Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Ο χειρότερος Μάιος όλων των εποχών, αλλά και ελπίδες ανάκαμψης

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 11:01
UPD:12:16

Τα χειρότερα ίσως πέρασαν για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Οι νέες ταξινομήσεις κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα πτώση 57% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA). Και ενώ πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση Μαΐου τουλάχιστον από τον Ιούνιο, όταν άρχισε η συγκέντρωση σχετικών στοιχείων, έχουμε βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο όταν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων είχαν κάνει βουτιά 78%. 

Η εξέλιξη αυτή γεννά κάποιες ελπίδες ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η ανάκαμψη της αγοράς, αν και είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς το πόσο δυναμική αυτή θα είναι. Η βιομηχανία πάντως ελπίζει ότι αρκετοί καταναλωτές θα στραφούν στην αγορά ή ενοικίαση αυτοκινήτου για τις διακοπές τους αντί να επιλέξουν τις πτήσεις λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ήδη στις ΗΠΑ είδαμε τον Μάιο να ανεβαίνουν οι πωλήσεις SUV και φορτηγών, ενώ ενθαρρυντικές ενδείξεις είχαμε και στην Κίνα, όπου τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Στην Ευρώπη στο σύνολο του πρώτου πενταμήνου οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων είναι μειωμένες κατά 43% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο σύνολο του έτους το Bloomberg προβλέπει πτώση 20%.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα