Bloomberg: Τα «ατού» που δίνει στην Ελλάδα η επιτυχής διαχείρισης της πανδημίας

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 12:04
UPD:12:09
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 από την Ελλάδα αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, σχολιάζοντας πως η χάρη στην έγκαιρη και αποφασιστική δράση της κυβέρνησης σήμερα η χώρα εμφανίζεται ως ένα ασφαλής προορισμός.

«Κατά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας πολλοί Ευρωπαίοι ποίτες αισθάνθηκαν ότι πληρώνουν άδικο τίμημα για τα προβλήματα της Ελλάδας. Καθώς το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού εξασθενεί στην Ευρώπη, είναι η σειρά των Ελλήνων να αισθανθούν το ίδιο» αναφέρει ο αρθογράφος του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο.

Η χώρα, σημειώνει, έχει να επιδείξει εκ των καλύτερων στατιστικών στην Ε.Ε. χάρη στην ταχεία απόφαση να επιβληθεί lockdown και την τήρηση των μέτρων από τον πληθυσμό της. Έχουν καταγραφεί 185 θάνατοι από τον Covid-19, που αντιστοιχούν σε 17 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η ΙΣπανία και η Ιταλία έχουν καταγράψει 578 και 560 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά ο οικονομικός πόνος για την Ελλάδα ενδεχομένως να είναι παρόμοιος με εκείνον άλλων κρατών του Νότου, σχολιάζει, θυμίζοντας ότι η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 9,7%, του ιταλικού κατά 9,5% και του ισπανικού κατά 9,4%. Η αρχική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, εξηγεί, έρχεται εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό. Καθώς οι ξένοι μένουν στην πατρίδα τους, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια υποφέρουν. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, ευελπιστει ότι η επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα προωθήσει τη χώρα ως έναν πιο ασφαλή προορισμό συγκριτικά με άλλες τουριστικές οικονομίες. Ένα άλμα στα κρούσματα του Covid-19 σε αρκετές βαλκανικές χώρες έχει οδηγήσει την Αθήνα στο να αναστείλει το άνοιγμα των συνόρων με τους βόρειους γείτονές της- με αξαίρεση τη Βουλγαρία- έως τα τέλη του μήνα. Και ενώ έχει ανοίξει τα βασικά της αεροδρόμια σε πολλές διεθνείς πτήσεις, νέες εστίες του ιού την αναγκάζουν να επανεξετάσει το σχέδιό της. 

«Ακόμη και έτσι η επιτυχημένη διαχείριση έως τώρα της πανδημίας επιβραβεύεται» τονίζει ο αρθογράφος. Η Ελλάδα έχει πετύχει να θέσει σε επανεκκίνηση την τοπική οικονομία της πριν από άλλες χώρες, όπως η Βρετανία. Αυτό, σημειώνει, θα περιορίσει το πλήγμα στο ΑΕΠ της. 

Επιπλέον βελτιώνεται η φήμη της χώρας. Ένας λόγος για να μην επενδύσει κανείς στην Ελλάδα ήταν η εκτίμηση ότι θα διαχειριστεί την κρίση καλύτερα από άλλους. Αυτό σήμαινε ότι ορισμένες ξένες επιχεριήσεις απέφευγαν να ρίξουν χρήμα στη χώρα. Αυτές οι επιφυλάξεις τώρα αρχίζουν να εξανεμίζονται. 

Παρόλα αυτά, σχολιάζει ο Τζουλιάνο, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει αδυναμίες, όπως το πολύ ψηλό χρέος και το βάρος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά δεν είναι μόνη. Το χρέος ανεβαίνει ανά την Ευρωζώνη, όπως και το ποσοστό των κόκκινων δανείων. Ως απάντηση έρχονται οι δυναμικές κινήσεις της ΕΚΤ και η φιλόδοξη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. 

Πάνω από όλα δεν υπάρχει πια η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι στην «τελευταία τάξη» της Ευρωζώνης, καταλήγει το άρθρο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα