Από τις τράπεζες η επιστροφή της διαφοράς στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 14:18
UPD:14:23

Από τις τράπεζες θα γίνεται η επιστροφή της διαφοράς στο φόρο Ειδικής Κατανάλωσης από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, χαρακτήρισε μεγάλο κοινωνικό ζήτημα τη λαθρεμπορία καυσίμων και διευκρίνισε ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης θα είναι ενιαία.

Ο αγοραστής για να εισπράξει τη διαφορά του φόρου θα προσκομίζει στην τράπεζα την απόδειξη λιανικής πώλησης από την αγορά του πετρελαίου, καθώς και μια υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναγράφεται η ποσότητα του πετρελαίου που αγοράστηκε, ενώ θα βεβαιώνεται και ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για θέρμανση.

Με την εξίσωση των φόρων η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα φθάσει στο 1 ευρώ το λίτρο, από 0,58 ευρώ το λίτρο που θα ήταν με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ετσι για κάθε ένα λίτρο ο αγοραστής του πετρελαίου θέρμανσης θα παίρνει ως επιστροφή περίπου 30 με 40 λεπτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση ανώτατων ορίων κατανάλωσης πετρελαίου, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των κτιρίων.

Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ

Για τον τρόπο αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, η ΠΟΜΙΔΑ, αφού δηλώνει ότι κατανοεί απόλυτα την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης, κρίνει πως είναι αναγκαία η άμεση σύσταση στο υπουργείο Οικονομικών μιας μικρής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή πέραν των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, βενζινοπωλών και της ίδιας της ΠΟΜΙΔΑ.

Όπως αναφέρεται, στόχος της ομάδας εργασίας θα είναι να διατυπώσει μία βιώσιμη πρόταση για το νέο διαδικαστικό σύστημα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τα αυξημένα δημόσια έσοδα, αλλά και τη μη καταταλαιπώρηση των διαχειριστών πολυκατοικιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα