Το πόρισμα της Επ.Αντ. για τις ναυτιλιακές γραμμές στη Θάσο

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 10:37

ΣΥΝΘΗΚΕΣ έντονου ανταγωνισμού, που δρουν υπέρ των καταναλωτών και δεν απειλούν τη βιωσιμότητα των εμπλεκόμενων εταιρειών, διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ναυτιλιακές γραμμές Θάσου.

Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, σε συνέχεια αιτήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, διερεύνησε καταγγελίες περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης που διατύπωσε η Κοινοπραξία πλοίων που εξυπηρετεί τις γραμμές Θάσου-Καβάλας και Κεραμωτής-Θάσου, κατά της πολιτικής εκπτώσεων της ανταγωνίστριάς της Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Θάσου Α.Ε. (ΑΝΕΘ).

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η διάσπαση μετά το 2002 της ενιαίας κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχαν οι διάδικοι, δημιούργησε συνθήκες ανταγωνισμού μέσω μίας έντονης εκπτωτικής πολιτικής των ενδιαφερόμενων που συνέχιζαν να δραστηριοποιούνται στις ίδιες γραμμές.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή, με απόφασή της που εξέδωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2007, έκρινε ότι «ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης δεσπόζουσας θέσης σε κάποια από τις ανωτέρω γραμμές, η ασκούμενη εκπτωτική πολιτική, τόσο από την ως άνω κοινοπραξία, όσο και από την ανταγωνίστριά της ΑΝΕΘ, δεν μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική, επειδή αφ' ενός λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και αφ' ετέρου δεν απειλεί την επιβίωση των εμπλεκομένων εταιρειών, έστω και αν μειώνει σημαντικά την κερδοφορία τους».

Στο μεταξύ, πέραν των ανωτέρω, η Επιτροπή συνεχίζει τη διερεύνηση άλλων υποθέσεων, έχοντας προγραμματίσει για τις:

- 10 Οκτωβρίου 2007 συνεδρίαση της Ολομέλειας σχετικά με την υπόθεση του ΟΛΠ.

- 18 Οκτωβρίου 2007 συνεδρίαση της Ολομέλειας σχετικά με τον ανταγωνισμό στην αγορά καυσίμων με εμπλεκόμενες τις BP και Shell.

- 19 Οκτωβρίου 2007 μια ακόμη συνεδρίαση της Ολομέλειας σχετικά με τον ΟΛΠ.

- 8 Νοεμβρίου 2007 συνεδρίαση της Ολομέλειας σχετικά με την υπόθεση των διατραπεζικών προμηθειών.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν οι δύο αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής για το διερευνούμενο καρτέλ στο γάλα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το τι θα πράξει η Επιτροπή σε ό,τι αφορά τις έρευνες που διενεργεί στον κλάδο της ζυθοποιίας, στα καλλυντικά, καθώς και στις επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα καφέ.

ΠΛΑ.ΤΣ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα