Η Ε.Ε. επιχειρεί να βάλει φρένο στην Κίνα, διεκδικεί πιο δυναμικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 11:11
UPD:11:11
SHUTTERSTOCK

Σε μία σπάνια επίδειξη γεωπολιτικής ισχύος η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μία σειρά μέτρων που έχουν ως στόχο να επανακαθορίσουν τη σχέση της με την Κίνα, αλλά και να βάλουν φρένο στις εμπορικές φιλοδοξίες του Πεκίνου στην ήπειρο. 

Όπως μεταδίδει το Βloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός της ημέρας ένα πακέτο προτάσεων για την ενίσχυση των τοπικών βιομηχανιών, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη μάχη με εταιρείες τρίτων χωρών, που λαμβάνουν βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις. Το σχέδιο θα δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στην Κομισιόν να μπλοκάρει τις εξαγορές τοπικών επιχειρήσεων από εταιρείες χωρών εκτός Ε.Ε., αλλά και να επιβάλλει πρόστιμα. 

Μπορεί να μην γίνεται ευθεία αναφορά στην Κίνα, αλλά είναι δεδομένο ότι στο στόχαστρο μπαίνουν οι δικοί της κολοσσοί, οι οποίοι και λαμβάνουν άκρως γενναιόδωρες επιδοτήσεις. 

Η Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg, έχει να δώσει μία διπλή μάχη απέναντι σε μία ολοένα και πιο επιθετική στην προώθηση των φιλοδοξιών της Κίνα, αλλά και σε μία Αμερική, που της γυρίζει την πλάτη και βρίσκεται σε οπισθοχώρηση από την παγκόσμια σκηνή. Επιδιώκει να μεταμορφώσει εαυτόν από μία δύναμη, που παρακολουθούσε τις εξελίξεις με αμηχανία πολλές φορές και από απόσταση σε έναν ισχυρό παίχτη που διεκδικεί τη θέση του στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η τελευταία κίνηση της Ε.Ε. ακολουθεί την πρωτοβουλία της να λανσάρει έναν καινοτόμο τρόπο της χρήσης των δασμών για να φερνάρει τα σχέδια της Κίνας στο project «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Έρχεται δε λίγο πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων για λόγους εθνικής ασφαλείας. 

Ο Επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, διεμήνυσε πως η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσει ένα πεδίο ισότιμου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της στη διεθνή σκηνή.

Η επισήμανσή του αυτή ήρθε στον απόηχο της ήττας της Κίνας σε μία καθοριστική μάχη της με την Ε.Ε. στον Παγκόσμικο Οργανισμό Εμπορίου. Ενώ επί τέσσερα χρόνια προσπαθούσε να υποχρεώσει την Ε.Ε. να την αναγνωρίσει ως οικονομία της αγοράς, άφησε σιωπηρά την υπόθεση να παραγραφεί στις 15 Ιουνίου. Ο ΠΟΕ είχε εκδώσει ενδιάμεση απόφαση υπέρ της Ε.Ε., αλλά το Πεκίνο είχε το δικαίωμα να ασκήσει ένσταση. Επέλεξε τελικά να μην το πράξει.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα