ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ σχετικά με τη νέα διαδικασία που θα ακολουθηθεί, μετά την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Σε συνέντευξή του στο Σκάι, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι πολίτες (ιδιοκτήτες κατοικιών, διαχειριστές πολυκατοικιών, αγρότες) θα πηγαίνουν στις τράπεζες με το τιμολόγιο αγοράς και μια υπεύθυνη δήλωση και θα εισπράττουν την επιστροφή του φόρου.
«Δεν θα επιβαρυνθεί κανείς, θα γίνει απλά μέσω του τραπεζικού συστήματος, όπως έγινε με τα επιδόματα των πυρόπληκτων», είπε ο υπουργός. «Θα είναι απλό το σύστημα. Θα παίρνεις ένα τιμολόγιο από τον προμηθευτή σου - από το πρατήριο ή όποιος είναι ο προμηθευτής του πετρελαίου θέρμανσης ή του αγροτικού - το οποίο θα λέει ότι στο πουλάει για λόγους θέρμανσης ή για αγροτική χρήση. Θα έχει επάνω το τιμολόγιο και την επιστροφή του φόρου που δικαιούσαι και θα πηγαίνεις στη τράπεζα και θα παίρνεις με μια απλή υπεύθυνη δήλωση την επιστροφή. Είτε είσαι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας είτε ο ιδιοκτήτης είτε είσαι ο αγρότης».
Όπως επισήμανε ο υπουργός, προκειμένου να αποφευχθούν παρατυπίες, θα μπουν κάποια όρια στις καταναλώσεις, ανάλογα και με τα τετραγωνικά της οικίας, μετά από τα οποία, αν κάποιος τα υπερβεί, θα γίνεται έλεγχος.
Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε επίσης διευκρινίσεις σχετικά με την κατάργηση διαφόρων φόρων συναλλαγών στα ακίνητα και την επιβολή ενιαίου φόρου, ο οποίος θα είναι ύψους 1 έως 2 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας.
«Στόχος είναι», όπως είπε, «στα πλαίσια της απλοποίησης του συστήματος, να πληρώνουν όλα τα ακίνητα - πλην της πρώτης κατοικίας, που καλύπτει βασικές στεγαστικές ανάγκες - ένα μικρό ποσό, ένα τέλος, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου».
Απλοποιούμε πολύ τη φορολογία των ακινήτων, καταργούμε μια σειρά από φόρους που είναι στρεβλωτικοί και δημιουργούν προβλήματα - όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, ο φόρος μεταβίβασης ή διάφορες άλλες επιβαρύνσεις που βαρύνουν το ακίνητο», τόνισε ο υπουργός.
«Αλλά, από την άλλη μεριά, αντιμετωπίζουμε και τη μεγάλη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, που υπήρχε στον τομέα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας. Και για αυτό φαίνεται αυτή η μεγάλη αύξηση των (δημοσίων) εσόδων. Θα πληρώνουν πολλοί περισσότεροι, που σήμερα δεν πλήρωναν καμία φορολογία για την ακίνητη περιουσία που είχαν αποκτήσει. Πολλοί την είχαν αποκτήσει και με μεθόδους, για τους οποίους δεν είμαστε και εκατό τοις εκατό βέβαιοι ότι ήταν νόμιμες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα πληρώνουν αυτοί που έχουν περιουσία, οι έχοντες και οι κατέχοντες».
Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι όλοι οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη δεν πρόκειται να επηρεαστούν, διότι πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση των δήμων, ενώ και ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές θα παραμείνει, γιατί είναι ένα μέτρο εξυγιαντικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον κλάδο της οικοδομής. Επίσης το τέλος μεταβίβασης 1%, που ισχύει για τα παλαιά ακίνητα, όπως και το τέλος κληρονομιάς, θα παραμείνουν, ενώ θα υπάρξει ενοποίηση όλων των υπολοίπων φόρων, κατά πάσα πιθανότητα, όπως είπε, μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και θα ακούσουμε βεβαίως και όλους τους ενδιαφερομένους. Να δούμε τι εξαιρέσεις πιθανόν να χρειασθούν, επιπλέον της πρώτης κατοικίας. Γιατί, μπορεί να χρειαστούν και κάποιες άλλες εξαιρέσεις, που να αφορούν τα χαμηλά βεβαίως εισοδηματικά στρώματα. Και από εκεί και έπειτα θα προχωρήσουμε στη νομοθεσία που θα ισχύσει από του χρόνου», είπε ο υπουργός.
Η πρώτη κατοικία θα εξαιρεθεί πλήρως από το νέο φόρο, αλλά θα μπει ένα όριο μέχρι πόσα τετραγωνικά πρώτης κατοικίας θα ισχύει η εξαίρεση. «Δεν μπορεί μια πρώτη κατοικία 1.000 τετραγωνικών να εξαιρείται πλήρως από το φόρο. Δεν είναι και κοινωνικά δίκαιο. Τα παλάτια δεν μπορείς να τα εξαιρέσεις από το φόρο. Μιλάμε για πρώτη κατοικία μέχρι ένα λογικό ύψος τετραγωνικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.