DP World: Σχέδια για πώληση μετοχών στο ευρύ κοινό

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 08:35

ΠΟΣΟΝ έως 3,6 δισ. δολ. σχεδιάζει να αντλήσει από την πώληση μετοχών η DP World, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κοντέϊνερ στον κόσμο, η οποία ενδέχεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η DP World που ανήκει στο Ντουμπάϊ επιθυμεί να πουλήσει έως το 30% των μετοχών της στο ευρύ κοινό με απώτερο στόχο την χρηματοδότηση της επέκτασής της, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή η πρόταση είναι εμπιστευτική. Η πώληση χρειάζεται την έγκριση του Σεΐχη Mohammed bin Rashid al-Maktoum, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Η DP World, η οποία πέρυσι αγόρασε την Ρeninsular & Oriental Steam Navigation Co. αντί ποσού 6,8 δισ. δολ. σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 3,5 δισ. δολ. σε νέα έργα μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Mohammed Sharaf τον Ιούνιο. Η εταιρεία έχει πει ότι επιθυμεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητα μεταφοράς στα 84 εκατ. κοντέϊνερ 20 ποδών ετησίως έως το 2016 ώστε να φθάσει τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριές της Hutchison Port Holdings Ltd. και PSA International Pte.

Η DP World αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ που απέκτησε από την P&O μετά τις πιέσεις που δέχθηκε για θέματα ασφαλείας στη χώρα. Η εταιρεία προτίθεται να αγοράσει ή να επεκτείνει εγκαταστάσεις σε λιμένες στην Κίνα και την Ινδία καθώς το εμπόριο σημειώνει έκρηξη στις δύο μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, σύμφωνα με τον bin Sulayem, τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Drewry Shipping η αξία της DP World είναι περίπου 10 δισ. δολ., μετά την περυσινή εξαγορά της P&O. Πώληση του 30% των μετοχών της θα αποφέρει 3,5 δισ. δολ. και θα διαμορφώσει τη χρηματιστηριακή της αξία στα 10,5 δισ. δολάρια.

Η Deutsche Bank AG, η Merrill Lynch & Co., η Shuaa Capital PSC και η Dubai Islamic Bank PJSC είναι οι σύμβουλοι της DP World για τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με περυσινή δήλωση του οικονομικού της διευθυντή, Yuvraj Narayan. Η εταιρεία λιμένων έχει δεσμευθεί με δημόσια εγγραφή έως τον Ιανουάριο του 2008, μετά την πώληση μετατρέψιμων ομολόγων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Sharaf αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και ο Narayan δεν βρέθηκε χθες για να κάνει κάποιο σχόλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα