Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Για να αντιμετωπίσουν οι χώρες τη βαθύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχουν άλλη επιλογή από τις αυξημένες δαπάνες, οι οποίες και μεταφράζονται σε «φουσκωμένο» δανεισμό. Το περιβάλλον ευνοεί την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, αφού οι αποφασιστικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών κρατούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων. Η Ελλάδα έσπευσε χθες να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία και άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτυχία. Δεν είναι όμως η μόνη που επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στα δάνεια του ESM και να απευθυνθεί στις αγορές.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα δανειστούν φέτος από τις αγορές το ποσό- ρεκόρ των 1,2 τρισ. ευρώ, ύστερα από δανεισμό ύψους 870 δισ. ευρώ το 2019, σε μία προσπάθεια να προσφέρουν στηρίγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να αποτρέψουν την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας και την κατάρρευση της κατανάλωσης. Σύμμαχός τους είναι η ΕΚΤ, που πρόσφατα διεύρυνε το PEPP στα 1,35 τρισ. ευρώ, αλλά και οι επενδυτές, των οποίων η «όρεξη» για κρατικό χρέος είναι κάτι παραπάνω από αυξημένη.
Δεν είναι μόνο ή τόσο η χθεσινή ελληνική δημοπρασία που απέδειξε το ενισχυμένο ενδιαφέρον με προσφορές ύψους 15,7 δισ. ευρώ από τους επενδυτές. Πριν από λίγες ημέρες σε κοινοπρακτική έκδοση της Ιταλίας η ζήτηση εκτινάχθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 100 δισ. ευρώ. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ πλήρωσε βέβαια ένα πρίμιουμ 10 μονάδων βάσης στο επιτόκιο της έκδοσης σε σχέση με την απόδοση του 10ετους τίτλου της στην αγορά, αλλά και πάλι δανείστηκε φθηνά το ποσό που επιθυμούσε.
Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις εξελίσσονται σε μία ασφαλή επιλογή για πολλά κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Ο δανεισμός μέσω των κοινοπρακτικών εκδόσεων είναι κατά τι πιο ακριβός, αλλά μπορούν να εγγυηθούν την αυξημένη ζήτηση και τελικά την επιτυχία. Η JPMorgan Chase & Co. υπολογίζει ότι περίπου το 30% των εφετινών εκδόσεων κρατικών ομολόγων ήταν κοινοπρακτικές (με την αξία τους να φτάνει τα 175 δισ. ευρώ). Το ύψος είναι κατά 1/3 υψηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Μέχρι στιγμής όσες χώρες έχουν βγει στις αγορές έχουν συναντήσει θερμή υποδοχή και λίγα εμπόδια, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του Covid-19 έχει ανοίξει βαθιές πληγές και έχει οξύνει όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνικο-πολιτική αβεβαιότητα. Οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν για ανατροπή του σκηνικού. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως η μόνη σταθερά στις αγορές είναι η αστάθεια.
Μπαράζ νέων εκδόσεων και σήμερα
Μία ημέρα μετά την Ελλάδα στις αγορές για δανεισμό βγαίνουν ακόμη τρία μέλη της Ευρωζώνης. Η Γερμανία επανεκδίδει 30ετές ομόλογο και η Φινλανδία νέο 20ετες. Η Πορτογαλία την ίδια ώρα φιλοδοξεί να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων 6ετους και 10ετους διάρκειας.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού σημείωνε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,473%, ενώ του ελληνικού 10ετούς υποχωρούσε στο 1,385% μετά την επιτυχή έκδοση νέου 10ετούς την Τρίτη. H διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού και του ιταλικού 10ετους ομολόγου διευρυνόταν στις 178,8 μονάδες βάσης.