ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ μεταθέτει η διοίκηση της ΔΕΗ τις αποφάσεις εφαρμογής του νέου business plan της επιχείρησης, που προβλέπει κατανομή του έργου της σε 6 θυγατρικές. Την ίδια στιγμή, το δ.σ. της ΔΕΗ αποφάσιζε να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ από το Δημόσιο.
Στο φλέγον θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών της ΔΕΗ η διοίκηση της επιχείρησης επιδίωξε να πετύχει μέσω του αιφνιδιασμού. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ενώ είχε προγραμματίσει να φέρει στο χθεσινό δ.σ. το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση.
Η αναστολή εφαρμογής του προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, τον οποίο συνάντησε η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, ζητώντας να παρασχεθεί ικανός χρόνος για διάλογο με τη διοίκηση της εταιρείας επάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο.
Χθες το πρωί η συνδικαλιστική ηγεσία ενημερώθηκε επισήμως ότι δόθηκε χρονικό περιθώριο 2 μηνών για διάλογο, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Νίκο Φωτόπουλο, η ΓΕΝΟΠ έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή των θέσεών της.
Ακόμη σημειώνεται ότι η ενημέρωση των αναλυτών για το Στρατηγικό Σχέδιο της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου 2007, ταυτόχρονα με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου 2007.
Η ΔΕΠΑ
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΠΑ, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης, που έχει από το 1996, για την εξαγορά από το ελληνικό Δημόσιο, του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.
Σήμερα οι μετοχές της εταιρείας αερίου ελέγχονται κατά 65% από το ελληνικό Δημόσιο και 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το δικαίωμα προαίρεσης της ΔΕΗ επί του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ, παραχωρήθηκε έναντι της στήριξης που προσέφερε η ΔΕΗ στο έργο του φυσικού αερίου, καθώς ακόμη και σήμερα, αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Ως προς την προοπτική εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ από το Δημόσιο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το κόστος της θα πρέπει να υπολογίζεται πάνω από 360 εκατομμύρια ευρώ, με δεδομένο ότι η αξία της ΔΕΠΑ μετά τις νέες επεκτάσεις σε δίκτυα και Ρεβυθούσα (LNG), αποτιμάται σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Το θέμα είναι ότι τα οικονομικά της ΔΕΗ και εν όψει του τεράστιου προγράμματος αντικατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αρκετών δισ. ευρώ, αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για αντίστοιχες επενδύσεις.
Πέρα από αυτά, προκειμένου να γίνει η εξαγορά, θα πρέπει να γίνει λεπτομερής αποτίμηση της αξίας της ΔΕΠΑ, να ακολουθήσει διαπραγμάτευση με το Δημόσιο για το ποσό που θα καταβάλει η ΔΕΗ και, τέλος, να ληφθεί η άδεια των αρμόδιων αρχών της Ε.Ε.
Το τελευταίο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα εφικτό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων στην ενέργεια στα οποία συμμετέχουν εταιρείες με σημαίνουσα θέση σε άλλα ενεργειακά προϊόντα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρμόδια επίτροπος, Νέλι Κρους, με την ανάληψη των καθηκόντων της, απέτρεψε τη συμμετοχή 2 ενεργειακών εταιρειών, μιας πορτογαλικής και μιας ιταλικής στο μετοχικό κεφάλαιο της πορτογαλικής εταιρείας αερίου.
Τέλος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η έναρξη διαδικασίας άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης, εκ μέρους της ΔΕΗ για το 30% της ΔΕΠΑ, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε πώληση του δικαιώματος αυτού στο Δημόσιο, ή σε ανταλλαγή του με τις απαιτήσεις που έχει η ΔΕΗ από το Δημόσιο, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ