Ευρωσύστημα ταξινόμησης των «πράσινων» επενδύσεων

Κοινή γλώσσα για έργα και δραστηριότητες υπέρ του περιβάλλοντος
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 07:41
UPD:07:41
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Σημαντική ώθηση στην πράσινη οικονομία αναμένεται να δώσει η οριστική υιοθέτηση του νέου κοινοτικού κανονισμού για το κοινό σύστημα ταξινόμησης των πράσινων επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της θέσπισης του πρώτου στον κόσμο «πράσινου καταλόγου», δηλαδή μιας κοινής γλώσσας για τις επενδύσεις σε έργα και οικονομικές δραστηριότητες με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και στο περιβάλλον.

Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, η νέα αυτή εξέλιξη -στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050- θα αποτελέσει οδηγό μόνο για τους πολίτες, επηρεάζοντας τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ωθώντας παράλληλα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε χορήγηση δανείων με πιο ευνοϊκούς όρους για πράσινες επενδύσεις.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κοινό σύστημα ταξινόμησης σε κοινοτικό ή σε παγκόσμιο επίπεδο που να ορίζει τι είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα. Ο προτεινόμενος κανονισμός αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δύο προκλήσεων:

  • τον περιορισμό του κατακερματισμού που προκύπτει από πρωτοβουλίες βασιζόμενες στην αγορά και από εθνικές πρακτικές,
  • τη μείωση της «προβολής ψευδοπράσινης ταυτότητας», δηλαδή της πρακτικής της εμπορίας χρηματοπιστωτικών προϊόντων ως «πράσινων» ή «βιώσιμων», ενώ στην πραγματικότητα δεν πληρούν βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα