Deutsche Boerse: Συνεργασία με το Βουλγαρικό Χρηματιστήριο

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 10:33
UPD:10:34

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΗ της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Deutsche Boerse σκοπεύει να προχωρήσει το Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του δ.σ. της βουλγαρικής κεφαλαιαγοράς σημείωσε ότι το γερμανικό χρηματιστήριο παρουσίασε καλύτερη πρόταση από το Χρηματιστήριο Αθηνών, το σκανδιναβικό χρηματιστήριο OMX και το Borsa Italiana. «Το Deutsche Boerse θα είναι ο νέος στρατηγικός εταίρος. Ελπίζουμε ότι, έως τις αρχές Νοεμβρίου, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και σε έξι με οχτώ μήνες το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών Xetra θα είναι στη διάθεσή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπάζοφ.

Ο πρόεδρος του βουλγαρικού χρηματιστηρίου αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι η νέα πλατφόρμα θα προσφέρει στους επενδυτές ταχύτερες, πιο αποτελεσματικές και, κυρίως, φθηνότερες συναλλαγές, ενώ οι εγχώριες επιχειρήσεις θα έχουν πλέον πρόσβαση σε αντισταθμιστικά ταμεία.

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας, καθώς και η ένταξή της στην Ε.Ε. έχουν συμβάλει στον υπερδιπλασιασμό της κεφαλαιοποίησης της βουλγαρικής χρηματιστηριακής αγοράς. Ανέρχεται πλέον στα 20,7 δισ. λεβ (15 δισ. δολάρια) -ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο, το 70% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας προέρχεται από 20 μόλις μεγάλες επιχειρήσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των 480 εισηγμένων εταιρειών της βαλκανικής χώρας είναι χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Ο ρυθμός των συναλλαγών είναι επίσης χαμηλός -μόλις 2,7 δισ. λεβ το πρώτο εξάμηνο του έτους-, ενώ οι αρχικές δημόσιες εγγραφές είναι ελάχιστες.

Ο εκσυγχρονισμός της πλατφόρμας συναλλαγών και η βελτίωση των υπηρεσιών ήταν επιτακτικής ανάγκης, όπως εξηγεί ο Βίκτορ Παπάζοφ. Αρχικά, η διοίκηση του βουλγαρικού χρηματιστηρίου εξέταζε την πώληση μεριδίου 44%, που σήμερα ελέγχει το κράτος, σε στρατηγικό επενδυτή.

Ενδιαφέρον είχαν εκφράσει τα χρηματιστήρια Αθήνας, Φραγκφούρτης, Στοκχόλμης, Νικόσιας, Βιέννης, Μιλάνου, Βαρσοβίας και Πράγας. Συμφέροντα ισχυρών λόμπι όμως, σύμφωνα με τον κ. Παπάζοφ, απείλησαν να τινάξουν την όλη διαδικασία -και κατ' επέκταση την ανάπτυξη του χρηματιστηρίου- στον αέρα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, αποφασίστηκε το χρηματιστήριο να επικεντρωθεί στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου και η απόφαση για το αν και πότε θα πωληθεί το 44% να ληφθεί από την κυβέρνηση. «Το κράτος θα πρέπει πάντως να αρχίσει να αποσύρεται», σημειώνει ο πρόεδρος του βουλγαρικού χρηματιστηρίου και προσθέτει ότι, μετά το στρατηγικό εταίρο, θα ήταν φυσικό να αναζητηθεί και ο στρατηγικός επενδυτής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία του Deutsche Boerse τού δίνει προβάδισμα σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά η ιδιωτικοποίηση. Ο κ. Παπάζοφ, πάντως, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική συνεργασία δεν σημαίνει αυξημένες πιθανότητες εξαγοράς μεριδίου για τη γερμανική κεφαλαιαγορά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα