ΠΟΜΙΔΑ: Το Περιουσιολόγιο προαπαιτούμενο για τη νέα φορολογία ακινήτων

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 12:25
UPD:12:29

Η επιβολή νέου ετήσιου φόρου ακίνητης περιουσίας «είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνεται ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΤΗΣΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ από τους φορολογουμένους, αλλά με αυτοματοποιημένη αποστολή λογαριασμών, μέσω της Γεν. Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) σε επιστολή της προς το ΥΠΟΙΟ.

«Συνεπώς -υπογραμμίζει η ΠΟΜΙΔΑ- η εφαρμογή του μέτρου αυτού έχει ένα σημαντικό διαδικαστικό προαπαιτούμενο: Την ενεργοποίηση και λειτουργία του λεγόμενου "Περιουσιολογίου", δηλαδή της βάσης δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) που σχηματίστηκε από τις δηλώσεις Ε9 των φορολογουμένων (2005)».

Όπως επισημαίνεται, μόνον εφόσον λειτουργήσει η βάση αυτή, ώστε να υπολογίζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τα καταβλητέα ποσά, και να μην χρειάζονται ετήσιες δηλώσεις από εκατομμύρια φορολογουμένων, μπορεί να επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας.

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Πρόταση για ομάδα εργασίας στο ΥΠΟΙΟ

Όσον αφορά τον τρόπο αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, η ΠΟΜΙΔΑ, αφού δηλώνει ότι κατανοεί απόλυτα την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης, κρίνει πως είναι αναγκαία η άμεση σύσταση στο υπουργείο Οικονομικών μιας μικρής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή πέραν των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, βενζινοπωλών και της ΠΟΜΙΔΑ.

Στόχος της ομάδας εργασίας θα είναι να διατυπώσει μία βιώσιμη πρόταση για το νέο διαδικαστικό σύστημα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τα αυξημένα δημόσια έσοδα, αλλά και τη μη καταταλαιπώρηση των διαχειριστών πολυκατοικιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα