Talk of the Market: Εβδομάδα αλλαγών και επανεκκίνησης του τουρισμού

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 11:22
UPD:11:37

Οι διεθνείς αγορές υπαγορεύουν την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο στο άνοιγμα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας. Στο κόκκινο άνοιξαν οι δείκτες ενώ σε συνέχεια της διόρθωσης που προηγήθηκε στις μετοχές των τραπεζών, το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στις παρουσιάσεις εν όψει τιτλοποιήσεων. Αυτή την εβδομάδα λαμβάνει χώρα το 9ο Investment Forum New York που διοργανώνει η ΕΧΑΕ 15 - 18 Ιουνίου σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Επίσης αυτή την εβδομάδα αναμένονται αλλαγές και στη στάθμιση των μετοχών στους δείκτες FTSE. Oι αλλαγές δρομολογούνται στον FTSE Large Cap με το ειδικό βάρος των 25 συνολικά μετοχών να είναι μικρότερο από 10%. Από τις 12 Ιουνίου, μόνο δύο μετοχές (Coca-Cola Tρία Έψιλον/CCH με 23,39% και ΟΤΕ με 14,58%) υπερέβαιναν το μέγιστο όριο του 10%. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στον δείκτη FTSE Large Cap θα τεθούν σε ισχύ στις 22 Ιουνίου 2020.

Στις 19 Ιουνίου εξετάζεται η τροποποίηση του Κανονισμού Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (ΚΚΑ) των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το θέμα έχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα δρομολογήσει εξελίξεις για τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας όσον αφορά το κεφάλαιο, τη ρευστότητα και τον πιστωτικό κίνδυνο και στην μετά Covid-19 εποχή. Το ΕΚ ετοιμάζεται να εγκρίνει την Παρασκευή πιο ευέλικτους κανόνες προληπτικής εποπτείας για τις τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί ο δανεισμός των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η οικονομία που πλήττεται από τον Covid-19.

Επανεκκίνηση σήμερα για αερομεταφορές, εποχικά καταλύματα, γυμναστήρια και μουσεία. Η χώρα, μετά τις καλές της επιδόσεις στην πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης, περνά στην επόμενη φάση όπου χρειάζεται ευαίσθητα αντανακλαστικά από τις υγειονομικές αρχές προκειμένου το κύμα τουριστών που αναμένεται να περάσει τις πύλες εισόδου να προσμετρηθεί σε τόνωση των εσόδων του κλάδου φιλοξενίας και εστίασης και να μην καταγραφεί στην αναβάθμιση των κινδύνων από την αύξηση κρουσμάτων Covid-19.

Πάντως ξεκινάμε από καλή βάση δεδομένων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN, από τη Σαντορίνη την οποία επισκέφθηκε. Τον τελευταίο μήνα, κάθε άτομο που φτάνει αεροπορικώς στην Ελλάδα υποβάλλεται σε τεστ. “Σε 4 ημέρες έγιναν 4.000 τεστ σε ταξιδιώτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και διαπιστώθηκαν μόνο 2 κρούσματα”, είπε μεταξύ άλλων.

Η Aegean ενημερώνει τους ταξιδιώτες σε σημερινό της μήνυμα για τα τεστ που θα γίνονται δειγματοληπτικά ή σε όλους τους επισκέπτες ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, για το ειδικό έντυπο που θα πρέπει να συμπληρώνουν για τις ανάγκες της ιχνηλασιμότητας πιθανών κρουσμάτων αλλά και για τις συνθήκες καραντίνας επί ένα 24ωρο μετά τον έλεγχο.

Εντωμεταξύ επεκτείνονται μέχρι 29 Ιουνίου οι περιορισμοί στις πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία.

Σήμερα “ξεκλειδώνει” ορισμένες πτήσεις εσωτερικού, κυρίως εντός Βρετανίας, η easyJet. Ενημερώνει τους επιβάτες ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ότι δεν θα διατίθενται γεύματα στις πτήσεις ενώ η χρήση της τουαλέτας θα γίνεται κατόπιν άδειας από το προσωπικό του πληρώματος.

Τρεις νέες συμβάσεις για οικοδομικά έργα υπέγραψε η Τέρνα, 100% θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα. Ως αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογισμός των ιδιωτικών οικοδομικών έργων που εκτελεί η εταιρεία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, που προτείνεται ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ως νέος πρόεδρος στις σημερινές αρχαιρεσίες, αναμένεται να δώσει το στίγμα στη γενική συνέλευση για το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην μετά Covid-19 εποχή.

Αύριο 16 Ιουνίου είναι προγραμματισμένες οι γενικές συνελεύσεις της Coca-Cola HBC ΑG και της Tράπεζας Πειραιώς.

Καλή επιτυχία στους μαθητές που μπαίνουν από σήμερα στη μάχη για 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα