Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία στην Κρήτη αποκτούν δωρεάν Wi-Fi

Sponsored Content
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 14:12

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, η COSMOTE προχώρησε στην προσφορά δωρεάν ασύρματου ίντερνετ (Wi-Fi) σε τέσσερις εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της Κρήτης.

Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού -έδρα του Μινωικού πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου -που φιλοξενεί ευρήματα από όλη την Κρήτη, καλύπτοντας πάνω από 5.500 χρόνια ιστορίας του νησιού, το νησί της Σπιναλόγκας στον κόλπο της Ελούντας -που έχει υπάρξει, μεταξύ άλλων, ενετικό οχυρό, καστροπολιτεία και τόπος εξορίας λεπρών, καθώς και το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας -το οποίο στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών στην ομώνυμη αρχαία πόλη του Ρεθύμνου, κυρίως από την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο.

Η παροχή δωρεάν πρόσβασης στoν παγκόσμιο ιστό για τους επισκέπτες της Μεγαλονήσου, και συγκεκριμένα των εν λόγω αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση πληροφοριών για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Παράλληλα, και ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα στους πολιτιστικούς φορείς να αναπτύξουν νέους διαδραστικούς τρόπους ξενάγησης και παρουσίασης των εκθεμάτων τους. Να αναδείξουν δηλαδή ακόμη καλύτερα το ίδιο το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Το νησί της Σπιναλόγκας στον κόλπο της Ελούντας

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του κ. Γιώργου Διδασκάλου, γ.γ. Πολιτισμού: «Ο πολιτισμός, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της Ελλάδας μας. Ο εκσυγχρονισμός της προβολής τους και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους επισκέπτες και διευκολύνουν την πρόσβαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά από κάθε σημείο του κόσμου. Ιδιαίτερα σήμερα, η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προσαρμογή μας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Στόχοι, που διευκολύνονται από τη σημαντική αυτή χορηγία της COSMOTE. Η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας».

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης επεσήμανε ότι «ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανθρωποκεντρικός πολιτισμός και ο άνθρωπος, από τη φύση του, θέλει να μαθαίνει αλλά και να μοιράζεται», για να συμπληρώσει ότι «ο άνθρωπος θέλει να μεταδώσει την εμπειρία του, την πληροφορία, τη γνώση, την αισθητική και στους άλλους, Έλληνες και ξένους. Και βρίσκει τρόπους -με τη νέα τεχνολογία- διαδικτυακούς τόσο για την ξενάγηση, όσο και για την παρουσίαση των αρχαίων αντικειμένων και τόπων».

Η COSMOTE έχει αναλάβει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών ασύρματου δικτύου σε επιλεγμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημεία ανά την Ελλάδα, την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων, αλλά και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών ίντερνετ.

Ήδη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μέσω ασύρματου Internet, έχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Ακρωτήρι Σαντορίνης, οι Δελφοί, η Δήλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Εξοπλισμός μεγάλων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα με δωρεάν Wi-Fi

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες εγκατάστασης αντίστοιχων υποδομών στην Ακρόπολη των Αθηνών, στις Μυκήνες και την Αρχαία Κόρινθο στην Πελοπόννησο. Δηλαδή σε τρία από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων, με ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα.

«Χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα, οι επισκέπτες της Κρήτης, όπως και όλης της Ελλάδας, μπορούν να στέλνουν εικόνα και ήχο του πολιτισμού μας, παντού στον κόσμο. Μετά από μία δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, η τεχνολογία παραμένει αρωγός μας ώστε να ενισχύσουμε την επαφή με τη γνώση και την ιστορία μας, αλλά και να αναδείξουμε το σύγχρονο προφίλ της Ελλάδας διεθνώς. Υπό αυτό το πρίσμα, η διάθεση από την Cosmote δωρεάν εξοπλισμού και υπηρεσιών ίντερνετ σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της Ελλάδας, μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό, αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πάμε μπροστά και φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», ανέφερε ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του Ομίλου ΟΤΕ.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η συνολική επένδυση της COSMOTE για το συγκεκριμένο έργο ξεπερνά το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η προστασία και η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς εντάσσεται στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα