Διάσκεψη για την προσέλκυση επενδύσεων στα Βαλκάνια

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 14:16
UPD:15:08

Οι υπουργοί ενέργειας των αντισυμβαλλομένων μερών και των παρατηρητών της Συνθήκης για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα με επενδυτές και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για να διερευνήσουν τρόπους προώθησης των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές στην επίμαχη περιοχή.

Επρόκειτο για την πρώτη διάσκεψη με αντικείμενο τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκε μετά την θέση της συνθήκης σε ισχύ, τον Ιούλιο του 2006. Στη διάσκεψη συμπροέδρευσαν οι κ.κ. Andris Piebalgs, αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος της ΕΕ και Aleksandar Popović, Υπουργός Εξόρυξης και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, ως εκπρόσωποι της προεδρίας της Ενεργειακής Κοινότητας, φιλοξενούμενοι από τον κ. Χρήστο Φώλια, Υπουργό Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη διάσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από 200 υψηλόβαθμα στελέχη και επενδυτές του τομέα της ενέργειας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιτυχία της διάσκεψης θα προλειάνει τον δρόμο για την δέσμη τακτικών εκδηλώσεων προαγωγής των επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα οφέλη θα είναι αμοιβαία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σέρβος Υπουργός Εξόρυξης και Ενέργειας κ. Aleksandar Popović.

«Η σημερινή διάσκεψη έχει ύψιστη σημασία για την περιοχή, δεδομένου ότι, για πρώτη φορά, ήρθαν σε επαφή εκπρόσωποι των δημοσίων αρχών της περιοχής και επενδυτές για να εξετάσουν τις επενδυτικές ανάγκες, τα ενδεχόμενα κωλύματα και τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους όσον αφορά την ανάπτυξη υποδομών. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει αποκομίσει σημαντική πείρα από το πρόγραμμα TEN-E (Διευρωπαϊκό Δίκτυο Ενέργειας) και είμαι βέβαιος ότι θα της χρησιμεύσει κατά την επιλογή έργων περιφερειακού ενδιαφέροντος που θα επηρεάσουν θετικά τα εθνικά έργα των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο κ. Andris Piebalgs, αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος της ΕΕ.

Η ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών είναι ζωτική συνιστώσα της λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας. Η αναβάθμιση των υποδομών προϋποθέτει ένταση του ανταγωνισμού, αύξηση της απόδοσης και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας των προμηθειών, σε χαμηλότερες τιμές καταναλωτή. Οι επιδράσεις αυτές δεν θα σταματούσαν, βεβαίως, στα σύνορα της Ενεργειακής Κοινότητας, αλλά θα είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού σε ευρύτερο, πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διάσκεψη έδωσε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους της Αλβανίας, της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Σερβίας και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Μολδαβία και την Τουρκία, να εκθέσουν τα οικεία έργα προτεραιότητας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, προκειμένου να προαγάγουν μια περιφερειακή προσέγγιση εις ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Η διάσκεψη θα προωθήσει την κατάρτιση καταλόγου προκριθέντων έργων προτεραιότητας περιφερειακού ενδιαφέροντος βάσει των κριτηρίων των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (ΤΕΝ-Ε)• ο κατάλογος αυτός θα καταρτιστεί από την ΜΟΥΕ (Μόνιμη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου) και θα υποβληθεί στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2007 στο Βελιγράδι.

Η προσέλκυση επενδύσεων επηρεάζεται από σειρά παραγόντων. Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες που επηρεάζουν αποφασιστικά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων είναι το πολιτικό ρίσκο, ο βαθμός απελευθέρωσης της αγοράς και το εκάστοτε νομικό και κανονιστικό/ρυθμιστικό πλαίσιο των δομών της αγοράς. Η συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας οδήγησε σε κοινό νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την απελευθέρωση των αγορών, το ενεργειακό εμπόριο και τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διάσκεψης, προκειμένου να τηρηθούν οι εν λόγω υποχρεώσεις, τους προσεχείς μήνες η κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου της Ενεργειακής Κοινότητας πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Η Ενεργειακή Κοινότητα αποτελεί διαδικασία που αποβλέπει στην επέκταση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συνθήκη για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας άρχισε να ισχύει την 1η Ιουλίου 2006. Κύριοι στόχοι της Ενεργειακής Κοινότητας είναι η διαμόρφωση σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς, ικανού να προσελκύει επενδύσεις• η δημιουργία ενιαίου ρυθμιστικού χώρου για το εμπόριο• η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού• η βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού και αερίου, σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα