Προς διατήρηση των επιτοκίων τους ΕΚΤ και ΒοΕ

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 09:35

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, πιθανόν να διατηρήσει τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς επιχειρεί να αποτιμήσει τον αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκου χρέους και της ενδυνάμωσης του ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, κατά τη σημερινή της συνάντηση στη Βιέννη, η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 4%.

Το υψηλό κόστος δανεισμού απέτρεψε τα σχέδια της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα για αύξηση των επιτοκίων, ενώ η ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου υποβάθμισε τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg προκύπτει πως και η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανόν να διατηρήσει το επιτόκιό της σταθερό στο 5,75%, καθώς επιχειρείται να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών δανεισμού και της κρίσης που πλήττει την Northern Rock στην οικονομία της χώρας.

Η απόφαση που θα κληθεί να λάβει η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας σήμερα το απόγευμα είναι η πρώτη από τότε που η ίδια χαλάρωσε τους όρους δανεισμού, προκειμένου να θωρακίσει την βρετανική οικονομία από ένα άλμα των επιτοκίων και να μην προκαλέσει πανικό στους πελάτες της Northern Rock.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της BoE είναι το υψηλότερο μεταξύ των μελών του G7.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα