ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ προς τους κοινωνικούς εταίρους απέστειλε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας, στο πλαίσιο έναρξης του διαλόγου για το ασφαλιστικό.
Πιο αναλυτικά, σε χωριστές επιστολές του προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΟΚΕ ο κ. Μαγγίνας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα και χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές.
Αντικείμενο του διαλόγου, σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλουν να αποτελέσουν η χρηματοδότηση του συστήματος, η ενοποίηση των Ταμείων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων και η θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων.
Ο κ. Μαγγίνας επαναλαμβάνει παράλληλα τη διαβεβαίωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με τα όρια ηλικίας, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις. «Είναι αυτονόητο, ότι στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού θα συζητηθεί και κάθε άλλο σχετικό θέμα, που θα προτείνατε και θα συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση του όλου ζητήματος», υπογραμμίζει ο κ. Μαγγίνας.
Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο αυτό «με ειλικρίνεια και ευθύνη, με τις καλύτερες των προθέσεων».
Ο κ. Μαγγίνας εκτιμά ότι θα είναι χρήσιμο, ο διάλογος για το ασφαλιστικό να διεξαχθεί και στα πλαίσια λειτουργίας των αρμοδίων Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, σε κοινές ή μη συνεδριάσεις που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται προς το σκοπό αυτό.
Αντιδράσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι για τη συμμετοχή ή όχι της Συνομοσπονδίας θα αποφασίσουν τα όργανα της ΓΣΕΕ που θα συζητήσουν το θέμα. Υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ ως θεσμός είναι υπέρ της συζήτησης και θεωρεί το διάλογο αναντικατάστατο εργαλείο της δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ναρκοθετημένος και ως εκ τούτου υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.
Ως βασική τέτοια προϋπόθεση ο κ. Παναγόπουλος έθεσε το ζήτημα των χρεών, χαρακτηρίζοντας τη χρηματοδότηση κορωνίδα του προβλήματος και δηλώνοντας ότι αν τα σχετικά προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, δεν θα είναι εύκολο να ξεκινήσει διάλογος. Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ο κ. Μαγγίνας διαβεβαίωσε για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος, σημειώνοντας όμως επίσης ότι οι καλές προθέσεις σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αρκετές.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι οι νόμοι που έχουν μέχρι σήμερα ψηφισθεί, δεν έχουν εφαρμοστεί ως προς τις υποχρεώσεις των κυβερνήσεων απέναντι στα ταμεία, αναφερόμενος στην πρόβλεψη καταβολής ετησίως 1% του ΑΕΠ για την χρηματοδότηση των ταμείων, αλλά και στα 3,5 δισ. ευρώ χρέος των κυβερνήσεων από αυτήν την υποχρέωση για τα προηγούμενα έτη.
«Η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, με την ασυνέπεια καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, που έχει οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης του δημόσιου-κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και της θέσης των ασφαλισμένων, δεν επιτρέπει συμμετοχή σε διαλόγους και μάλιστα προσχηματικούς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ απαντώντας στη σχετική επιστολή - πρόσκληση του υπουργού Απασχόλησης.
Επιστολές στους πολιτικούς αρχηγούς
Χθες, ο κ. Μαγγίνας απέστειλε επιστολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σε ξεχωριστές επιστολές προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τη γενική γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνο, και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο κ. Μαγγίνας υπογραμμίζει ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές.
Αναφερόμενος σε δηλώσεις και ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων στα προβλήματα του ασφαλιστικού, ο κ. Μαγγίνας, έθεσε την ατζέντα του διαλόγου σε θέματα όπως η χρηματοδότηση του συστήματος, η ενοποίηση των Ταμείων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων και η θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ απάντησε με... δυόμισι αρνήσεις στην επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες της ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Βασίλης Μαγγίνας.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τις απόψεις του για το ασφαλιστικό σύστημα από το καλοκαίρι του 2005 και, στη συνέχεια, με το κυβερνητικό του πρόγραμμα» και τόνισε: «Είναι αυτονόητο ότι, με αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις, θα προσέλθει και στις συνεδριάσεις των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων, όπως εξάλλου πράττει παγίως». Πρόκειται για επανάληψη της θέσης του ΠΑΣΟΚ -σε ανάλογη πρωτοβουλία τού τότε υπουργού Σ. Τσιτουρίδη- το οποίο δέχεται συζήτηση στο Κοινοβούλιο και μόνον.
Ο κ. Ραγκούσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της στο ασφαλιστικό, που είχαν ως συνέπεια «τα προβλήματα να διογκωθούν και να τετραπλασιασθεί το χρέος του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά Ταμεία», σημείωσε ότι «το ασφαλιστικό θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς κάτω από το μικροσκόπιο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου», επισήμανε την ανάγκη για «καθαρές θέσεις εκ μέρους όλων των συντελεστών ενός αξιόπιστου διαλόγου» και κάλεσε τον κ. Μαγγίνα να αποσαφηνίσει τις θέσεις της κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να έχει κανενός είδους συμμετοχή στον προσχηματικό διάλογο, που στήνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αλλά με όλες του τις δυνάμεις θα δράσει μέσα στο λαό, ώστε να οργανωθεί και να εκφραστεί έγκαιρα μια μαζική, ενωτική λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση στα νέα προαποφασισμένα, αντιασφαλιστικά μέτρα, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να επιβάλει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., που είναι και απαιτήσεις της πλουτοκρατίας».
Κατά το ΚΚΕ, «το κεφάλαιο δεν είναι κοινωνικός εταίρος, είναι ταξικός αντίπαλος και συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, αλλά μόνο όξυνση της ταξικής πάλης».
Κατηγορηματική άρνηση πρόβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε: «Δεν μας είπε ο κ. Μαγγίνας πού θα γίνει αυτός ο διάλογος. Εμείς του προτείνουμε να γίνει στην Πανεπιστημίου ή στην Πλατεία Συντάγματος ή στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα, θα απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον απάντησαν στο διάλογο του κ. Γιαννίτση και του κ. Σημίτη».
Δηλώσεις Κ. Καραμανλή
Μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα πως στόχος είναι η διασφάλιση ενός δίκαιου, σύγχρονου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βλέπει το πρόβλημα, αλλά να αδιαφορεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συντάσσεται με τους προνομιούχους και τους βολεμένους, βλάπτοντας όλους τους άλλους. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει το μέλλον των νέων γενιών. Η ακινησία και η άρνηση είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή. Διότι είναι αδιέξοδη! Όλοι έχουμε ευθύνες. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς που ήδη έχουν απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση διαλόγου για το Ασφαλιστικό.