Κ. Μητσοτάκης: Ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 13:04
UPD:16:10
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Το πρώτο θύμα του κορωνοιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε». Με αυτή την παραδοχή άνοιξε την ομιλία του στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι ερχόμαστε αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια διεθνώς.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τις επιχειρήσεις να δείξουν στάση ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους και την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και δεσμεύθηκε πως και η κυβέρνηση θα είναι πάντα «παρούσα» για να προωθήσει και νέα μέτρα στήριξης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Ζούμε όπως είπε μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, με ορισμένους ωστόσο να πλήττονται περισσότερο. Μεταξύ αυτών είναι δυστυχώς και ο τουρισμός, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Συνέλευσης, που διεξάγεται στο κτίριο Δορυφορικού Αεροσταθμού του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού για την Ελλάδα τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση». 

Επανέλαβε ότι το restart γίνεται «πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν».«Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στον κόσμο της εργασίας «θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερη». Εξήγησε δε πως «αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε ακόμη εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Το κάνουμε σταδιακά γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται και στα μέτρα που παίρνουμε».

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

«Είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να την δώσουμε» είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με την αγορά, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και όποτε χρειάζεται προσθέτει και άλλα όπλα και άλλα βέλη στη φαρέτρα των μέτρων που έχει λάβει για να απαλύνει τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη έρευνα της ΕΥ ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020 και στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία. Σύμφωνα μάλιστα με ΕΥ  το 2020 οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 57,9% φτάνοντας τα 14,5 εκατ. επισκέπτες έναντι 34,4 εκατ. το 2019. Όσον αφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, η πρόβλεψη, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ Ελλάδος, είναι ότι θα καταγράψουν μείωση της τάξεως του 54% σε σχέση με πέρυσι και θα διαμορφωθούν λίγο κάτω από 9 δισ. ευρώ από 19,4 δισ. ευρώ το 2019.

Τουρισμός και εστίαση θα είναι οι δύο βασικές παράμετροι για τον καθορισμό του τελικού ύψους της ύφεσης για φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ έκανα βουτιά 16% και επιμένει στο σενάριο για ύφεση 8% στο σύνολο του έτους.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα