Φορολογικό check up για ένταξη στα μέτρα

Στοιχεία ακαθάριστων εσόδων - εξόδων ζητά η ΑΑΔΕ για την περίοδο της πανδημίας
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 07:50
UPD:07:51
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα, καθώς και για τα έξοδα που πραγματοποίησαν εντός της περιόδου Ιανουαρίου - Μαΐου 2020 θα υποχρεωθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όσες επιχειρήσεις εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στον δεύτερο κύκλο του προσωρινού μέτρου οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να ενταχθούν στον Μηχανισμό Συν-Εργασία θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020. Η ηλεκτρονική υποβολή αυτών των οικονομικών στοιχείων είναι πλέον δυνατή μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής που έθεσε σε λειτουργία από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport. Η εφαρμογή αυτή φέρει την ονομασία «Τα έσοδά μου».

Οι στόχοι

Βάσει των όσων αναφέρονται σε διευκρινιστική εγκύκλιο (την υπ' αριθμόν Ε2086/2020) που εξέδωσε χθες και απέστειλε σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας και τους εμπλεκόμενους φορείς ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, οι στόχοι της λειτουργίας της εφαρμογής «Τα έσοδά μου» είναι οι εξής δύο:

1) Η υποβολή οικονομικών στοιχείων εσόδων και εξόδων της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για να λάβουν τα κρατικά άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια ύψους 2.000- 500.000 ευρώ που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του δεύτερου κύκλου του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Όπως ορίζει η σχετική με το μέτρο αυτό απόφαση, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή» πρέπει να υποβάλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία: α) Οι υποκείμενες στον ΦΠΑ επιχειρήσεις πρέπει να συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2020. β) Οι μη υποκείμενες σε ΦΠΑ επιχειρήσεις, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, πρέπει να συμπληρώνουν: τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019. Το σύνολο των εξόδων αυτών προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.

Τα ανωτέρω στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώνονται από την κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, θα επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν. Από την υποβολή αυτών των δεδομένων θα προκύπτει εάν πράγματι τα οικονομικά στοιχεία κάθε ενδιαφερόμενης επιχείρησης δείχνουν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της, κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020, σε σύγκριση είτε με τους αμέσως προηγούμενους μήνες είτε με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, και έτσι θα επαληθεύεται εάν αυτή καθίσταται δικαιούχος της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Επιπροσθέτως, στην εφαρμογή myBussinessSupport θα προσυμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει ήδη η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Τα ως άνω υποβαλλόμενα ή προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν θα είναι δυνατό να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα