Βρετανία: Ώθηση στις διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 09:56
UPD:10:01
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η ώρα των μεγάλων εμπορικών συμφωνιών για τη Βρετανία έφτασε. Σήμερα εκκίνησαν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις της χώρας με την Αυστραλία για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους. 

Το Λονδίνο έχει πετύχει τις τελευταίες ημέρες να σημειώσει πρόοδο και στις συνομιλίες με την Ε.Ε. για τη συμφωνία, που θα καθορίσει τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Έχουν έτσι περιοριστεί οι ανησυχίες για ένα no deal, που θα πυροδοτούσε ισχυρές αναταράξεις στις οικονομίες τόσο της Βρετανίας όσο και της ηπειρωτικής Ευρώπης σε μία περίοδο που είναι ήδη βαθιά πληγωμένες από την πανδημία. 

Να σημειωθεί οτι η Αυστραλία διαπραγματεύεται επίσης μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και ο υπουργός Εμπορίου της χώρας δήλωσε ότι επιδιώκει να συναφθεί και αυτή φέτος, μολονότι όπως παραδέχθηκε ο στόχος της διαπραγμάτευσης πολλών συμφωνιών ταυτοχρόνως είναι δύσκολος.

«Η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια πιο μεγάλη αγορά και παρά το Brexit παραμένει μια πιο μεγάλη αγορά. Ωστόσο αυτό δεν καθιστά την βρετανική αγορά λιγότερο σημαντική» σχολίασε το υπουργείο Εμπορίου της Αυστραλίας. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα