Talk of the market: Αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και σχέδια ανάπτυξης του Χ.Α.

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 11:13
UPD:11:14

Ο Covid-19 παραμένει ισχυρός μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Πάντως παρά την αύξηση των κρουσμάτων καμία χώρα δεν θα τολμήσει εύκολα νέο lockdown. Σαφές μήνυμα έδωσε στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τράμπ, ενώ στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές είναι σε συναγερμό μετά τον διπλασιασμό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. 

 

Αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο εν όψει της ενεργοποίησης αλλαγών στη σύνθεση των δεικτών FTSE και κυρίως στις σταθμίσεις του FTSE Russell ενώ και το triple witching Ιουνίου δικαιολογεί μετατόπιση θέσεωνΟι αλλαγές στους δείκτες FTSE/ATHEX θα τεθούν σε ισχύ σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

 

Στο μεταξύ κυοφορούνται σχέδια ανάπτυξης του ελληνικού χρηματιστηρίου με σκοπό την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, από νέα προϊόντα μέχρι τίτλους κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα προωθούνται φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

Στο πλαίσιο του 9ου Ελληνικού Φόρουμ Επενδύσεων, η LAMDA Development αποκάλυψε ότι υπέστη σχεδόν 12 εκατ. ευρώ απώλειες στα έσοδά της από ενοίκια κατά τον Μάρτιο-Ιούνιο, γεγονός που οδήγησε σε καθαρή απώλεια μετά από φόρους ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει παράσχει επιπλέον έκπτωση 30% στα ενοίκια των τριών εμπορικών κέντρων της (The Athens Mall, Mediterranean Cosmos, Golden Hall) τον Απρίλιο και τον Μάιο, το οποίο σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης για μείωση ενοικίων οδήγησε σε 70% μείωση στα έσοδα της εταιρείας από ενοίκια. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της κυβέρνησης για μείωση 40% στα ενοίκια θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

 

Με απόφαση του ΔΣ ενεργοποιείται το σχέδιο απόσχισης κλάδων στον όμιλο ΟΤΕ. Αποφασίστηκε έναρξη διαδικασιών για απόσχιση του κλάδου εξυπηρέτησης πελατών, καταστημάτων και τεχνικών υπηρεσιών πεδίου με απορρόφηση από εταιρείες του ομίλου και με ημερομηνία λογιστικών καταστάσεων την 30ή Ιουνίου 2020. Αντίστοιχη διαδικασία ενεργοποιείται στην Cosmote ενώ η ολοκλήρωση του σχεδίου τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τους μετόχους και τις αρμόδιες αρχές.

 

Μειώθηκαν τα λουκέτα στο lockdown. Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων συγκράτησαν τις πτωχεύσεις. Στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για τις εγγραφές-διαγραφές στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος και τις πρώτες 17 ημέρες του Ιουνίου έκλεισαν 3.281 εταιρείες, από 6.017 που κατέβασαν ρολά το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν (-45,47%). Στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας δείχνουν ότι στο ίδιο διάστημα οι διαγραφές ήταν μόλις 57 από 154 αντίστοιχα. 

 

Η αλυσίδα Πλαίσιο ανταπεξήλθε στις δυσκολίες του lockdown. Όπως εξήγησε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος, Κώστας Γεράρδος, εξυπηρέτησε 330.000 παραγγελίες, το 90% των οποίων παραδόθηκαν εντός 2-3 ημερών, χάρη στις επενδύσεις που είχε κάνει η εταιρεία σε ευελιξία και υποδομές - ιδιόκτητος στόλος 90 φορτηγών και αποθηκευτικοί χώροι σε Μαγούλα και Μάνδρα. Προέβλεψε ότι η τάση ανάπτυξης του ψηφιακού καναλιού θα διατηρηθεί στο β’ εξάμηνο και θα συνεχίσει να επενδύει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Στο 22,4% της κατανάλωσης τα παραποιημένα τσιγάρα στην Ελλάδα (1,5 δισ. τσιγάρα το 2019). Είναι στις 5 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομων τσιγάρων μαζί με τη Λιθουανία (17,7%), την Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και την Κύπρο (14,3%).

 

Η τσεχική Emma Capital εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε., όπως ανακοίνωσε η εταιρεία η οποία εξυπηρετεί έτσι το φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο της συγκέντρωσης του κλάδου της διανομής φαρμάκων στην Ελλάδα με τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα