Mε αγνώστους Χ το αν θα ισχύσει η ρήτρα διαφυγής και το 2021 και το τελικό ύψος της ύφεσης για φέτος, ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου, ανάλογα με τα δημοσιονομικά και ταμειακά δεδομένα, είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να προχωρήσουν οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων (τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, κ.α.). Καθοριστικοί παράγοντες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες είναι η πορεία του τουρισμού, το πώς θα κινηθεί η εστίαση και γενικότερα η πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ότι ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο ή τον χειμώνα (κάτι που όλοι απεύχονται).
Για φέτος όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις σε φόρους εκτός από την απόφαση για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και όπως έχει δηλώσει, η μείωση θα είναι γενναία.
Στο σκέλος των φορολογικών παρεμβάσεων για το 2021 περιλαμβάνονται, εφόσον κλείσει η «παρένθεση» της πανδημίας στις αρχές του φθινοπώρου:
- μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πριν προχωρήσει η κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση του συγκεκριμένου φόρου, θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών (μια διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2020 αλλά ανακόπηκε λόγω της πανδημίας). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και απομένει περίπου 8% στο πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
- περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να μειωθούν συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023. Ήδη από την 1η Ιουνίου εφαρμόστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% στη μισθωτή εργασία με όφελος για 1,5 εκατ. εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. «Εάν υπάρχει καθαρός διάδρομος το Σεπτέμβριο, τότε ναι προφανώς θα ακούσετε το σχεδιασμό για μείωση των εισφορών το 2021», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
- εισφορά αλληλεγγύης - τέλος επιτηδεύματος. Βασικός στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση και των δύο φόρων. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που φτάνουν και το 10%.
Μέχρι όμως να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021, έως το τέλος Ιουλίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για:
- το πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείων με υποθήκη την α’ κατοικία τόσο για «πράσινους» όσο και για «κόκκινους» δανειολήπτες, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία
- το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2021
- τη μείωση της προκαταβολής φόρου,
και να κατατεθούν οι διατάξεις για την αύξηση του αριθμού των δόσεων στην καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες (από 3 διμηνιαίες), του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες (από 5) αλλά και στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων που τέθηκαν σε αναστολή από το 2021 (σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%).
Ραλλού Αλεξοπούλου