Citi: Τα καλά και τα κακά νέα για ελληνικές τράπεζες και οικονομία

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 12:15
UPD:12:31
SHUTTERSTOCK

Χωρίς να παραγνωρίζει τις μεγάλες προκλήσεις για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα (με κυριότερη το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων), όπως και συνολικά για την ελληνική οικονομία στην εποχή του νέου κορωνοϊού, η Citi χαρακτηρίζει ελκυστικές για τους επενδυτές τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Bλέπει ισχυρές πιέσεις στο ΑΕΠ φέτος, εκτιμώντας ότι θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι πλήρως, το έδαφος την επόμενη χρονιά. 

Το μεγάλο ατού τους δεν είναι άλλο από τις «φθηνές αποτιμήσεις» τους, αφού έχουν από τις αρχές του έτους υποστεί μία διόρθωση της τάξης του 50%. Η Citi όπως επισημαίνει εκτιμά επίσης την πρόοδο των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (και ειδικά της Eurobank), αλλά κάπου εδώ σταματούν τα «καλά νέα». 

Το υψηλό μακροοικονομικό ρίσκο ρίχνει τη σκιά του στα σχέδια των τραπεζών για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και άλλες διαδικασίες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις. 

'Όσον αφορά στην πτώση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι θα κινηθεί σε μονοψήφια επίπεδα και κοντά στο 5% το 2020. Τα ισχυρότερα κέρδη από συναλλαγές στήριξαν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν και στο υπόλοιπο σημειώνει η Citi.

Στο σημείωμά της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κάνει λόγο για «παρατεταμένη αδυναμία του ΑΕΠ», καθώς αυτό εξαρτάται υπερβολικά από τον τουρισμό. Θεωρεί μάλιστα ότι οι πιέσεις ενδεχομένως να επιμείνουν έως και τα τέλη του έτους. Για το 2021 αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 7% ύστερα από συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 8% φέτος. Η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Το μεγάλο καμπανάκι από τη Citi έρχεται για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, αφού επισημαίνει ότι βλέπει ρυθμούς κοντά στο 1% δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων και των πολύ χαμηλών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών.

Τιμές στόχοι των τραπεζών

Οι τιμές στόχοι που δίνει η Citi στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα: 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα