Αμετάβλητα τα επιτόκια ευρώ - στερλίνας

Στάση αναμονής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 14:47
UPD:16:20

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ στο 4%, όπως άλλωστε αναμενόταν, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκιά της κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω ενδείξεων για τον αντίκτυπο της πιστωτική κρίσης στην ευρύτερη οικονομία.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, αν και ο υψηλός πληθωρισμός καταδεικνύει πως δεν έχει εξαλειφθεί τελείως η προοπτική μιας νέας αύξησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι διατήρηση των επιτοκίων της στο 5,75% αποφάσισε σήμερα και η Τράπεζα της Αγγλίας. http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/04/1421045.htm .

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί την πορεία της αγοράς «πολύ στενά».

Πρόσθεσε ακόμη πως, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού διατυπωθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα για την νομισματική πολιτική.

Όπως είπε ο κ. Τρισέ, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί φέτος πάνω από το 2%, ενώ το 2008 θα διαμορφωθεί γύρω στο 2%. Πρόσθεσε ακόμη ότι παραμένουν ανοδικοί οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών.

Ε.Ε.: Ισχυρή παραμένει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δραστηριότητα στην Ευρώζώνη παραμένει ισχυρή επισημαίνει η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της.

Ωστόσο, επικαλούμενη την αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και το ενδεχόμενο απότομης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.

Για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2007 η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,5% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα