To «ψηφιδωτό» της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία του Covid-19

Μελέτη της McKinsey για τις τάσεις στην απασχόληση μέχρι το 2030 - Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 15:06
UPD:15:08
REUTERS/LUCAS JACKSON

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Ο Covid-19 αλλάζει με ταχύτητα το περιβάλλον στην αγορά εργασίας κι ενώ οι προβλέψεις ήθελαν έναν σημαντικό αριθμό επαγγελμάτων να εκτοπίζεται μακροπρόθεσμα με την αυτοματοποίηση, φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα οι ίδιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, ενώ η επίδραση του αυτοματισμού στο ισοζύγιο θέσεων εργασίας στην Ευρώπη τελικά δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή όσο νομίζαμε.

Αυτό συμπεραίνουμε από κείμενο συζήτησης του Παγκόσμιου Ινστιτούτου της McKinsey, που βασίζεται στην ανάλυση 1.095 τοπικών αγορών εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων μητροπολιτικών περιοχών, μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και συρρικνούμενων τοπικών οικονομιών, πολλές από τις οποίες εντοπίζονται στον ελληνικό χάρτη.

Σημειώνεται ότι η πραγματική απασχόληση στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% μεταξύ 2003 και 2018. Ωστόσο η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Για παράδειγμα, στα άτομα με υψηλότερη ειδίκευση τα ποσοστά απασχόλησης ήταν υψηλότερα την τελευταία δεκαετία, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι μεσαίων δεξιοτήτων είχαν λιγότερες ευκαιρίες. Ο Covid-19 επιτάχυνε αυτή την τάση, αυξάνοντας την υιοθέτηση τεχνολογιών αυτοματισμού, ενώ την ίδια στιγμή επιδρά και στην κινητικότητα των εργαζομένων που μεταναστεύουν σε πόλεις της Ε.Ε. με περισσότερες ευκαιρίες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα