Talk of the market: Στο μικροσκόπιο τα δάνεια σε moratorium

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 11:14
UPD:11:16

Η πανδημία μπορεί να ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της ελληνικής οικονομίας και να δοκίμασε τις αντοχές της, όμως δεν έπληξε τις βάσεις της, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ύφεση στο α’ τρίμηνο ήταν ηπιότερη από την προβλεπόμενη και σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. 

 

Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας εξέπεμψε και η νέα ηγεσία του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Μιλώντας για τους στόχους του ΣΕΒ, τόνισε μεταξύ άλλων την αύξηση του ΑΕΠ από 10 σε 15% σε μια δεκαετία, με τη δημιουργία 550.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. 

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπουν και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές. Στο διεθνές περιβάλλον η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων της Fed κινητοποιεί αξιοσημείωτο αγοραστικό ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις των ασιατικών αγορών και "φτιάχνει κλίμα" και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η επανεκκίνηση του τουρισμού χωρίς απρόοπτα και τα στοιχεία για την ανθεκτικότητα μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, θα είναι οι καταλύτες για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης χτίζει βάση πέριξ των 650 μονάδων πριν κατοχυρώσει υψηλότερα επίπεδα.

 

Δάνεια 16 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής δόσεων (moratoria) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο πλαίσιο παρουσιάσεων των ελληνικών τραπεζών στα forum των τελευταίων ημερών, Wood and Co και ΕΧΑΕ. Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα δάνεια θα γίνουν μη εξυπηρετούμενα, μετά τη λήξη των σχετικών μέτρων. 

 

Μιλώντας στο 9ο Greek Investment Forum New York του Χρηματιστηρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλλε σταδιακή μείωση φορολογίας και εισφορών μετά την κρίση της πανδημίας. Είπε επίσης ότι τα μέτρα για την πανδημία κοστολογούνται στα 24 δισ. ευρώ αλλά ενδέχεται να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα.

 

Ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης Μυστακίδης ή Aristotelis Mistakidis έκανε εμφανή τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς αυξάνοντας το μερίδιό του πάνω από 5%. Ελέγχει το 5,147%. 

 

Μέρισμα 0,62 ευρώ / μετοχή για την οικονομική χρήση 2019 καλείται να εγκρίνει σήμερα η γενική συνέλευση της Coca Cola HBC. 

 

Κάθε άλλο παρά επιστροφή στους “φυσιολογικούς” ρυθμούς ανάπτυξης του 25% ετησίως σημειώνει το ηλεκτρονικό εμπόριο προϊόντων στη χώρα μας, καθώς στο σύνολο του Μαΐου (εβδομάδα 18 έως 22) ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε σε 107% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ενώ είναι τετραπλάσιος από την αρχή του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.).

 

Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) με την ΕΔΑ Αττικής, για τη διαχείριση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις γεωγραφικές περιοχές Λαμίας, Θήβας, Οινοφύτων – Ριτσώνας, Χαλκίδας, Αγίων Θεοδώρων. Η συμφωνία αφορά επίσης την ανάπτυξη δύο νέων σταθμών Λειτουργίας και Συντήρησης στη Λαμία και τα Οινόφυτα.

 

Η Intrakat παραδίδει εντός του Ιουλίου το αεροδρόμιο της Μυκόνου. Έχοντας ολοκληρώσει τα πρώτα 10 αεροδρόμια, από τα 14 που της ανέθεσε η Fraport Greece μέσω EPC contract, γνωστοποίησε ότι τα υπόλοιπα τρία αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Σαντορίνης και Κω βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης.

 

Δύσκολες εξισώσεις έχουν να λύσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Γι’ αυτό η ΠΟΜΙΔΑ διοργανώνει έκτακτο διαδικτυακό σεμινάριο την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, για τα θέματα επικαιρότητας από τη μείωση ενοικίων λόγω πανδημίας, μέχρι τη δήλωση Covid στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις απώλειες ενοικίων, τη λύση μισθώσεων και τη δήλωση εμβαδόν ακινήτων για τα δημοτικά τέλη.

 

Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός. Θα συζητήσει επενδυτικά και στρατηγικά θέματα με τους εταίρους του στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Σημειώνεται ότι οι πτήσεις από Ισραήλ αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα