Δ. Ελλάδα - Δ. Μακεδονία εντός πλάνων του ΔΕΣΦΑ

Τι θα προβλέπει το πρόγραμμα επέκτασης την περίοδο 2021-2030
Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 13:33
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Την προτεινόμενη επέκταση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (ΕΣΜΦΑ) στη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία θα περιλαμβάνει ο ΔΕΣΦΑ στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας ο Διαχειριστής κρίνει πρόσφορη τη σύνδεση της Περιφέρειας στο σύστημα, λόγω των αναγκών που δημιουργεί η χρήση του φυσικού αερίου ως «καυσίμου-γέφυρα» εν όψει της απολιγνιτοποίησης. Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, βασική στόχευση είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο με ανταγωνιστικό κόστος οι βιομηχανίες στην Πάτρα.

Αναφορά στα σχέδια για σύνδεση των δύο περιοχών έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Νικόλα Μπατιλάνα, μιλώντας την Τετάρτη (10/06) στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μπατιλάνα χαρακτήρισε τα εν λόγω πρότζεκτ πολύ σημαντικά, εντάσσοντάς τα στην προοπτική μεγαλύτερης εγχώριας διείσδυσης του φυσικού αερίου, του μοναδικού καυσίμου που μπορεί να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση με οικονομικά αποδοτικούς όρους, όπως τόνισε.

Οι βιομηχανίες στην αχαϊκή πρωτεύουσα αποτελούν καταλύτη για την «άφιξη» του συστήματος μεταφοράς στην περιοχή, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία υψηλής ζήτησης καυσίμου στην περιοχή. Παράλληλα, καταναλώσεις αναμένεται να υπάρξουν και από τον αστικό ιστό, στον οποίο προγραμματίζεται να αναπτυχθούν δίκτυα διανομής, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη Δυτική Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα