Ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Εστάλησαν οι πρώτες προσκλήσεις
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 11:52
UPD:15:50

ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ διαλόγου για το ασφαλιστικό προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων απέστειλε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/02/1419967.htm . Αύριο οι προσκλήσεις στους κοινωνικούς εταίρους.

Στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υπουργό Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες διεξαγωγής του διαλόγου. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», δεδομένο είναι ότι η έναρξη της διαβούλευσης για το ασφαλιστικό έλαβε χθες επισήμως το χαρακτήρα του «επείγοντος» για την κυβέρνηση.

Μετά την αποστολή της πρόσκλησης στο διάλογο προς τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης θα περιμένει τις απαντήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, θα εξαρτηθεί από τους συμμετέχοντες. Αν δηλαδή προσέλθουν όλοι, εξετάζεται το ενδεχόμενο η συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό να γίνει στην αίθουσα στην οποία συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρει η «Ν», ο διάλογος ξεκινάει με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Παρασκευής, ότι δηλαδή στις εξεταζόμενες αλλαγές δεν περιλαμβάνονται ούτε η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε όμως και η μείωση του ύψους των συντάξεων.

Στα θέματα που βάζει στις πρώτες θέσεις στην ατζέντα του διαλόγου η κυβέρνηση είναι η βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος μέσα στην οποία περιλαμβάνονται:

* Η ενοποίηση ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων.

* Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής η οποία υπολογίζεται περίπου στα 8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση με τη μηχανοργάνωση των ταμείων και τον καλύτερο έλεγχο των εσόδων τους και το ξεκαθάρισμα του μητρώου ασφαλισμένων.

* Η αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

Ως μόνη αλλαγή σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές προγραμματικές δηλώσεις αναφέρθηκε η θέσπιση κινήτρων (πχ μεγαλύτερη τελική σύνταξη) για εθελούσια συνέχιση της εργασίας και πέραν του χρόνου της κατοχύρωσης ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Στο γενικότερο σχεδιασμό βρίσκεται επίσης η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο υπουργός Οικονομίας σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε μιλήσει για εργαζόμενους για τους οποίους τα σημερινά όρια συνταξιοδότησης (60 έτη για τις γυναίκες και 65 έτη για τους άντρες) δεν είναι ακόμη δεδομένα υπονοώντας σαφώς πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Παράλληλα με αυτά θα γίνει προσπάθεια για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών υγείας που αυξάνονται ασύμμετρα χρόνο με το χρόνο παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο χρονοδιάγραμμα του διαλόγου έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα είναι ατελείωτος. Μέχρι και το τέλος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του διαλόγου και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα