Αγορές: «Αιμορραγία» σε Αθήνα και Ευρώπη

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 12:50
UPD:12:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το σήμα που έστειλε η Fed στις αγορές ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδέν έως και το 2022 αντί να καθησυχάσει προκάλεσε εντονότερους φόβους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αεροπορικές εταιρείες, tour operators και τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών. Το κλίμα είναι βαρύ και στο Χ.Α. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται σε αρνητικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Με απώλειες 2,5% σήμερα απομακρύνεται σημαντικά από τα υψηλά τριών μηνών στα οποία σκαρφαλώσει μόλις την περασμένη Πέμπτη. Ο κλάδος ταξιδιών- αναψυχής (που περιλαμβάνει και τις αεροπορικές) προσγειώνεται απότομα στο -4,8%. Η IAG (ιδιοκτήτρια της British Airways), ο γερμανικός τουριστικός όμιλος TUI και η Carnival, εκ των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας στον κόσμο, είναι μεταξύ των μεγάλων ηττημένων της συνεδρίασης. 

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει την  ίδια ώρα απώλειες 3,8%, ενώ ο κλάδος του πετρελαίου υποχωρεί 4,6%. Επηρεάζονται βεβαίως από τις ζοφερές προβλέψεις για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. 

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Fiat Chrysler και PSA (Peugeot- Citroen) με τις μετοχές τους να καταγράφουν πτώση 5,6% και 6,6% αντίστοιχα, στον απόηχο πληροφοριών ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. θα βάλει στο μικροσκόπιο τη σχεδιαζόμενη συγχώνευσή τους. 

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης με πτώση 1,9% επιστρέφει στις 650 μονάδες. Σφυροκόπημα δέχονται οι τράπεζες με τον δείκτη τους να υποχωρεί 5,35%. Πτώση 3,68% σημειώνει και ο δείκτης των τροφίμων, ενώ ο κλάδος των κατασκευών έρχεται αντιμέτωπος με απώλειες άνω του 2%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα