Το πέρασμα της λειτουργίας των τραπεζών στην ψηφιακή εποχή για το οποίο η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, σε συνδυασμό με τιην αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με την ψηφιοποίηση της τράπεζας καθώς και την διάθεση των πελατών να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας σήμερα στο «Φόρουμ των Δελφών».
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «A pathway towards post- Covid competitiveness growth», o κ. Xαντζηνικολάου τόνισε ότι, κατά το lockdown, ποσοστό άνω του 80% του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών εργάστηκε αποτελεσματικά από το σπίτι, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ενώ τα καταστήματα των τραπεζών παρέμειναν συνεχώς ανοιχτά για τις συναλλαγές που δεν μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά.
Την ίδια στιγμή, και οι πελάτες των τραπεζών προσαρμόστηκαν γοργά και καταγράφηκε ραγδαία αύξηση των συναλλαγών μέσω e - banking, με κάρτες, με όλα τα εναλλακτικά μέσα, είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «αυτό αποδεικνύει ότι χρειάζεται και τα δύο μέρη να είναι διατεθειμένα να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο: εμείς είχαμε την τεχνολογία και τώρα οι συναλλασσόμενοι την αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο».
Στην τράπεζα Πειραιώς, πάνω από το 95% των συναλλαγών γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα ενώ τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτικό ότι είχαμε ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για χρήση του e - banking από πελάτες μας άνω των 55 ετών, επισήμανε ο κ. Χαντζηνικολάου, τονίζοντας ότι, στην ίδια κατεύθυνση, είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόστηκε το ελληνικό Δημόσιο, ψηφιοποιώντας μεγάλο μέρος των λειτουργιών του σε σύντομο χρόνο, εξέλιξη που είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τις τράπεζες και την οικονομία.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επίδραση της κρίσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι, καθώς έχει υποχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα, είναι εύλογο να πληγεί η δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
«Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης με μέτρα στήριξης, όπως και η εξίσου άμεση ανταπόκριση των τραπεζών, εκτιμώ ότι θα περιορίσουν την επίδραση που έχει η κρίση στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «οι τράπεζες έχουν επιθετικά πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία επηρεάζονται μεν αλλά δεν ανακόπτονται. Συνεχίζουμε την υλοποίησή τους και την προετοιμασία, στο πλαίσιο και του σχεδίου Ηρακλής, και όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν και αποκατασταθεί η επενδυτική «διάθεση», θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι η κρίση δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες, και για τη χώρα είναι ευκαιρία να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνονται και με την πολιτική σταθερότητα που υπάρχει να περάσει σε αναπτυξιακή πορεία.
Τόνισε δε, ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει και για τους επιχειρηματίες μια ευκαιρία να επανεφεύρουν τον τρόπο δραστηριότητάς τους και να τον εκσυγχρονίσουν, και σε αυτό το σημείο οι τράπεζες είναι διαθέσιμες για να παράσχουν ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις.
Στην συζήτηση μετείχαν η Deborah Wince-Smith, Πρόεδρος του Global Federation of Competitiveness Councils, ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, ο Πάντος Παπάζογλου, Country Managing Partner, EY, Greece και τη συντόνισε ο Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (CompeteGR).
naftemporiki.gr, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ