Οι κυβερνητικές προτεραιότητες σε ασφαλιστικό και δημοσιονομικά

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 10:17

OI AΛΛΑΓΕΣ στο ασφαλιστικό συνιστούν τη βασική κυβερνητική προτεραιότητα, όπως προκύπτει από τις ομιλίες στη Βουλή των υπουργών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, όπως επίσης η δημοσιονομική διαχείριση με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και η έμφαση στην ενεργειακή πολιτική.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας περιέγραψαν τις προτεραιότητες στο συγκεκριμένο τομέα, δίνοντας ένα γενικό περίγραμμα των προθέσεων, προσθέτοντας ότι θα προηγηθεί ευρύς κοινωνικός διάλογος.

Κύκλος μεταρρυθμίσεων

Αναφερόμενος στις γενικότερες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι με την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεων ξεκινάει πλέον η δεύτερη φάση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δημοσιονομική εξυγίανση, ο νέος κύκλος αποκρατικοποιήσεων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Ειδική αναφορά έκανε στη δημοσιονομική πολιτική, ενόψει και της κατάθεσης σήμερα στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2008, σημειώνοντας ότι παράλληλος στόχος με τη μείωση του ελλείμματος είναι και η μείωση του δημοσίου χρέους. Το δημόσιο χρέος τροφοδοτείται από τα ελλείμματα της κεντρικής διοίκησης και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε, ότι η εξυπηρέτησή του απαιτεί σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης για την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010 και στη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος Υγείας.

Διευκρίνισε ότι η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα βασίζεται:

* στην ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,

* στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να συμβάλλουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους,

* στον περαιτέρω περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο, τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους δημόσιους οργανισμούς και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι δημόσιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να παρουσιάζουν αναλυτικούς ετήσιους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς, καθώς και εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις.

* Στην αναμόρφωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμό, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό προβλέπουν μεταξύ των άλλων ότι:

* Οι ειδικοί λογαριασμοί ενσωματώνονται στον γενικό προϋπολογισμό του κράτους και η διαχείρισή τους γίνεται με βάση τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού.

* Ενισχύονται οι δημοσιονομικοί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών σε όλα τα επίπεδα της γενικής κυβέρνησης.

* Ολοκληρώνεται και επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική τους διαχείριση και η ποιότητα των υπηρεσιών τους προς τον πολίτη.

Ασφαλιστικό

Ο υπουργός Απασχόλησης και κοινωνικής Προστασίας κ. Βασ. Μαγγίνας , υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι «ουδείς αμφισβητεί ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα της Χώρας μας νοσεί βαθύτατα». Είναι επίσης διεθνώς παραδεκτό ότι η κατάσταση και η εξέλιξη του Ασφαλιστικού Συστήματος μιας χώρας, έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και επηρεάζεται αποφασιστικά από παράγοντες όπως ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης, η έκταση της παραοικονομίας και της εισφοροδιαφυγής και το επίπεδο της δημογραφικής εξέλιξης. Υπογράμμισε:

* Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί στοιχειώδης οικονομία κλίμακος και περιορισμός της σπατάλης προς όφελος των ασφαλισμένων, όταν στη Χώρα μας λειτουργούν 149 Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που εποπτεύονται από πέντε τουλάχιστον διαφορετικά υπουργεία και λειτουργούν ως Ταμεία Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, ως Ταμεία Ασθενείας ή Πρόνοιας, ως Ταμεία Αλληλοβοήθειας, ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ή ακόμη και ως Λογαριασμοί. Είναι συνεπώς άμεση και επιτακτική ανάγκη η δραστική συγχώνευσή τους, σε Ομάδες και Κλάδους με κριτήριο κοινά εργασιακά, λειτουργικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

* Η χρηματοδότηση και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, αποτελούν ένα ακόμη κεφαλαιώδες ζήτημα, στα πλαίσια της αναμόρφωσης του όλου συστήματος.

* Όσοι πόροι και αν διατεθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος, με τη σημερινή δομή του και διάρθρωση, ούτε το σύστημα θα διασώσουν, ούτε - και αυτό είναι το χειρότερο - θα βελτιώσουν τις συνταξιοδοτικές και άλλες παροχές προς τους πολίτες.

* Εξαιρετικά κρίσιμο επίσης στοιχείο, αποτελεί η περισσότερο αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε προσφάτως ένα Θεσμικό Πλαίσιο προστασίας και αξιοποίησης των Αποθεματικών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η ενεργοποίηση του οποίου θα συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή, με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω Εταιρειών Διαχείρισης Ακινήτων και της κινητής περιουσίας, μέσα από σύγχρονα και ασφαλή επενδυτικά εργαλεία.

Μεταρρυθμίσεις

Στην ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αφού ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος Υγείας θα οδηγήσει σε ένα δικαιότερο κοινωνικό κράτος, σε εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και στη δημοσιονομική εξυγίανση, ανέφερε τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης που είναι:

1. Η ενοποίηση Ταμείων,

2. Η πλήρης μηχανοργάνωση,

3. Ο εξορθολογισμός των αναπηρικών συντάξεων,

4. Ο επανακαθορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, και

5. Η παροχή κινήτρων για παραμονή στην εργασία για όσους το επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης.

Ενέργεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τόνισε ότι θα συνεχίσει να κτίζει «πάνω στο μεγάλο και θετικό έργο που κληροδότησε από τον Δημήτρη Σιούφα, τονίζοντας ότι ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα