Market Beat: Εβδομάδα με διάθεση συσσώρευσης αφού δοκιμάστηκαν σημαντικές στηρίξεις

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 08:06
UPD:08:17

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εκτίμησή μας με βάση τη στατιστική επιστήμη μετά από μελέτη, κυρίως στα στοιχεία επί των λοιμώξεων και των επιδημιών που γίνονται πανδημίες, είναι ότι από την ώρα που δεν υπήρξε μια συντονισμένη παγκόσμια αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της νόσου, ο στόχος της γρήγορης εξάλειψής της, χάθηκε. Καθώς σχηματίστηκαν θύλακες που συντηρούν την δράση και την δυνατότητα του COVID19 να μεταλλάσσεται, ενώ παράλληλα υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που μπορεί η νόσος να περιοριστεί και αντιμετωπιστεί τοπικά, γιατί ελήφθησαν μέτρα έγκαιρα, τις πρώτες μέρες της εμφάνισής της.

Με αυτή την παραδοχή, θα προκαλούν εκτίναξη των φόβων οι πιθανές εξάρσεις σε περιοχές των χωρών που άργησαν, από πολιτική επιλογή, να περάσουν σε μέτρα σκληρά με λουκέτα στην οικονομική δραστηριότητα και “απαγόρευση” στις φυσικές επαφές των ανθρώπων. Εκτός των καθαρά οικονομικών παραμέτρων παραγωγής νευρικότητας, οι αναλυτές εστιάζουν επίσης στις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Μια πρώτη αποτυχημένη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση σε κλειστό χώρο στις ΗΠΑ για τον Πρόεδρο Τραμπ υπογραμμίζει πως παρά τις αναταράξεις στην πτήση της παγκόσμιας ανάπτυξης που ξεκίνησε μετά τον πυθμένα του Απριλίου, θα υπάρξει για προεκλογικές σκοπιμότητες άνοδος και στα χρηματιστήρια. Μόνο που θα την συνοδεύει μεταβλητότητα κατάλληλη για διαχειριστές με γερά νεύρα, αλλά θα “τρελάνει” τα υπολογιστικά συστήματα συμμετοχής στις συναλλαγές, αν έχουν προγραμματιστεί να αντιδρούν με βάση τους τίτλους στη ροή των ειδήσεων για την πανδημία.

Στην Αθήνα, η τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου χαρακτηρίστηκε από απουσία ειδήσεων οικονομικού ενδιαφέροντος και το φρόνημα των επενδυτών διαμόρφωσε η τάση των διεθνών χρηματιστηρίων. Αντίθετα η τρέχουσα, έχει σειρά ενδιαφερόντων ανακοινώσεων για αποκοπές μερισμάτων, μέσω τακτικών ΓΣ. Ενώ θα διαπραγματεύονται χωρίς δικαίωμα στα μερίσματα αρκετές μετοχές. Παράλληλα η Παρασκευή, είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης στο ΧΑ του εταιρικού ομόλογου της ΜΥΤΙΛ. Υπάρχουν συνεπώς κίνητρα για κινήσεις εκτός του κλίματος που θα κυριαρχήσει διεθνώς.

Μετά την εβδομάδα που εξαφάνισε τα κέρδη της πρώτης του Ιούνιου, η τρίτη έφερε κέρδη, αν και είχε στο τέλος της την εκπνοή των σειρών Ιουνίου με ταυτόχρονη λήξη των ΣΜΕ και των options σε δείκτες και μετοχές και την αναδιάρθρωση των συντελεστών βαρύτητας σε βασικούς δείκτες του ΧΑ. Αλλά κυρίως γέννησε ανακούφιση στους επενδυτές, αφού αποδείχθηκε πως είναι δυνατή η συνέχεια στην άνοδο που ξεκίνησε μετά την εγγραφή του πυθμένα, τον Μάρτιο, από την προεξόφληση της ύφεσης λόγω καραντίνας. Το σημαντικό δε ήταν πως τα κέρδη στη βδομάδα προέκυψαν από συναλλαγές που έφεραν μέσο ημερήσιο τζίρο 75 εκατ. ευρώ.

Η μεταβλητότητα στην τάση στις συνόδους της περασμένης βδομάδας ενίσχυσε τις επιφυλάξεις στις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών. Περισσότερο γιατί δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν τα δεδομένα από χώρες με ισχυρή ανάπτυξη παγκοσμίως αλλά ασθενές σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας. Κάθε εκτίναξη στο πλήθος των νέων κρουσμάτων μπορεί να φέρει σε μεγάλα ύψη την ανησυχία για βαθύτερο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη από το εκτιμώμενο σήμερα. Παράλληλα όμως έφερε μια σειρά από βελτιώσεις από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης.

Στο πλήθος των εξελίξεων σχετικά με τα μερίσματα και τις αποκοπές τους επέλεξε να εστιάσει ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.: “Ανοδική η εβδομάδα που μας πέρασε με τον ΓΔ να ακολουθεί την πορεία των Διεθνών Αγορών. Μπαίνουμε, πλέον, στην εποχή των μερισμάτων με την Τέρνα Ενεργειακή (€0,1745050/μετοχή) να διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα την Δευτέρα και την Motor Oil (€0,80069640/μετοχή) και τον Μυτιληναίο (€0,36/μετοχή) να διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα την Τρίτη.

Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί από την πορεία των Διεθνών Αγορών και την επόμενη εβδομάδα. Κρίσιμο τεχνικό σημείο για την βραχυπρόθεσμη τάση είναι οι 654 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών). Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες με αμυντικά επιχειρηματικά μοντέλα που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις”.

Η νευρικότητα που έχει εγκατασταθεί διεθνώς, με τους φόβους για την εμφάνιση δεύτερου κύματος κρουσμάτων από τον COVID19 να αυξάνονται και να υποχωρούν κατά διαστήματα, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Απλά όταν οι φόβοι θα μετριάζονται, οι σίγουρα θετικές μεταβολές των μακροοικονομικών δεδομένων, μετά από το απότομο γκρέμισμά τους, θα δίνουν ώθηση στη διάθεση για ρίσκο. Όλα είναι ρευστά ως το Νοέμβρη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η νευρικότητα είναι πλέον μέρος των… “Κανονικών Συνθηκών”

Μετά από μια πτωτική για τα χρηματιστήρια δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου η περασμένη, που περιλάμβανε στο τέλος της την εκπνοή των σειρών του Ιουνίου στα παράγωγα, ήταν ανοδική. Τα κέρδη ωστόσο στους επιμέρους δείκτες, δεν προέκυψαν μετά από μια ομαλή εξέλιξη στην πορεία των τιμών. Αντίθετα σφραγίστηκε από απότομες μεταστροφές στη διάθεση των διαχειριστών κεφαλαίων, που υποδηλώνει την αυξημένη ευαισθησία των θεσμικών στη ροή των ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.

Ήρθε για να μείνει

Η εκτίμησή μας με βάση τη στατιστική επιστήμη μετά από μελέτη, κυρίως στα στοιχεία επί των λοιμώξεων και των επιδημιών που γίνονται πανδημίες, είναι ότι από την ώρα που δεν υπήρξε μια συντονισμένη παγκόσμια αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της νόσου, ο στόχος της γρήγορης εξάλειψής της, χάθηκε. Καθώς σχηματίστηκαν θύλακες που συντηρούν την δράση και την δυνατότητα του COVID19 να μεταλλάσσεται, ενώ παράλληλα υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που μπορεί η νόσος να περιοριστεί και αντιμετωπιστεί τοπικά, γιατί ελήφθησαν μέτρα έγκαιρα, τις πρώτες μέρες της εμφάνισής της.

Με αυτή την παραδοχή, θα προκαλούν εκτίναξη των φόβων οι πιθανές εξάρσεις σε περιοχές των χωρών που άργησαν, από πολιτική επιλογή, να περάσουν σε μέτρα σκληρά με λουκέτα στην οικονομική δραστηριότητα και “απαγόρευση” στις φυσικές επαφές των ανθρώπων. Εκτός των καθαρά οικονομικών παραμέτρων παραγωγής νευρικότητας, οι αναλυτές εστιάζουν επίσης στις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Μια πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση σε κλειστό χώρο στις ΗΠΑ για τον Πρόεδρο Τραμπ υπογραμμίζει πως παρά τις αναταράξεις στην πτήση της παγκόσμιας ανάπτυξης που ξεκίνησε μετά τον πυθμένα του Απριλίου, θα υπάρξει άνοδος και στα χρηματιστήρια. Μόνο που θα την συνοδεύει μεταβλητότητα κατάλληλη για διαχειριστές με γερά νεύρα, αλλά θα “τρελάνει” τα υπολογιστικά συστήματα συμμετοχής στις συναλλαγές, αν έχουν προγραμματιστεί να αντιδρούν με βάση τους τίτλους στη ροή των ειδήσεων για την πανδημία.

Ο Dow Jones σημείωσε απότομη πτώση την Παρασκευή, μετά τη δήλωση της Apple ότι έκλεισε ορισμένα καταστήματα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού, προκαλώντας φόβους για ένα νέο κύκλο με lockdown. Στη διάρκεια μιας ασταθούς διαπραγμάτευσης, ο Dow αφού στην έναρξης εμφάνισε μια σημαντική άνοδο, υποχώρησε περισσότερο από 600 μονάδες στις ειδήσεις της Apple και, στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, πραγματοποίησε μερική επιστροφή. Ο δείκτης Dow έκλεισε κατά 208,64 μονάδες ή -0,8% χαμηλότερα και ο S&P 500 έπεσε 17,60 μονάδες ή -0,6%. Ο τεχνολογικής βαρύτητας Nasdaq Composite είχε ένα μικρό κέρδος, λιγότερο από +0,1%. Επιβεβαιώνοντας την αναφορά στο προηγούμενο σχόλιο της εκτίμησης της Barclays για πτήση των οικονομιών προς την ανάπτυξη, με αναταράξεις όμως στην εξέλιξή τους.

Κεντρικές Τράπεζες vs πανδημίας COVID19

Τα δεδομένα από τεστ για κορανοϊό σε πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Μινεσότα, όπου η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε διαμαρτυρίες παγκόσμια, υποδηλώνουν ότι οι πρόσφατες μαζικές συγκεντρώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων. Οι επενδυτές έχουν πάρει θάρρος από τις ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ ξανανοίγει, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι συντηρητικά σκεπτόμενοι τονίζουν πως οι συναλλασσόμενοι αυτή την εποχή είναι επικεντρωμένοι στη δύναμη της ανάκαμψης, κάτι που είναι φυσική απόρροια της δύναμης του απότομου τερματισμού κάθε δραστηριότητας με την καραντίνα. «Μέσα στο καλοκαίρι, τα οικονομικά δεδομένα θα είναι “μηχανικά” καλά. Μόνο και μόνο επειδή ξεκινούν από τόσο χαμηλή βάση, οπότε θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουμε πόσο είναι το τελικό πλήγμα στην οικονομία». Δήλωσε ο Lyn Graham-Taylor, της Rabobank.

Οι αγορές έλαβαν επίσης ώθηση από τις προσπάθειες τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αγοράσουν ομόλογα και να εισχωρήσουν χρήματα στις οικονομίες τους για να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλοί που πούλησαν στον πυθμένα, και τώρα έχουν μετανιώσει που δεν αγόρασαν νωρίτερα, όπως ο Paul Christopher, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής στο Wells Fargo Investment Institute. Ενδεχομένως στη μεταβλητότητα της Παρασκευής να συνέβαλε το quadruple witching, που συμβαίνει τέσσερις φορές το χρόνο και αναφέρεται στην ημέρα που λήγουν ταυτόχρονα τα options και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες και μετοχές. Αυτό τείνει να προκαλέσει μεγάλο όγκο συναλλαγών καθώς οι traders μετακυλύουν τις θέσεις που λήγουν.

Κάτι ακόμα πιο δυνατό αναμένεται τη Παρασκευή της τρέχουσας εβδομάδας. Η αναδιάρθρωση των δεικτών Russell λαμβάνει χώρα την τέταρτη Παρασκευή κάθε Ιούνιο, μετά το κλείσιμο των αγορών. Οι μετοχές προστίθενται ή διαγράφονται από την οικογένεια των δεικτών Russell, συμπεριλαμβανομένου του Russell 1000 large cap και Russell 2000 small cap, ωθώντας τους διαχειριστές κεφαλαίων να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκια ώστε να αντικατοπτρίζουν τους νέους συντελεστές στάθμισης και τις εισηγμένες που τους απαρτίζουν. Ενώ άλλοι πάροχοι δεικτών καθυστέρησαν τον μετασχηματισμό που είχε προγραμματιστεί για νωρίτερα μέσα στο έτος, ο οίκος FTSE Russell προχώρησε όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. «Η ομάδα χάραξης της πολιτικής μας συμβουλεύτηκε την αγορά σχετικά με το εάν χρειάζονταν προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση της αστάθειας της αγοράς και η συντριπτική ανταπόκριση ήταν ότι δεν απαιτείται και πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τους κανόνες που δημοσιεύσαμε», δήλωσε η Catherine Yoshimoto, διευθύντρια στον FTSE Russell.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, στο 100% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν κέρδη, ενώ ακόμα, ο Nasdaq μόνο δεν έχει απώλειες στο 2020. Παράλληλα παραμένει σε bear market (απώλειες άνω του -20%) μόνο το ισπανικό χρηματιστήριο. Ο S&P500 με μεταβολή +1,96% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -4,02%. Ο Dow, με άνοδο +1,23%, αποδίδει στο 2020 -9,17%. Ο S&P400 με μεταβολή +1,41%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -13,49%, ενώ ο Russell 2000 ενισχυμένος κατά +2,14%, έχει απώλειες -15,05% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε κέρδη +3,49%. Στο 2020 είναι ο πρώτος δείκτης που εμφανίζει κέρδη +10,60%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +3,07% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -16,57%. Ο DAX ενισχύθηκε +3,19%, και στο 2020 αποδίδει -6,93%, ο CAC είχε μεταβολή +2,90%, ενώ στο 2020 αποδίδει -16,70%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +1,67%, και στο έτος επίδοση -22,36%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,87%, στο έτος πέφτει -16,54%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 σκαρφάλωσε +3,22%, και στο 2020 υποχωρεί -12,12%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά +4,07%, ενώ στο 2020 έχει τη μεγαλύτερη πτώση -16,49%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,93%, χάνει φέτος -11,80%. Ο χρυσός με κέρδη +1,09%, βρέθηκε στα 1756,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +15,30%. Σημειώθηκε άνοδος +7,85%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 39,43 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -35,42%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,78%, στο 2020 χάνει -4,98%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,42%, με επίδοση στο έτος -2,56%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +2,81%, και στο 2020 χάνει -15,81%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε +1,41%, και στο 2020 υποχωρεί -12,58%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,64% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 -2,70%.

Οι αισιόδοξες προσδοκίες

Όπως φάνηκε μέχρι τώρα, όλα είναι δυνατά το 2020. Μέχρι τώρα έχουν συμβεί πολλά πρωτοφανή και παράξενα, αναγκάζοντας όλους να σκεφτούμε τι περισσότερο μπορεί να γίνει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η πανδημία έβαλε τέλος στο μακρύτερο κύκλο ανάπτυξης, αλλά μπορεί και η ύφεση να αποδειχθεί ότι έχει το ρεκόρ της μικρότερης σε διάρκεια. Η οικονομία κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο και έπεσε σε σοβαρή ύφεση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα κυβερνητικών εντολών για λουκέτα ώστε να επιβάλουν κοινωνικές αποστάσεις. Το αργό άνοιγμα της οικονομίας καθώς οι περιορισμοί άρθηκαν σταδιακά από τα μέσα Μαΐου, έχει ήδη οδηγήσει την εμφάνιση θετικών προσδοκιών. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5% (σε ετήσια βάση) κατά το πρώτο τρίμηνο και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 40% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ενώ μπορεί να φτάσει σε αύξηση 20% κατά το τρίτο τρίμηνο. Εάν δεν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης ώστε να αποκλειστούν μελλοντικά lockdown που αντιστρέφουν την ανοδική πορεία, υποστήριζαν από την αρχή της περασμένης βδομάδας οι αισιόδοξοι του στρατοπέδου των “ταύρων”.

Ακριβώς εξίσου πρωτοφανώς παράξενες ήταν οι απαντήσεις των νομισματικών και φορολογικών αρχών στην μεγάλη κρίση από την εξάπλωση του ιού. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 23ης Μαρτίου, η Fed ανακοίνωσε το QE4Ever QE χωρίς δέσμευση για το πότε τελειώνει και στις 27 Μαρτίου, ο νόμος CARES υπογράφηκε. Από εκείνη την εβδομάδα, ο ισολογισμός της Fed αυξήθηκε κατά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ρεκόρ 7,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στις 10 Ιουνίου.

Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση του ιού ή να αποτελέσει τη θεραπεία της ασθένειας που προκαλεί. Ωστόσο, σταμάτησαν το ξεδίπλωμα μιας ανατριχιαστικής πιστωτικής κρίσης. Το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 8,2% τον Φεβρουάριο σε ρεκόρ ύψους 33,0% τον Απρίλιο. Τώρα κάθονται σε έναν σωρό μετρητών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάκαμψη σε σχήμα V στην κατανάλωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΧΑ

Η εβδομάδα εκπνοής στα παράγωγα, επενδυτικά, προκάλεσε ανακούφιση

Μετά την εβδομάδα που εξαφάνισε τα κέρδη της πρώτης του Ιούνιου, η τρίτη έφερε κέρδη, αν και είχε στο τέλος της την εκπνοή των σειρών Ιουνίου με ταυτόχρονη λήξη των ΣΜΕ και των options σε δείκτες και μετοχές και την αναδιάρθρωση των συντελεστών βαρύτητας σε βασικούς δείκτες του ΧΑ. Αλλά κυρίως γέννησε ανακούφιση στους επενδυτές, αφού αποδείχθηκε πως είναι δυνατή η συνέχεια στην άνοδο που ξεκίνησε μετά την εγγραφή του πυθμένα, τον Μάρτιο, από την προεξόφληση της ύφεσης λόγω καραντίνας. Το σημαντικό δε ήταν πως τα κέρδη στη βδομάδα προέκυψαν από συναλλαγές που έφεραν μέσο ημερήσιο τζίρο 75 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, ο ΓΔ βρέθηκε σε θετικό πεδίο μόνο στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος. Το χαμηλό της Δευτέρας και κατώτερο εβδομάδας σημειώθηκε στο πρώτο ημίωρο και ήταν οι 630,4 μονάδες. Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων όμως υποχώρησαν στο 1,190%. Αν και οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,43%) επηρέασαν αρνητικά, ο ΓΔ με μεταβολή +0,18% οδηγήθηκε στις 647,98 από 646,80 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1568,01 από 1570,31 με απώλειες -0,15%.

Στην επόμενη συνεδρίαση τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά και στην Αθήνα, το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα έγινε κατώτερο μέρας και το κλείσιμο έγινε πάνω στο ανώτερο, που ορίστηκε στις δημοπρασίες στο τέλος. Με τον τραπεζικό δείκτη (+7,22%), σε ρόλο πρωταγωνιστή στην άνοδο σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, ο ΓΔ με μεταβολή +4,46% οδηγήθηκε στις 676,91 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1642,25 με κέρδη +4,73%. Η Αθήνα, κράτησε τον ΓΔ το μεγαλύτερο διάστημα με μέτρια κέρδη και εμφάνισε μικρή διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+4,05% όταν έκλεισε η Αθήνα). Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, μετά από μέρες, ξεπέρασε τα 47 δις ευρώ.

Την Τετάρτη, εμφανίστηκε στο πρώτο μέρος το ανώτερο μέρας και εβδομάδας στις 682,22 μονάδες, αλλά η διαδικασία αφομοίωσης των κερδών της Τρίτης έφερε απώλειες. Ωστόσο οι Τράπεζες (+1,37%), επηρέασαν θετικά, αλλά επιδεινώθηκε η στατιστική εικόνα των blue chip, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 24) έναντι των καθοδικών (11 από 1) και κανένα στα αμετάβλητα. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 46,664 από 47,010 δις ευρώ, αφού ο ΓΔ με μεταβολή -0,65% οδηγήθηκε στις 672,50 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1628,99 με πτώση -0,81%. Ο τζίρος ανήλθε στα 74,5 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας μετά από καιρό τα επίπεδα κοντά στα 50 εκατ.

Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, η αγορά μετά τις 12:05 πέρασε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, με δεδομένη την πτώση στην Ευρώπη και προβλεπόμενη για τις αγορές των ΗΠΑ. Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 11) και κανένα στα αμετάβλητα. Ενώ επηρέασαν παραδόξως θετικά, ανάμεσα στις υψηλές πιέσεις της μέρας, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,75%). Ο ΓΔ με μεταβολή -1,50% οδηγήθηκε στις 662,39 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1603,66 με πτώση -1,55%.

Την Παρασκευή, τελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 111,375 από 61,209 εκατ. ευρώ την Πέμπτη και εκτίναξε τον μέσο όρο. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,00%), και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 46,367 δις ευρώ. Στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς είχαμε επιστροφή στην πλάγια δυναμική καθώς η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,268% από 1,261% την προηγούμενη. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,90% οδηγήθηκε στις 668,34 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1617,92 με κέρδη +0,89%.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +3,33% με επίδοση Ιουνίου +2,42%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +3,03%, στο μήνα, κερδίζει +2,96%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,52%, υποχώρησε στον μήνα -0,75%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -27,09%, ο 25άρης -29,6% και ο FTSEM -28,12% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η στατιστική εικόνα για τα περισσότερα blue chip είναι ενθαρρυντική, καθώς τα πτωτικά ήταν μόνο 5 με αποτέλεσμα αυτά με απώλειες τον Ιούνιο να περιοριστούν σε 10. Με εβδομαδιαία άνοδο μεγαλύτερη από την άνοδο των βασικών δεικτών συναντάμε 12 τις: ΠΕΙΡ +18,40% και (+21,41% στο μήνα), ΣΑΡ +13,75% και (+12,48%), ΑΛΦΑ +11,11% και (+27,93%), ΕΤΕ +10,50% και (+14,89%), ΔΕΗ +7,46% και (+6,51%), ΕΥΡΩΒ +7,29% και (+11,55%), ΒΙΟ +7,21% και (+3,15%), ΛΑΜΔΑ +6,08% και (+0,48%), ΕΥΔΑΠ +5,56% και (+3,79%), ΜΥΤΙΛ +4,69% και (+11,38%), ΤΙΤC +4,67% και (-0,88%), ΤΕΝΕΡΓ +4,65% και (-3,69%). Ανάμεσά τους εννέα έχουν ανώτερη των δεικτών επίδοση τον Ιούνιο, ενώ δύο έχουν απώλειες στο μήνα.

Μόνο η ΑΡΑΙΓ +3,49% και (-2,92% τον Ιούνιο), εμφάνισε κέρδη κοντά στων δεικτών και ακολουθούν 7 με κέρδη μεν, μικρότερα όμως από +3%. Ήτοι ΜΠΕΛΑ +2,23% και (+1,10%), ΟΠΑΠ +2,12% και (+6,07%), ΕΛΠΕ +1,14% και (-2,97%), ΕΕΕ +0,65% και (+0,13%), ΜΟΗ +0,65% και (-7,13%), ΦΡΛΚ +0,39% και (-1,54%), ΑΔΜΗΕ +0,22% και (-2,99%).

Στον αντίποδα με απώλειες, σε εβδομάδα που οι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκόσμια εμφάνισαν άνοδο, εμφανίζονται 5 ήτοι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,21% και (+11,61% τον Ιούνιο), ΟΛΠ -4,91% και (-9,96% τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση), ΕΧΑΕ -2,24% και (-5,88%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,06% και (+3,70%), και ΟΤΕ -0,16% και (-3,95%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η άνοδος στο τέλος της εκπνοής δεν έφερε ευοίωνες προσδοκίες

Στην σύνοδο της εκπνοής των σειρών Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως το τέλος σε θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 14,26 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 12:15 και ήταν οι 1605,71 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1632,91 μονάδες, εμφανίστηκε στις 15:49. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1620,89. Το κλείσιμο στις 1617,92 από 1603,66 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,89% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 18,400 εκατ. ευρώ. Από σήμερα κυρίαρχες σειρές είναι αυτές με λήξη τον Ιούλιο και σε αυτές αποτύπωσαν τις μετριοπαθώς δυσοίωνες προσδοκίες τους οι traders.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 640 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 1612,75 από 1611,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1236 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1612,75 μονάδες, κατώτερο τις 1585,00 και τελευταίες πράξεις στις 1600,00 από 1588,75 μονάδες. Άλλαξαν χέρια επίσης 10 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 1606,25 από 1582,50 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε στα δικαιώματα πώλησης και γενικεύθηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 41 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1600 ως τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 88 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης για τις 1625 και τις 1650 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 110 συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου με τιμές εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1650 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 7354 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 2500 για ΕΧΑΕ, στα 731 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στα 95 για ΜΥΤΙΛ και στα 52 για ΜΟΗ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +3,33% με επίδοση Ιουνίου +2,42%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +3,03%, στο μήνα, κερδίζει +2,96%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,52%, υποχώρησε στον μήνα -0,75%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -27,09%, ο 25άρης -29,6% και ο FTSEM -28,12% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Επισημαίνοντας τις οικονομικές προκλήσεις από τον αντίκτυπο των κοινωνικών περιορισμών για τον περιορισμό της πανδημίας, η Apple Inc (AAPL.O) δήλωσε την Παρασκευή ότι θα κλείσει προσωρινά 11 καταστήματα στις ΗΠΑ καθώς οι περιπτώσεις κοροναϊού αυξάνονται σε ορισμένες πολιτείες, προκαλώντας πωλήσεις σε μετοχές.

Τα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δείχνουν ότι οι νέες περιπτώσεις στις ΗΠΑ το Σάββατο έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου. «Το δεύτερο κύμα γίνεται θέμα για τις αγορές. Η αύξηση σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νότια Καρολίνα είναι αρκετά μεγάλη για να χαρακτηριστεί ως δεύτερο κύμα. Το αν θα υπάρξουν lockdown μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Θα είναι μια σκληρή απόφαση για τους πολιτικούς. Αλλά πιθανότατα δεν έχουν άλλη επιλογή εάν τα συστήματα εξαντλούνται από νοσοκομειακά κρεβάτια». Δήλωσε στο Reuters σήμερα ο Yoshinori Shigemi, της JPMorgan Asset Management.

Η πανδημία επιταχύνεται παγκοσμίως με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) να αναφέρει την Κυριακή αύξηση ρεκόρ σε κρούσματα παγκόσμια. Οι μετοχές του κόσμου διαπραγματεύονται τώρα στα πιο ακριβά επίπεδα από το 2002 σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα κέρδη τους επόμενους 12 μήνες. Σημείωναν στο Reuters.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services

“Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου παλινδρομεί, με χαμηλό τη στήριξη των 636 μονάδων και υψηλό την αντίσταση των 686 μονάδων.

Το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων δημιουργεί μια ισχυρή αντίσταση που θα χρειαστεί χρόνο, ή μεγάλο τζίρο για να ξεπεραστεί. Αν ξεπεραστεί αυτό φράγμα, ανοίγει ο δρόμος για άλλο ένα ανοδικό άλμα της τάξης των 70 μονάδων, δηλαδή περίπου 10% σε επίπεδο Δείκτη. Πάνω από αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η πτώση που προηγήθηκε ήταν πολύ απότομη.

Στην πραγματική Οικονομία, η προηγούμενη κρίση αλλά και το πείραμα της Ελλάδας και άλλων Χωρών, έχει πείσει πως η παντελής έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε ύφεση και καταστρέφει τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Μέχρι τώρα οι Ηγέτες, με γαλαντομία εξαγγέλλουν πακέτα ρευστότητας και αυτό έχει επηρεάσει θετικά τα Χρηματιστήρια που έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό, μετά το σοκ του κλεισίματος των Διεθνών Οικονομιών. Τώρα οι Ηγέτες πρέπει να περιγράψουν που θα βρεθούν τα λεφτά και με τι προδιαγραφές αυτά θα μοιραστούν στα Κράτη που τα δικαιούνται.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τα Χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση και για το Χ.Α. Αν οι Ηγέτες πείσουν τους Επενδυτές για τις προθέσεις τους και ο κορωνοϊός δεν μας οδηγήσει σε νέα μη αναμενόμενα μέτρα, τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά. Αν οι Ηγέτες συνδυάσουν τα μέτρα με υπέρμετρη και ανισομερή αύξηση του δανεισμού των Κρατών, το λόγο θα έχουν οι Οίκοι αξιολόγησης.

Στην Ελλάδα, μια δυναμική υπέρβαση της αντίστασης που θέτουν οι 680 με 690 μονάδες, θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική ανάκαμψη των τιμών. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, αυξάνονται οι πιθανότητες για σημαντική διόρθωση και επαναφορά των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα. Σημαντικές είναι οι στηρίξεις των 650, 636, 612 και το επίπεδο των 600 μονάδων, για να μην συμβεί αυτό.

Σε επίπεδο κλάδων της Οικονομίας, η Ενέργεια, η Πληροφορική και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν τους πιο ελκυστικούς κλάδους, ακόμα και σε περιβάλλον κορωνοϊού. Οι Τράπεζες είναι το μεγάλο “στοίχημα” και η χρήση Χρηματιστηριακών Προϊόντων για να στηριχθούν, στο παρελθόν έχει βοηθήσει (αν και βραχυπρόθεσμα). Επίσης η διασφάλιση της εταιρικής διακυβέρνησης και η αποφυγή αρνητικών εξελίξεων σε μεμονωμένες Εταιρείες θα βοηθήσει. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου, που πολλές φορές έχει συνδυαστεί με αρνητικές χρηματιστηριακές εξελίξεις, οι Επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

“Απαλλαγμένη από τα σύνδρομα των αναδιαρθρώσεων θα συνεχίσει την ερχόμενη εβδομάδα η Αγορά, καθώς το δίμηνο Μαΐου και Ιούνιου χαρακτηρίστηκε από σενάρια εκροών που θα δημιουργούσαν σοβαρές δυσκολίες στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών.

Παρόλα αυτά η Αγορά στάθηκε, συνεχίζοντας το ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου και μάλιστα με συμπαθητικές συναλλαγές (μ.ο. 75 εκατ. ευρώ). Η σκυτάλη της ανόδου έχει περάσει στον Τραπεζικό κλάδο, στον οποίο, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα, φαίνεται να εδραιώνεται μια πιο συστηματική χρηματιστηριακή προσπάθεια ανάκαμψης. Το γεγονός συνδέεται με την σχέση της αποτίμησης του κλάδου με το εξωτερικό (η χαμηλότερη στην Ευρώπη), καθώς και με την πειστική παρουσία των Διοικήσεων στα αποτελέσματα τριμήνου, όπου δόθηκαν αριθμητικές κατευθύνσεις που καθησύχασαν την Επενδυτική Κοινότητα.

Οι Τράπεζες φαίνεται να έχουν το πιο ισχυρό δυνητικό περιθώριο ανόδου, αλλά και το μεγαλύτερο ρίσκο. Επομένως παρουσιάζουν και την μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στις διακυμάνσεις της Αγοράς, ο οποίος έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς το θετικότερο.

Κατά τα λοιπά, η εβδομάδα που πέρασε δεν είχε ιδιαίτερα νέα οικονομικού ενδιαφέροντος και η κίνηση υπαγορεύτηκε από την τάση στο εξωτερικό.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε με επιτυχία το κομβικό σημείο στήριξης των 630 μονάδων, ολοκληρώνοντας μια διόρθωση της τάξεως του 8,5% από τα τοπικά υψηλά που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε ανέπαφος, διατηρώντας έτσι την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική του διαγράμματος της Αγοράς. Ο MACD ωστόσο, επανήλθε με μικρή καθυστέρηση σε ανοδική τροχιά, καθώς στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εμφάνισε κόπωση με αποτέλεσμα να γυρίσει αρνητικός, παραμένοντας σε φάση πώλησης έως την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στο γρήγορο “κάτω” της πρόσφατης διόρθωσης εκτονώθηκαν οι ταλαντωτές από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει εκ νέου ανοδικό περιθώριο που μπορεί να πληρώσει επίπεδα άνω των 700 μονάδων. Σημείο αναφοράς παραμένει η αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου, όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη σκληρή μάχη των πωλητών.

Το σενάριο ανάκαμψης μέχρι στιγμής εξελίσσεται ικανοποιητικά, η αρνητική μεταβλητότητα αναχαιτίζεται σχετικά γρήγορα και δεν βγάζει σημαντικές συναλλαγές που θα έδιναν στίγμα αποχώρησης ισχυρών χαρτοφυλακίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε το πρώτο ραντεβού με τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται σε κατερχόμενη πορεία, προς τις 735 μονάδες.

Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να συσσωρεύσει στην περιοχή των προηγούμενων υψηλών, πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει την νέα ανοδική διαφυγή.

Φορτωμένη από τακτικές γενικές συνελεύσεις είναι η ερχόμενη εβδομάδα, οι οποίες έχουν αυξημένο ενδιαφέρον λόγω των αποφάσεων που αφορούν τις αποκοπές μερισμάτων. Στις κυριότερες από αυτές ξεχωρίζουν (σε παρένθεση η έγκριση του μερίσματος): 24 Ιουνίου Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), Καρέλιας (€9,40), ΟΤΕ (€0,55), 25 Ιουνίου Jumbo (€0,235), Πλαίσιο (€0,02), 26 Ιουνίου Flexopack (€0,063) Quest Συμμετοχών (€0,15). Από όσες Εταιρείες ήδη έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις, χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Δευτέρα 22 Ιουνίου, ενώ η Motor Oil και η Μυτιληναίος θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα των 0,80 και 0,36 ευρώ ανά μετοχή, από την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Η 26η Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Μυτιληναίος στο Χ.Α. (αποπληρωμή 29/7)”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές διατήρησαν την ανοδική δυναμική με μικρά κέρδη σήμερα Δευτέρα 22/6, καθώς οι διαχειριστές προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τις ανησυχίες από τις αυξανόμενες περιπτώσεις κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη από τη μαζική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 των ΗΠΑ αυξήθηκαν +0,4%, έχοντας διαγράψει τις αρχικές απώλειες -1,05%, ενώ στις 8:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,56%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε επίσης κέρδη 0,1%, ανακάμπτοντας επίσης από απώλειες και στις 8:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,33%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας από πρακτικά αμετάβλητος ήταν στις 7:00 δική μας ώρα στο +0,14% αλλά μετά από μια ώρα ήταν στο +0,06%.

Η πανδημία επιταχύνεται παγκοσμίως με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) να αναφέρει την Κυριακή αύξηση ρεκόρ σε κρούσματα παγκόσμια. Οι μετοχές του κόσμου διαπραγματεύονται τώρα στα πιο ακριβά επίπεδα από το 2002 σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα κέρδη τους επόμενους 12 μήνες. Σημείωναν στο Reuters.

Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ μετά από λεπτομέρειες ενός νέου νόμου περί ασφάλειας για την περιοχή που έδειξε ότι το Πεκίνο θα έχει κυρίαρχες εξουσίες στην επιβολή του.

Το κορυφαίο νομοθετικό όργανο της Κίνας, η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, θα συνεδριάσει στις 28 Ιουνίου και οι Global Times ανέφεραν ότι πιθανότατα θα θέσει σε ισχύ τον νόμο για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ έως την 1η Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα