«Στοιχείο προς συνεκτίμηση» οι απόψεις Ν. Αναλυτή

Κοινή ανακοίνωση Γ. Αλογοσκούφη - Β. Μαγγίνα
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 12:01
UPD:14:22

«Το περίγραμμα των απόψεων του προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Ν. Αναλυτή, το οποίο μας παρεδόθη και δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο, δεν αποτελεί παρά ένα από τα πολλά προς συνεκτίμηση στοιχεία στην αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού».

Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Βασίλης Μαγγίνας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για τις απόψεις του προέδρου της «Επιτροπής Σοφών» Νίκου Αναλυτή για το ασφαλιστικό.

«Η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τους βασικούς άξονες, οι οποίοι μαζί με άλλους που τυχόν θα προταθούν, θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός ευρύτατου, ειλικρινούς και συστηματικού διαλόγου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δηλώσεις Ευάγγελου Αντώναρου

Η δήλωση των δύο υπουργών δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν η έκθεση Αναλυτή αποτελεί βάση στο διάλογο για το ασφαλιστικό, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος

Σε ερώτηση για το περίγραμμα των θέσεων της κυβέρνησης και τι θα αλλάξει, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε σε ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ στις 23 Αυγούστου, «όπου εκτενώς και λεπτομερειακά χρησιμοποίησε συγκεκριμένη λέξη, μίλησε για δέσμη προτάσεων της ΝΔ και της κυβέρνησης και παρουσίασε τα συγκεκριμένα στοιχεία».

Ο κ. Αντώναρος προέτρεψε τους δημοσιογράφους να διαβάσουν τη συγκεκριμένη ομιλία, προκειμένου «να σταματήσει η παραφιλολογία ότι η ΝΔ και η κυβέρνηση που έχει φρέσκια εντολή δεν έχει θέσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποια σημεία της έκθεσης Αναλυτή υιοθετεί και με ποια διαφωνεί η κυβέρνηση, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως η συζήτηση γίνεται πάνω σε πάρα πολλά σημεία που «προσδοκούμε ότι θα κατατεθούν ώστε ο διάλογος να είναι και ώριμος και αποδοτικός».

Τόνισε τέλος ότι στόχος είναι, σε βάθος χρόνου, ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, ώστε όλοι οι Έλληνες που φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης να έχουν κατά το δυνατόν καλή σύνταξη.

ΓΣΕΕ: «Μονομερής» και «αντιασφαλιστικός» ο ρόλος της «Επιτροπής Σοφών»

Το χαρακτηρισμό «Επιτροπή κυβερνητικών "λαγών"» χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για την Επιτροπή «Σοφών» για το Ασφαλιστικό, με αφορμή τις διαρροές του πορίσματος Αναλυτή στον Τύπο.

«Όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής "Σοφών" δικαιώνουν πλήρως το χαρακτηρισμό που της δώσαμε ως επιτροπή κυβερνητικών "λαγών", τις ενστάσεις και την άρνηση συμμετοχής σ’ αυτήν της ΓΣΕΕ», παρατήρησε ο κ.Γιάννης Παναγόπουλος.

«Σήμερα αποκαλύπτεται πλήρως ο μονομερής και αντιασφαλιστικός της ρόλος», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις και όσα εισηγείται, οδηγούν όχι μόνο στην δραστική περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (όρια ηλικίας, ποσοστά σύνταξης), αλλά και στην πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα της Δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την αντικατάστασή της με επαγγελματική ιδιωτική ασφάλιση. Είναι πλήρως ξεκάθαρο ότι αυτού του είδους οι προσεγγίσεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, «το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας είναι πρόβλημα πόρων και εσόδων και όχι παροχών. Αν δεν στραφεί σ’ αυτή την κατεύθυνση η συζήτηση, δεν υπάρχει έδαφος και λόγος συζητήσεων».

Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατέληξε λέγοντας: «Απόπειρα να οδηγηθεί από την κυβέρνηση η συζήτηση στο μονόδρομο των προτάσεων Αναλυτή αποτελεί για τα συνδικάτα αιτία κοινωνικών συγκρούσεων».

KKE: «Παραπλανητική» η δήλωση των υπουργών

«Είναι παραπλανητική η δήλωση των υπουργών της κυβέρνησης, ότι οι προτάσεις Αναλυτή αποτελούν “μόνο ένα στοιχείο προς συνεκτίμηση για το Ασφαλιστικό”, γιατί αυτές είναι μια αναπτυγμένη παρουσίαση των βασικών αρχών και στοχεύσεων των προγραμμάτων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ προσθέτοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι προτάσεις Αναλυτή, δεν είναι κάτι καινούργιο. Αποτελούν επαναδιατύπωση των προτάσεων Σπράου, των “μέτρων Γιαννίτση” και εξέλιξη των αντιασφαλιστικών νόμων “Σιούφα” και “Ρέππα”. Έχουν γραφτεί με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και τις προδιαγραφές της ΕΕ και εκφράζουν πλήρως τις απαιτήσεις των βιομηχάνων».

ΣΥΝ: «Αντιασφαλιστικό το περιεχόμενο των προτάσεων Αναλυτή»

«Το αντιασφαλιστικό περιεχόμενο των προτάσεων της διορισμένης από την κυβέρνηση δήθεν επιτροπής σοφών του κ. Αναλυτή αποκαλύπτει περίτρανα τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση τις απέκρυψε προεκλογικά», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί το πόρισμα Αναλυτή για να δημιουργήσει κλίμα ασφαλιστικής τρομοκρατίας στους εργαζόμενους και για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κυρίως των σημερινών τριαντάρηδων, των σαραντάρηδων και των γυναικών», πρόσθεσε ο κ. Στρατούλης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα