Talk of the market: Δεν ανησυχούν για νέο lockdown οι αγορές

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 11:19
UPD:11:20

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας αυξάνεται διεθνώς, ακόμη και σε χώρες που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρώτο κύμα κρουσμάτων Covid-19, όπως η Ελλάδα. Η αβεβαιότητα για την υγειονομική κρίση συντηρεί το στοιχείο της μεταβλητότητας στις αγορέςοι οποίες πάντως δεν ανησυχούν για νέο lockdown

 

Σε αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο δοκιμάζει να κινηθεί πάνω από την αντίσταση των 680 μονάδων, κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά των μετοχών των τραπεζών. Για τις τελευταίες η Citi δημοσίευσε χθες έκθεση με «γενναίες» περικοπές τιμών στόχων στο κακό σενάριο αλλά και περιθώρια ανόδου στο θετικό.

 

Προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν φερέγγυες επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν από τη χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ καταβάλλει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Σχετικές αναφορές φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ, Γιώργος Χατζηνικολάου, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Aρνητικοί στο σενάριο της μεγάλης περιμέτρου που θα προστατεύει όλα τα επιδοτούμενα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία εμφανίζονται οι θεσμοί, που προκρίνουν αυστηρά κριτήρια, στο μοτίβο του νόμου 4605/2019, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Το θέμα αφορά σχεδόν 330.000 δανειολήπτες με δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ.

 

Σε έσοδα πάνω από 230-250 εκατ. ευρώ προσβλέπει η ΔΕΗ από την πρώτη τιτλοποίηση απαιτήσεων που ανέθεσε στην JP Morgan, με απόφαση που έλαβε κατά πληροφορίες χθες το διοικητικό της συμβούλιο, μαζί με άλλες ενέργειες για τόνωση της ρευστότητας της εταιρείας. Η ΔΕΗ στοχεύει σε τιτλοποίηση «κόκκινων» λογαριασμών περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά, με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητά της βάζοντας στα ταμεία της μέχρι 400-500 εκατ. ευρώ.

 

Συζητείται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της Folli Follie για την έκδοση προσωρινής διαταγής με σκοπό την απαγόρευση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της, ώστε να μπορέσει έτσι να προωθήσει σχέδιο εξυγίανσης καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στα άρθρα 106βδ του ΠτΚ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Στρατηγική συμφωνία για από κοινού κατασκευή της κορβέτας «Θεμιστοκλής» υπέγραψαν τα ναυπηγεία Σύρου, ΟΝΕΧ Neorion Shipyards και τα ναυπηγεία Χάϊφας, Israel Shipyards, στο Ισραήλ. Πρόκειται για σύγχρονο πλοίο του πολεμικού ναυτικού, με μήκος 72 μέτρων και εκτόπισμα 800 τόνων, που συνδυάζει την τεχνογνωσία της ελληνικής, της ισραηλινής και της αμερικανικής βιομηχανίας και την επόμενη γενιά λειτουργικών προδιαγραφών στο μέλλον του ναυτικού πολέμου. Θα ενισχύσει τις θαλάσσιες περιπολίες στην ΝΑ Μεσόγειο για την επιτήρηση των συνόρων.

 

Εργαλείο για τη διευκόλυνση χορήγησης θεώρησης εισόδου στη χώρα μας για επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς σκοπούς, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε τηλεδιάσκεψη με παραγωγικούς φορείς. Ο στόχος της business visa είναι να δημιουργήσει "γέφυρες" με τρίτες χώρες καθιστώντας την Ελλάδα επιχειρηματικό κέντρο.

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προχώρησε στην έκδοση της πρώτης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ, εφαρμόζοντας το νόμο 4685 / 2020 με τον οποίο απλουστεύθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, που διαρκούσε 1,5 - 2 χρόνια με το προηγούμενο καθεστώς ενώ με τη διαδικασία της βεβαίωσης απαιτούνται λίγες εβδομάδες.

 

Οι μετοχές της Μotor Oil διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα για το υπόλοιπο μέρισμα 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Η πληρωμή θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

 

Οι μετοχές της Μytilineos διαπραγματεύονται επίσης χωρίς δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή, η πληρωμή του οποίου αρχίζει 1η Ιουλίου.

 

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση του ΟΤΕ, όπου οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν προτεινόμενο μέρισμα 0,55 ευρώ / μετοχή (πριν από φόρο 5%) για τα κέρδη της χρήσης 2019. 

 

Σε γενική συνέλευση καλούνται σήμερα και οι μέτοχοι της ΕΛΠΕ. Η διοίκηση έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος για τα κέρδη του 2019 ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή (0,25 ευρώ έχει ήδη καταβληθεί ως ενδιάμεσο μέρισμα).

 

Σήμερα είναι προγραμματισμένες επίσης οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων της ΔΕΗ και της Lamda Development.

 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα