ΑDNOC και έξι διεθνείς επενδυτές στην μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία του 2020

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 10:03
UPD:10:07
REUTERS/ESSAM AL-SUDANI

Koινοπραξία έξι διεθνών επενδυτών εισήλθε σε συμφωνία, ύψους 20,7 δισ. δολαρίων με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi National Oil Company-ADNOC). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία του 2020 και τη μεγαλύτερη επένδυση σε ενεργειακές υποδομές στην περιοχή, σύμφωνα με την ADNOC.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κοινοπραξία θα επενδύσει 10,1 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεριδίου 49% σε νεοσυσταθείσα θυγατρική, την ADNOC Gas Pipeline Assets και με δικαίωμα μίσθωσης σε 38 αγωγούς. Η ADNOC θα έχει το πλειοψηφικό ποσοστό και θα διατηρεί την ιδιοκτησία των αγωγών.

Πέραν του ότι η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή και τη μεγαλύτερη στον κόσμο για φέτος, εντάσσεται στη στρατηγική της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τη μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων.

Οι έξι εταιρείες που αποτελούν την επενδυτική κοινοπραξία είναι οι Global Infrastructure Partners, Βrookfield Asset Management, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, το συνταξιοδοτικό ταμείο Ontario Teachers’ Pension Plan Board, η NH Investment & Securities και η Snam.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ολοκληρώσαμε αυτή τη συμφωνία και για μία ακόμη φορά συνεργαζόμαστε με ορισμένους από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές και επενδυτές υποδομών στον κόσμο σε μια συμφωνία που σηματοδοτεί τη μεγαλυτερη  επένδυση ενεργειακών υποδομών στον κόσμο. Αυτή η συμφωνία-ορόσημο καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την ADNOC», δήλωσε ο δρ Sultan al-Jaber, διευθύνων σύμβουλος της ADNOC Group και υπουργός Eπικρατείας των ΗΑΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα