Ο δεκάλογος της «Συν-Εργασίας» των επιχειρήσεων με το κράτος

Η «Ν» αποκωδικοποιεί τις τεχνικές λεπτομέρειες που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 08:49
UPD:08:55

Από την έντυπη έκδοση

Δέκα κομβικά σημεία πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», το νέο πρόγραμμα που έκανε πρεμιέρα χθες.

Οι βασικές αρχές του είναι γνωστές εδώ και καιρό. Η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο, που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή αποκάλυψε λεπτομέρειες και σημεία που έχουν τη δική τους σημασία στις διαδικασίες του μηχανισμού, που θα παραμείνει ενεργός το επόμενο 4μηνο και έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η «Ν» προσεγγίζει τον 10λογο της «Συν-Εργασίας»:

1. Δικαίωμα συμμετοχήςέχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται, σε σύγκριση με πέρσι. Ανάλογα με τον μήνα ένταξης στον μηχανισμό και το είδος των φορολογικών βιβλίων, η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο άθροισμα του κύκλου εργασιών από Μάρτιο και εφεξής και του αντίστοιχου αθροίσματος της ίδιας περιόδου πέρσι. Για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2019. Αντίστοιχα όσοι θα ενταχθούν για τον Ιούλιο, πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου - Απριλίου Μαΐου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου - Απριλίου - Μαΐου 2019. Για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ελέγχεταιτο άθροισμα Μαρτίου έως και Ιουνίου.

2. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την ΑΑΔΕ λόγω μη πλήρωσης των εν λόγω κριτηρίων, τότε η αίτηση θεωρείται ως μη γενόμενη και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο. Η διασταύρωση των οικονομικών - φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ για το εάν ο αιτών εργοδότης πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις ένταξης πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης υποβολής της αίτησης/δήλωσης στην «Εργάνη» από τις επιχειρήσεις και κατόπιν της αποστολής των σχετικών αρχείων από την «Εργάνη» στην ΑΑΔΕ. Συνεπώς οι εργοδότες μπορεί να δηλώσουν αρχικά τους εργαζόμενους που θέλουν να εντάξουν στη «Συν-Εργασία», αλλά αν σε δεύτερο χρόνο ενημερωθούν πως δεν είναι επιλέξιμοι, τότε αναβιώνει πλήρως το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

3. Πλήρης απασχόληση: Ο εργοδότης μπορεί να εντάξει στον μηχανισμό αποκλειστικά και μόνο εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν ήδη με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 30ή Μαΐου 2020. Ο μηχανισμός εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, αλλά μόνο σε όσους διατηρούν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας. Δεν εντάσσονται εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα