Οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες λένε διαφορετικές ιστορίες για την πανδημία

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 16:10
UPD:16:36
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Η απόκλιση στην απόδοση των μεγάλων αμερικανικών δεικτών φέτος είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Στην εποχή του νέου κορωνοϊού, των lockdown και της εξ αποστάσεως εργασίας/εκπαίδευσης/ψυχαγωγίας οι τεχνολογικές εταιρείες θριαμβεύουν στην χρηματιστηριακή αγορά την ώρα που οι βιομηχανίες υποφέρουν. 

Το ράλι των τεχνολογικών μετοχών έχει βοηθήσει τον Nasdaq να ενισχυθεί 12% το 2020. Αντιθέτως ο Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street παρουσιάζει πτώση 8,8% από τις αρχές του έτους και ο S&P (ο πλέον ενδεικτικός της αμερικανικής αγοράς) είναι κάπου ενδιάμεσα με απώλειες 3,5%. 

Το πλεονέκτημα του Nasdaq έναντι του Dow και του S&P 500 είναι το μεγαλύτερο από το 1983. Το χάσμα των S&P 500 και Dow είναι επίσης το ευρύτερο από το 2002. Μάλιστα τότε ήταν ο τελευταίος που εμφάνιζε καλύτερη επίδοση. 

Αυτό έχει εν πολλοίς να κάνει με το γεγονός ότι μία μικρή ομάδα εταιρειών έχει υπερβολικά μεγάλη βαρύτητα στον Nasdaq, αλλά και αρκετή επίδραση στον S&P 500. Πρόκειται για τις Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) και Facebook που από κοινού καλύπτουν το 40% του Nasdaq και το 20% του S&P 500. Eξ αυτών μόνο οι Apple και Microsoft φιγουράρουν στον Dow Jones. 

Αν και τα οικονομικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί επενδυτές περιμένουν η ανάκαμψη να συνεχίσει να είναι άνιση και ετοιμάζονται για περαιτέρω αναταράξεις όταν έρθουν και οι προεδρικές εκλογές.

Πηγή: Wall Street Journal 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα