓΔ το μεγαλύτερο διάστημα με σημαντικές απώλειες και εμφάνισε αρνητική διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+0,60% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε τη νευρική πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, μέσω της εικόνας των ΣΜΕ του. Ωστόσο στο ξεκίνημα οι μεταβολές των δεικτών έδειξαν γρήγορα εκτόνωση στην τάση για μαζική φυγή από το ρίσκο.  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +0,48% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά κάτω από τις 376 από 386 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 650,50 μονάδες, ήτοι οριακά ψηλότερα από το ελάχιστο που δεν είχε ακόμα εμφανιστεί. Η αγορά έκλεισε τελικά 14,41 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 2 από τα blue  chip με άνοδο στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς λιγοστά blue  chip που ώθησαν ανοδικά, ήτοι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,80%,  και ΑΔΜΗΕ +0,22%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των τραπεζικών, με απώλειες άνω του -3,0%, ήταν οι ΑΡΑΙΓ -4,71%, ΟΤΕ -4,35%, ΟΠΑΠ -3,87%, ΣΑΡ -3,85%, ΕΕΕ -3,31% και ΜΟΗ -3,31%. Η  παρουσία των θεσμικών του δολαρίου δεν μετέβαλε την καθοδική  τάση που κυριάρχησε μετά τις 14:35. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,332 από 46,340 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε οριακά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από  της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 5,504 από 6,844 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ ΣΑΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΤΕ ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μάλλον δεν είχε σχέση με τη διατήρηση της πλάγιας δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,288% από 1,259%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,33%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,69% από -3,07%, την ΕΤΕ στο -1,95% από -4,27%, ΕΥΡΩΒ στο -2,10% από -1,15% και την ΠΕΙΡ στο -2,70% από -2,77%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,55% από -0,21%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (21 από 21) και δυο ΕΥΔΑΠ ΤΙΤC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -2.17% οδηγήθηκε στις 650,60 από 665,01 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1569,23 από 1609,61 με πτώση -2,51%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,872 από 49,405 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,504 από 6,844 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 26 από 31, των καθοδικών 61 από 62 και 24 από 22 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μετριοπάθεια στις δυσοίωνες προσδοκίες  υπονοεί μια αντίδραση σήμερα

Στην προτελευταία σύνοδο της τέταρτης βδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως το τέλος σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 40,38 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 1568,45 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1599,28 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1569,80. Το κλείσιμο στις 1569,23 από 1609,61 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,51% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 7,227 από 7,045 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου ανήλθε σε 894 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1577,00 μονάδες, κατώτερο τις 1556,25 και τελευταίες πράξεις στις 1563,00 από 1592,00 μονάδες, ενώ σχηματίστηκαν 4712 από 4880 ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 9 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο τις 1570,00 μονάδες, κατώτερο τις 1558,00 και τελευταίες πράξεις στις 1560,25 από 1594,25 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 193 από 191.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε στα δικαιώματα αγοράς. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 154 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1500 ως τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από στις 1550 και τις 1575 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 85 συμβόλαια  για τη σειρά Αυγούστου στις 1600 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 599 συμβόλαια για ΟΤΕ. 

Η Eurobank Eq ανέφερε: “Οι Ελληνικές μετοχές παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι Διεθνείς Αγορές φαίνεται πως έχουν μπει σε τάση αποφυγής ρίσκου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: “Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία και η απειλή εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες Χώρες, διακόπτουν το σκηνικό ευφορίας στις Διεθνείς Αγορές. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο πιθανότητα θα συγχρονιστεί κινούμενο πλαγιοκαθοδικά, με τους αγοραστές να καλούνται να υπερασπιστούν την περιοχή στήριξης των 652 – 650 μονάδων για το ΓΔ”.

Η Leon Depolas Sec σημείωσε: “Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφονται με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων σε ορισμένα Μέρη του Κόσμου, την πιθανότητα να ενταθούν οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ, αλλά και την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία. Η βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔΧΑ ενδέχεται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, σε συνάρτηση πάντα και με την εικόνα των διεθνών μετοχικών δεικτών. Βαρύτητα θα δοθεί στα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου της Αεροπορίας Αιγαίου (μετά το κλείσιμο).

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Fund Services

“Η Ελληνική Αγορά αναζητά ένα καταλύτη ανόδου, για να μπορέσει να υπερβεί τις 680 μονάδες και να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών, κάτι δύσκολο στην παρούσα φάση, καθώς παρά την “ένεση” στα διαθέσιμα από αποκοπές μερισμάτων σε Εταιρείες του FTSE25, η μεγάλη έκδοση του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα απορροφήσει σημαντικό μέρος της ρευστότητας.

Το μεγάλο ερωτηματικό φέτος θα είναι η τουριστική κίνηση - έσοδα και πόσο μειωμένη θα είναι σε σχέση με τις προβλέψεις και την περυσινή χρονιά. Η πορεία του Τουρισμού επηρεάζει μια σειρά από κλάδους, όχι μόνο στην Ελληνική Αγορά, αλλά και στην λεγόμενη Ευρωπεριφέρεια.

Σημαντικό καταλύτη για ανοδική κίνηση, σε μεσοπρόθεσμο όμως ορίζοντα, θα αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής στα μέσα Ιουλίου, στην οποία η ΕΕ θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και αρκετά στοιχεία του έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές, τυχόν συμφωνία μπορεί να φέρει περισσότερες εισροές σε Ευρωπαϊκές μετοχές, με την Χώρα μας να ανήκει στους ευνοημένους.

Φυσικά και η πιθανότητα μιας διόρθωσης στο εξωτερικό θα πρέπει να μας προβληματίζει, όπως και η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι μετουσιώνεται, προς ώρας, μόνο σε λεκτικό επίπεδο, λόγω τουριστικής σεζόν και στις δύο Χώρες”.

Σήμερα

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 26/6 και αναμένεται να τερματίσουν μια γεμάτη νευρικότητα εβδομάδα λίγο πολύ εκεί όπου την ξεκίνησαν καθώς οι αυξανόμενες μολύνσεις από κοροναϊό ρίχνουν σκιά στην την ενθάρρυνση που προκαλείται από τη δημοσίευση των οικονομικών δεδομένων και έβαλαν σε δοκιμασία τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη παγκόσμια.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας MIAPJ0000PUS αυξήθηκε 0,3%, ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή +0,35%, με εβδομαδιαίο κέρδος περίπου 0,5%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1% για να παραμείνει σταθερός για την εβδομάδα, ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή +1,13%.

Οι ταύροι φαίνεται να έχουν το προβάδισμα στις αγορές συναλλάγματος, με το δολάριο ΗΠΑ να έχει μειωθεί -0,3% για την εβδομάδα, και τα πιο επικίνδυνα νομίσματα όπως το δολάριο Αυστραλίας ήταν οριακά μπροστά.

Οι κινήσεις ακολούθησαν μια ανώμαλη συνεδρία στη Wall Street, η οποία τελείωσε σε θετικό έδαφος μετά από μια άνοδο στο φινάλε με επικεφαλής τις τραπεζικές μετοχές. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες δέχθηκαν ώθηση από μια χαλάρωση σε ορισμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που σκοπό έχει να απελευθερώσουν μετρητά για δανεισμό. Ωστόσο, οι όγκοι ήταν ελαφροί και διατηρούνται  πολλοί παράγοντες δημιουργίας ενάντιων ανέμων.

Ο κυβερνήτης του Τέξας σταμάτησε το άνοιγμα της πολιτείας την Πέμπτη καθώς οι μολύνσεις και οι νοσηλείες COVID-19 αυξήθηκαν και η χώρα σημείωσε ένα νέο ρεκόρ στην αύξηση των κρουσμάτων μιας ημέρας.

Οι τοπικοί περιορισμοί για την επιβράδυνση του ιού έχουν πλέον επιβληθεί σε τμήματα της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, στη δυτική Γερμανία, στην Βικτώρια της Αυστραλίας και στο Πεκίνο.

Η Γερουσία των ΗΠΑ έχει επίσης εγκρίνει νομοθεσία που θα επιβάλει υποχρεωτικές κυρώσεις σε άτομα ή εταιρείες που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, σχηματίζοντας  ένα ακόμη πιθανό σημείο ανάφλεξης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,4% στις αρχές της διαπραγμάτευσης σήμερα, αφού έκλεισε για διακοπές την Πέμπτη, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο -0,77%. Οι αγορές στην Κίνα και την Ταϊβάν παραμένουν κλειστές.

Η αγορά ομολόγων των Η.Π.Α. ήταν ήρεμη, με την απόδοση στα 10ετή να είναι σταθερή στο 0,6790%.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα