Αν ο διάλογος στο Ασφαλιστικό είναι για το κατά πόσο πρέπει να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, τέτοιος διάλογος δεν έχει νόημα, παρατήρησε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε δηλώσεις του στον Alpha 989.
«Ο διάλογος είναι αναγκαίο συστατικό και είναι και συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Αλίμονο αν ενοχοποιήσουμε τον διάλογο, τι θα κάνουμε μετά; Θα πάρουμε τα ντουφέκια; Το θέμα είναι το τι πρέπει να κουβεντιάσουμε. Να κουβεντιάσουμε αν πρέπει να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία; Τέτοιος διάλογος δεν έχει νόημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πολυζωγόπουλος.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να πει αν κάνουν αυτοί οι νόμοι και τους τηρούμε ή δεν κάνουν. Ο νόμος 3029 προβλέπει για το ΙΚΑ το 1% του ΑΕΠ και δεν δίνεται. Αυτό θα συζητηθεί; Η ενοποίηση των Ταμείων προβλέπεται από αυτό τον νόμο, θα κουβεντιάσουμε εκ νέου κάτι που έχει θεσμοθετηθεί; Αν ναι, ας το βάλει η κυβέρνηση, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα επ’ αυτού. Η κυβέρνηση πρέπει να πει για το έναν θα γίνει αυτό, για το άλλο το άλλο και ελάτε να πείτε την άποψη σας και εκεί θα υπάρξει ένας διάλογος ή μη διάλογος, όπως το καταλαβαίνει ο καθένας. Θα πρέπει η κάθε πλευρά να στέκεται υπεύθυνη έναντι των ζητημάτων και των ευθυνών που έχει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πει γιατί δεν έχει εφαρμόσει τους νόμους», υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος.
«Η ΟΚΕ δεν μπορεί να αρνηθεί ποτέ ένα διάλογο»
Ερωτηθείς αν η ΟΚΕ θα συμμετάσχει στο διάλογο, ο κ. Πολύζωγόπουλος σημείωσε που «εκ του θεσμικού μου ρόλου η ΟΚΕ δεν μπορεί να αρνηθεί ποτέ ένα διάλογο». «Εξαρτάται όμως -διευκρίνισε- η πορεία του διαλόγου και η αποτελεσματικότητα από τις συνιστώσες της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Εκεί συμμετέχουν εκπρόσωποι εργαζομένων, επαγγελματιών εργοδοτών. Αν οι συνιστώσες πάσχουν και δεν μπορώ να φτιάξω συνισταμένη, πολύ λίγη σημασία έχει η δική μου πρόθεση. Θα κατά βάλω κάθε προσπάθεια συνεννόησης γιατί είναι ένα θέα που πρέπει να συνεννοηθούμε», συμπλήρωσε.