Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% το 2008

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 12:58
UPD:13:13

ΑΥΞΗΣΗ του ΑΕΠ κατά 4% το 2008 προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του επομένου έτους που κατατέθηκε στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, στόχοι του προϋπολογισμού είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Δεύτερος άξονας η αναμόρφωση κατάρτισης του προϋπολογισμού, τρίτος η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, τέταρτος η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του κράτους, πέμπτος η η ανάπτυξη της περιφέρειας και έκτος η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα αυξηθούν κατά 10,5%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 7,3% και οι εισαγωγές κατά 7,8%.

Επίσης, προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης στο 1,9% ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 7,4% από το 8,3% το 2007.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, η επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης κατά 4% θα προέλθει κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 3% και να υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1992.

O κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι οι δαπάνες για ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων αυξάνονται κατά 850 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ)

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ, ούτε προβλέπεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Τόνισε τέλος ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από την αλλαγή στον τρόπο διακίνησης του πετρελαίου.

«Πολύ κρίσιμος Προϋπολογισμός»

Επιδίδοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για έναν πολύ κρίσιμο προϋπολογισμό καθώς είναι ο πρώτος μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος στο οποίο μας είχαν οδηγήσει λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος και είναι ο προϋπολογισμός που σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση της οικονομικής εξυγίανσης, την οποία έχει ανάγκη η χώρα ώστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου χρέους και να είμαστε συνεπείς με τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις».

Παραλαμβάνοντας το προσχέδιο, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η κατάθεση του «είναι ένα σημαντικό κοινοβουλευτικό γεγονός» και ευχήθηκε να επιτευχθούν οι στόχοι του.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα διαβιβαστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα