Market Beat: Αναζήτηση ισχυρών στηρίξεων επιβάλλει η παγκόσμια τάση φυγής από το ρίσκο

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 09:00
UPD:09:36

Ειδοποιήσαμε ότι υπήρξε διάθεση για κλείδωμα των κερδών που έφερε η αντίδραση από τον πυθμένα του Μαρτίου σε διεθνές επίπεδο. Η σκληρή πραγματικότητα τρυπά το ροζ συννεφάκι που είχαν διαλέξει οι επενδυτές το οποίο έγραφε “σύντομα ανάκαμψη” από την ύφεση της πανδημίας. Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ υπογραμμίζει την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων από τους επαγγελματίες καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων ψαλιδίζει τις προσδοκίες για ανάκαμψη τύπου V.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η επιστροφή των ανησυχιών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά με την ενίσχυση παραμέτρων που γέννησαν διάθεση φυγής από το ρίσκο φέτος είναι σαφής και επηρεάζει συντονισμένα τις αγορές. Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας υποχώρησαν, τα ομόλογα αυξήθηκαν και το δολάριο ΗΠΑ ήταν σταθερό σήμερα Πέμπτη 25/6. Γιατί τα αυξανόμενα κρούσματα του COVID19 στις ΗΠΑ, οι εμπορικές εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και η υποβάθμιση σε οικονομικές προβλέψεις από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την μελλοντική ανάκαμψη.

Ενώ στην Ελλάδα το R παραμένει χαμηλότερα του 1, η Φλόριντα, η Οκλαχόμα και η Νότια Καρολίνα ανέφεραν αύξηση ρεκόρ σε νέα κρούσματα την Τετάρτη. Επτά άλλες πολιτείες είχαν ρεκόρ υψηλών σε κρούσματα νωρίτερα στην εβδομάδα και η Αυστραλία σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε δύο μήνες. Σημείωναν στο Reuters. Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϋ και του Κονέκτικατ διέταξαν τους ταξιδιώτες από εννέα άλλες πολιτείες να καραντίνα κατά την άφιξη, προσθέτοντας μια ανησυχία για τους επενδυτές που περίμεναν ως επί το πλείστον τον τερματισμό των περιορισμών από την πανδημία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει τώρα μια βαθύτερη παγκόσμια ύφεση, με την παραγωγή να συρρικνωθεί 4,9% φέτος, πολύ χειρότερη από τη συστολή κατά 3,0% που είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μέσω δασμών είχαμε επίσης αναζωπυρώσεις στη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αλλά επίσης με την Κίνα καθώς η διοίκηση Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θυγατρικές της Huawei Technologies και συγκεκριμένα η εταιρεία παρακολούθησης βίντεο Hikvision, ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό, θέτοντας τις βάσεις για νέες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τα παραπάνω φτάνουν και αρκούν για να δικαιολογήσουν την τάση φυγής από το ρίσκο.

Χθες στην Αθήνα, με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα πάνω από 2 μονάδες, ο ΓΔ έδειξε από το πρώτο τέταρτο πως το θέμα της ημέρας θα ήταν η αναζήτηση σκληρού πυθμένα και όχι η κατάκτηση τιμών άνω των 680 μονάδων. Μόλις ο τζίρος ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ, οι απώλειες του μέσου όρου ήταν -1,04% ο ΓΔ είχε αφήσει τις 670 και το ρολόι έδειχνε 10:45. Το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν λιγότερα από πέντε και σε λίγα λεπτά αργότερα έγιναν μόνο δυο τα κερδισμένα και άλλα δυο ενάλλασσαν συχνά πρόσημο μεταβολής. Οδηγοί στην πτώση βάσει απωλειών οι Τράπεζες. Η υπέρβαση των 5 εκατ. σε λιγότερο από 30 λεπτά διαπραγμάτευσης (στις 10:57 για την ακρίβεια) υπογράμμισε την ύπαρξη πλήθους κωδικών που είχαν επιλέξει τις ρευστοποιήσεις θέσεων ως βέλτιστη τακτική, για το κλίμα των προσεχών ημερών.

Στις 16:30 όταν ο τζίρος των blue chip έπιασε τα 31 περίπου εκατ. των 4 Τραπεζικών ήταν το 45,8%. Οι δε απώλειες του ΔΤΡ ήταν -2,7% και του 25άρη -1,5%. Οι δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν όπως ειδοποιούσαν τα futures τους και ο συντονισμός της Αθήνας με τα ευρωπαϊκά ήταν απόλυτος. Το ζητούμενο όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα παγκοσμίως ήταν να μην αλλάξει το χαμηλό μέρας που ήταν οι 661,67 μονάδες από τις 13:32. Αυτό ήταν και το κέρδος της συνεδρίασης στο μέσο της βδομάδας το ότι δεν απειλήθηκε το επίπεδο των 660 μονάδων την πρώτη μέρα που οι επαγγελματίες προτίμησαν τις ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση κερδών μετά από άνοδο τρίμηνης διάρκειας. Η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ μέσω δασμολογήσεων γεννά φρέσκες αναταράξεις στα χρηματιστήρια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι αμφιβολίες για την γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έφεραν σημαντικές απώλειες στη Wall Street. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν περίπου 800 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, εξαιτίας του Covid-19 και το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανέφερε ότι διαγνώστηκαν πάνω από 32.000 νέα κρούσματα.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο. Επίσης το 2021 η παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,4% αντί για 5,8% που προέβλεπε το Ταμείο τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια νέα έξαρση του ιού το 2021 θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%. Ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάζει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποκάλυψη έγινε σε ένα αρχείο σχετικό με τη διαφωνία Airbus-Boeing.

Στη Wall Street, o Dow Jones βυθίστηκε κατά -2,71% ή 710,16 μονάδες, στις 25.445,94, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,59% στις 3.050,33 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,19% στις 9.909,17 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc (-6,9%), Boeing (-5,7%) και Exxon Mobil (-4,4%) ενώ κανένας τίτλος δεν κρατήθηκε σε θετικό πρόσημο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,69%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ, οι απειλές για επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο και οι έντονες αντιδράσεις, στους περιορισμούς που εφαρμόζονται εκ νέου σε τοπικό επίπεδο από τις γερμανικές αρχές, προκάλεσαν μεγάλες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στον αντίποδα, βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το MarketWatch, ο δείκτης του ερευνητικού οργανισμού Ifo ενισχύθηκε στις 86,2 μονάδες, από 79,5 τον Μάιο. Το αποτέλεσμα είναι ίσο με αυτό του Μαρτίου και ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες για 85 μονάδες, σύμφωνα με το FactSet.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,78% στις 357,17 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -3,11% στις 6.123,69 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -3,43% στις 12.093,94 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,92% στις 4.871,36 μονάδες.

ΧΑ

Με στενή παρακολούθηση της τάσης των διεθνών, εξαφανίστηκαν τα κέρδη του διήμερου

Στην τριτη σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιουνίου, μετά από άνοιγμα στις 673,86 με πτωτικό χάσμα (2,18 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (676,04), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να μείνει μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 13:32 και ήταν οι 661,67 από 671,62 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 674,04 από 681,58 την Τρίτη δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό καθώς εμφανίστηκε τις 10:31 μετά από πτωτικό άνοιγμα με άμεση εκτίναξη που μετακίνησε ελαφρά τον ΓΔ από τις 673,86 και τον οδήγησε στις 674,04 μονάδες.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, επειδή κινήθηκαν συνετά, κατάφεραν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με πτώση που δεν διέφερε από των υπολοίπων στην Ευρώπη, με δεδομένη την προβλεπόμενη πτώση στις αγορές των ΗΠΑ, που στο άνοιγμα επιβεβαιώθηκε, ενώ υπήρξε σαφής σταθερή επικράτηση των πιέσεων στην Ευρώπη. Συνεπώς δεν είχαμε ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η πτώση εδώ ήταν κυρίαρχη από την αρχή ως το τέλος, και δεν άλλαξε κατόπιν, από την κυριαρχία των πιέσεων, στη Νέα Υόρκη. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 στις 677,6 μονάδες, μετά από σταθερής κλίσης πλάγια κίνηση από τις 14:02 ως τις 17:00 που εμφανίστηκαν οι 664,15 μονάδες και με κάθοδο ικανής κλίσης από τις 16:29 με ενίσχυση των πιέσεων, στο τελευταίο πεντάλεπτο. Στις δημοπρασίες, είχαμε μικρή υπεροχή στις εντολές πώλησης και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος πλησιέστερα στο χαμηλό της διακύμανσης της συνόδου.

Στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με σχετικά μικρή νευρικότητα, μετά από ξεκίνημα με πτωτικό χάσμα αρχικά, στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η ισορροπία στα τελευταία λεπτά, αφορούσε κινήσεις των θεσμικών της αγοράς που είχαν επηρεαστεί από την επιφυλακτική αντιμετώπιση των μετοχικών αξιών παγκόσμια, άλλωστε μετά το πρώτο δεκάλεπτο των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, η πτωτική δυναμική έφερε στη πρώτη ώρα πτώση πάνω από -1%. Εδώ ήταν εμφανής η απουσία διάθεσης αναζήτησης για χαμηλά ημέρας μετά το μέσον της συνεδρίας, αλλά και η απουσία τάσης για κατάκτηση τιμών σε ανώτερα επίπεδα από του πρώτου λεπτού, αφού μια φορά ξεπεράστηκαν οι 674 μονάδες και ακολούθησαν κύματα ρευστοποιήσεων. Έτσι ήταν χωρίς αποτέλεσμα οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών, για να υπάρξει επιπλέον υπολογίσιμη απομάκρυνση του μέσου όρου από το χαμηλό του.

Εμφανίστηκε ένα πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών άξιο να αναφέρουμε από 14:00 ως τις 17:20 με τον μέσο όρο μεταξύ των 664 και 666,5 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης υστέρησαν ελαφρά από τις εντολές αγοράς, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 0,01 μονάδες ψηλότερα από τις 665 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Με νευρικότητα στη δυναμική των τιμών, πέρασαν σε σημαντικές κατά το διάστημα μετά τις 12:00 δική μας ώρα αλλά γρήγορα ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο από τις αγορές των ΗΠΑ μείωσαν την πτώση τους. Δεν εμφάνισαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής επίσης. Ομοίως η Αθήνα, κράτησε τον ΓΔ το μεγαλύτερο διάστημα με σημαντικές ή μέτριες απώλειες και εμφάνισε θετική διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (-2,20% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε τη νευρική πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, μέσω της εικόνας των ΣΜΕ του. Ωστόσο στο ξεκίνημα οι μεταβολές των δεικτών έδειξαν την τάση για μαζική φυγή από το ρίσκο. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο -1,89% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά κάτω από τις 386 (385,84) από 400 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 664,15 μονάδες, ήτοι 2,5 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 11,03 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 4 από τα blue chip με άνοδο στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς λιγοστά blue chip που ώθησαν ανοδικά, με άνοδο πάνω από +1,0%, μόνο οι ΣΑΡ +2,20%, ΜΠΕΛΑ +1,94%, και με κέρδη κάτω του +0,30% οι ΟΠΑΠ +0,28% και ΑΡΑΙΓ +0,23%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των τραπεζικών με απώλειες άνω του -2,0%, ήταν οι ΜΟΗ -5,69%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,21%, ΜΥΤΙΛ -4,37%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,66%, ΛΑΜΔΑ -2,11% και ΒΙΟ -2,02%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου μετέβαλε την πλάγια τάση που κυριάρχησε μετά τις 14:02 σε καθοδική μετά τις 16:30. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,340 από 46,910 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε οριακά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,844 από 0,370 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΛΑΜΔΑ ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μάλλον δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην πλάγια δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο1,59% από 1,277%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,68%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,07% από +2,06%, την ΕΤΕ στο -4,27% από +3,36%, ΕΥΡΩΒ στο -1,15% από +1,59% και την ΠΕΙΡ στο -2,77% από +1,33%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,21% από +0,47%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (21 από 5) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,63% οδηγήθηκε στις 665,01 από 676,04 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1609,61 από 1634,52 με πτώση -1,52%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,405 από 50,132 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,844 από 0,370 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε31 από 61, των καθοδικών 62 από 33 4 και 22 από 21 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η πτώση σταθεροποίησε τις δυσοίωνες προσδοκίες

Στην τρίτη σύνοδο της τέταρτης βδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως το τέλος σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 24,91 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 13:32 και ήταν οι 1599,73 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1629,48 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:31. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1607,50. Το κλείσιμο στις 1609,61 από 1634,52 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,52% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 7,045 από 9,6668 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου ανήλθε σε 1050 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1615,00 μονάδες, κατώτερο τις 1583,25 και τελευταίες πράξεις στις 1592,00 από 1620,00 μονάδες, ενώ σχηματίστηκαν 4880 από 4007 ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 7 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο τις 1601,75 μονάδες, κατώτερο τις 1590,00 και τελευταίες πράξεις στις 1594,25 από 1620,50 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 191 από 159.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ελαττώθηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1575 και τις 1675 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 41 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1575 και 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 80 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από τις 1450 ως τις 1675 μονάδες σποραδικά . Άλλαξε επίσης χέρια 1 συμβόλαιο για τη σειρά Αυγούστου στις 1675 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 500 συμβόλαια για ΕΤΕ.

Αναγνωρίζοντας την επιστροφή των επιφυλάξεων οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν τις δυνατότητες των Τραπεζών, ενώ δεν έδειξαν να πέφτουν από τα σύννεφα μετά τη συντονισμένη βουτιά των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων παγκόσμια. Παρά ταύτα, δεν έχουν αποστερήσει από τα σχόλια τους τις αισιόδοξες προσεγγίσεις και έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουν οι ιδιώτες επενδυτές την ταύτιση των προσδοκιών με βάση της τεχνική ανάλυση. Βέβαια το βάρος για την κάθε τύπου κίνηση της αγοράς αποδίδεται στις Τράπεζες, τον κλάδο που πρωταγωνιστεί στους ημερήσιους όγκους. Χθες ο συνολικός όγκος της ΕΥΡΩΒ ήταν ο καλύτερος με πάνω από 10,7 εκατ. τεμάχια, ακλούθησε της ΑΛΦΑ με 9,9 εκατ. της ΜΙΓ με 3,77 εκατ. της ΕΤΕ με 3,4 εκατ., της ΠΕΙΡ με 1,15 εκατ., της ΔΕΗ με 659.447, της ΙΝΛΟΤ με 531.210 και του ΟΤΕ στα 482.055 τεμάχια. Αυτή είναι η αγορά μας που επίσης εμφάνισε 11 τίτλους με όγκο από 100.000 και πάνω, αλλά έστω και με αυτό το μικρό βάθος δεν έπεσε περισσότερο από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, επιτρέποντας στους εγχώριους αναλυτές να τοποθετηθούν αναλόγως.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισήμανε: “Η υπέρβαση των 680 μονάδων του ΓΔ αποδεικνύεται δύσκολος στόχος, ιδιαίτερα ενόσω οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές. Την ίδια ώρα, οι νέες χαμηλότερες τιμές - στόχοι της Citigroup για τις Τραπεζικές μετοχές προκαλούν ερωτηματικά, καθώς ο Οίκος δεν συνεκτιμά την επίπτωση της ήδη συντελούμενης πιστωτικής επέκτασης στα μεγέθη τους”.

Η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Ο ΔΤΡ κατέγραψε χθες το υψηλότερο κλείσιμο από τις 11 Μαρτίου. Στο ίδιο μοτίβο, έχουν κινηθεί οι Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες Τράπεζες, λόγω των κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών. Επιπλέον, στις ΗΠΑ σταθερά πρωταγωνιστής παραμένει ο τομέας της Τεχνολογίας. Συνολικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι περαιτέρω άνοδος ενδεχομένως να είναι εύθραυστη στην παρούσα φάση. Σήμερα, η ΜΟΗ (0,80ευρώ/μτχ) και η Μυτιλ (0,362ευρώ/μτχ) διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ενώ τακτικές ΓΣ πραγματοποιήθηκαν από ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ”.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: “Ο ΓΔ εξακολουθεί να συναντά αντίσταση στην περιοχή των 685 μονάδων. Πιο σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 720 μονάδες. Αυτή την εβδομάδα ο ΓΔ κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 660 - 685 μονάδων. Η συσσώρευση μεταξύ 640 - 685 μονάδων παραμένει πιθανή. Το ανοδικό κύμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ΔΤΡ δείχνει, μετά την ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-60, να διασπά και τις 385 μονάδες όπου συναντούσε αντίσταση τους τελευταίους μήνες. Για επιβεβαίωση θα περιμένουμε και την ανοδική διάσπαση την 400 μονάδων. Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο ΔΤΡ διατηρείται πάνω από την περιοχή των 330 – 335 μονάδων”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Η επαναφορά στην κανονικότητα μέσω του ανοίγματος των Οικονομιών, θα είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων, όπως και ανέμεναν οι ειδικοί. Οι αγοραστές, αγνοούσαν επιδεικτικά την αυξητική τάση στα νέα κρούσματα εδώ και δύο εβδομάδες, με την σημερινή συνεδρίαση να κάνει μια απόπειρα αποτίμησης των νέων δεδομένων.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει για τέταρτη εβδομάδα μεταξύ 630 και 685 μονάδων, εκτελώντας μία συσσώρευση, υποαποδίδοντας στην άνοδο σε σχέση με τις Ξένες Αγορές. Το ζητούμενο του ΓΔ παραμένει η κατοχύρωση των 688 μονάδων, με τον στόχο να εντοπίζεται στις 698 και εν συνεχεία 725 μονάδες. Σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης το ανοδικό “χάσμα” των 648 μονάδων αποτελεί το πρώτο ανάχωμα της Αγοράς, με τις 630 μονάδες να κρίνουν την ανοδικότητά της. Απώλεια των 630 μονάδων θα “χαλάσει” την τεχνική εικόνα, με την ζώνη 600 - 585 να αποτελεί τον στόχο των πωλητών.

Στην αντίσταση των 400 μονάδων σταμάτησε ο δείκτης Τραπεζών, εμφανίζοντας αδυναμία να ξεπεράσει τα συγκεκριμένα επίπεδα. Διαγραμματικά ο κλαδικός δείκτης παραμένει ισχυρός, όμως η υπέρβαση των 400 μονάδων κρίνεται αναγκαία για να γίνει το ανοδικό “breakout”, έπειτα από την συσσώρευση σχεδόν τεσσάρων μηνών.

Η υπέρβαση των 400 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για αρκετά ψηλότερα νούμερα, ενώ στον αντίποδα βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στις 375 μονάδες, με το σημαντικότερο “οχυρό” των Τραπεζών να διαμορφώνεται στην περιοχή των 340 μονάδων.

Το ράλι των Αγορών χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη υπερβολή, τροφοδοτούμενη από την γιγαντιαία παροχή ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Αυτή η ιδιαιτερότητα, καταφέρνει, προς το παρόν, να αντισταθμίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση, αλλά και την χειροτέρευση της υγειονομικής εικόνας του Πλανήτη.

Θα συστήναμε ιδιαίτερη προσοχή στους Συμμετέχοντες της Αγοράς, καθώς το ‘bear market’ δεν έχει αποφευχθεί, με ένα νέο sell-off να μην αποτελεί απίθανο σενάριο. Προς το παρόν η διαγραμματική εικόνα των Αγορών δεν υποδηλώνει κάτι τέτοιο, με την τάση να παραμένει ανοδική συντηρώντας το αγοραστικό σήμα”.

Σήμερα

Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας υποχώρησαν. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,7%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,75%. Ο Nikkei του Τόκιο υποχώρησε -1,4% ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,00% και οι μετοχές στην Αυστραλία όπως δείχνει ο ASX 200 υποχώρησαν -1,8% ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,98%. Τα μελλοντικά συμβόλαια επί των δεικτών των ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης -0,7% μετά από μια ολίσθηση στη Wall Street χθες, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -0,50%. Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και στην ηπειρωτική Κίνα είναι κλειστές για αργίες την Πέμπτη.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο του 2021, καθώς ο αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού και να συγκεντρώσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραμείνει στη ζωή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει τώρα μια βαθύτερη παγκόσμια ύφεση, με την παραγωγή να συρρικνωθεί 4,9% φέτος, πολύ χειρότερη από τη συστολή κατά 3,0% που είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο.

Οι τιμές του πετρελαίου, ένας πληρεξούσιος για την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας και την οικονομική ανάπτυξη, εμφάνισαν απώλειες μετά από πτώση -5% σε μία νύχτα, καθώς τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσαν άλλο ένα ρεκόρ και οι ανησυχίες για την πτώση της ζήτησης επανεμφανίστηκαν. Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλό μιας εβδομάδας στο 0,6724%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα