Βελτίωση οικονομικού κλίματος - καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 11:28
UPD:12:08

Στις 111,9 μονάδες ανήλθε τον Σεπτέμβριο, από 109,2 μονάδες τον Αύγουστο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ερευνα Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ο δείκτης επανέρχεται έτσι στα επίπεδα του Απριλίου, όταν είχε σημειώσει την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 35 μηνών.

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, είναι ότι μετά από μία σταθερά ανοδική πορεία σύγκλισης που ξεκίνησε στα μέσα του 2005, ο ελληνικός δείκτης ξεπερνά πλέον τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2004.

Η άνοδος δεν προέρχεται ομοιόμορφα από όλους τους κλάδους αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες προσδοκίες των υπηρεσιών, καθώς και στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις στη Βιομηχανία είναι ελαφρώς βελτιωμένες σε σχέση με αυτές του Ιουλίου και Αυγούστου και οφείλονται κυρίως στην αύξηση των προβλέψεων για την πορεία της παραγωγής, στη ρευστοποίηση μέρους των αποθεμάτων, αλλά και τις πιο ευνοϊκές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες από το εξωτερικό.

Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, σημειώνοντας σημαντική άνοδο, η οποία πηγάζει κατά κύριο λόγο από τη θετική εξέλιξη της ζήτησης. Ενισχυμένη σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αφού η εκτίμηση για την γενική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών για τους επόμενους 12 μήνες εμφανίζεται λιγότερο απαισιόδοξη. Σταθερή είναι η εικόνα στο λιανικό εμπόριο, ενώ οι κατασκευές εμφανίζουν τις δυσμενέστερες προβλέψεις, ολόκληρου του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα